Συμπεριφορές στη σχέση που πρέπει να σταματήσεις τώρα

Είναι δύσκολο να είσαι 100% ειλικρινής στη σχέση σου. Πρέπει όμως να προσπαθήσεις γιατί αλλιώς θα καταλήξεις να φέρεσαι κάπως έτσι.
Συμπεριφορές στη σχέση που πρέπει να σταματήσεις τώρα
Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα σε μία σχέση είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να τεθούν γερές βάσεις. Όταν αυτές δεν επιτυγχάνονται, τότε τη θέση τους παίρνουν παθητικές-επιθετικές συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους.

Τα κακόγουστα αστεία

Το καλοπροαίρετο πείραγμα σε μία σχέση το θέλουμε, είναι καλοδεχούμενο. Αυτό που δε θέλουμε είναι οι κατηγορίες που εκφράζονται σε μορφή αστείου. Αν το κάνεις, να ξέρεις ότι ενώ εσύ προσπαθείς να πεις ένα παράπονό σου χωρίς να ακουστείς φορτικός, τελικά ακούγεσαι και βγάζεις και επιθετικότητα.            

Τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά

Από την άλλη, μπορεί ο σύντροφός σου να σε πειράζει έχοντας καλές προθέσεις ή απλώς να σου κάνει ένα παράπονο χωρίς να έχει τη διάθεση να τσακωθείτε, κι εσύ το παίρνεις πολύ προσωπικά. Το εκλαμβάνεις σαν προσωπική επίθεση και είσαι έτοιμος-η για καβγά. Ηρέμησε, μην είσαι όλη την ώρα στα κάγκελα.

Λες ότι είσαι ΟΚ ενώ δεν είσαι

Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν είναι γυναικεία αποκλειστικότητα η φράση «δεν έχω τίποτα». Άντρες γυναίκες είναι ένοχοι εδώ. Μπορεί ο σύντροφός σου να είπε κάτι ή να έκανε κάτι που να σε ενόχλησε. Αν δεν έχει κάνει ξανά κάτι αντίστοιχο, τότε δεν είναι ώριμο από πλευράς σου να υποκρίνεσαι ότι δεν έχεις τίποτα με συνοφρυωμένο ύφος μέχρι να καταλάβει από μόνος-η του-ης.

Κουτσομπολεύεις τον σύντροφό σου

Αν έχεις κάποιο παράπονο από τον σύντροφό σου πρέπει να το πεις απευθείας στον ίδιο. Αν δεν έχεις το θάρρος να το πεις απευθείας στον σύντροφό σου τότε κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Επιπλέον, πριν μοιραστείς με τους φίλους σου το συμβάν που σε ενόχλησε, πάρε λίγο τον χρόνο σου να ηρεμήσεις, γιατί αν τα πεις εν βρασμώ ψυχής, το πιο πιθανό είναι ότι θα τον-ην κάνεις να φανεί τέρας και όταν τα ξαναβρείτε θα προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

«Ξεχνάς»

Ζήτησες από τον-ην σύντροφό σου να απλώσει τα ρούχα και το ξέχασε. Κι αντί να συζητήσεις αυτό που σε ενόχλησε, αποφάσισες αν ανταποδώσεις με τα ίδια πυρά. Την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει να κάνεις μία δουλειά, όλως τυχαίως θα το «ξεχάσεις». Μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτή τη συμπεριφορά αν αφού «ξεχάσεις» να κάνεις αυτό που σου ζήτησε, πεις ειλικρινά γιατί το «ξέχασες». Κατά τ’ άλλα καταλαβαίνεις ότι μια τέτοια συμπεριφορά μόνο σε μπελάδες μπορεί να βάλει τη σχέση.

Προσπαθείς σκληρά να ευχαριστήσεις τον σύντροφό σου

Έχεις παράπονα και προσπαθείς να έχεις θετικά vibes για να μη χαλάσεις το κλίμα. Ενώ έχεις πολύ καλές προθέσεις, αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου και να αποδεχτείς ότι θα υπάρχουν και συννεφιασμένες μέρες.

Περιμένεις να διαβάσει το μυαλό σου

Πολλοί άνθρωποι αντί να πουν ευθέως αυτό που θέλουν, το λένε δια της πλαγίας οδού. Έστω λοιπόν ότι θέλεις να ζητήσεις από τον-η σύντροφό σου να πάει εκείνος στο σούπερ μάρκετ γιατί εσύ είσαι από το πρωί στο πόδι. Αντί λοιπόν να το πεις ακριβώς έτσι, λες «πω, σήμερα πήγα στο φαρμακείο, μετά έπρεπε να πάω από τους δικούς μου, είχε πολλή κίνηση…» και περιμένεις να σου προτείνει από μόνος-η του-ης να κάτσεις εσύ να χαλαρώσεις και να πάει εκείνος-η για ψώνια. Ε, δε γίνεται έτσι δουλειά.

Τα κάνεις επίτηδες «θάλασσα»

Ίσως πρόκειται για την πιο παιδιάστικη συμπεριφορά που υπάρχει στη λίστα. Σου αναθέτει μία δουλειά ο σύντροφός σου κι εσύ επίτηδες την κάνεις άρπα κόλλα για να τον απογοητεύσεις και να μη σου το ξαναζητήσει. Πέραν του ότι η συμπεριφορά αυτή είναι εντελώς ανώριμη, είναι σαν να υποτιμάς την αντίληψη του συντρόφου σου.

Κάνεις διφορούμενα κομπλιμέντα

Ξέρεις σε ποια κομπλιμέντα αναφερόμαστε. Σε αυτά που εκτός από τον θετικό σχολιασμό περιλαμβάνουν και έναν αρνητικό. Και συνήθως αυτός ο αρνητικός είναι το παράπονο που διστάζεις να πεις από μόνος-η σου. Μίλα ξεκάθαρα επιτέλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v