Βρήκες τον έρωτα, και η τελευταία του σύνδεση ήταν πριν από είκοσι λεπτά. Ή γιατί η αγάπη online δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ας πούμε ότι γνώρισες ένα άτομο online, και ανακάλυψες με χαρά ότι έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, και πως υπάρχει σίγουρα μια σπίθα μεταξύ σας. Τι μπορεί να κάνει όμως μια σπίθα όταν το μόνο που σας ενώνει είναι μια σύνδεση στο internet;
Ας πούμε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την καινούρια σου γνωριμία. Είναι σίγουρα υπαρκτό πρόσωπο, με το οποίο έχετε μιλήσει στο τηλέφωνο, ακόμα και με κάμερα, και δεν εμφανίζει κανένα σημάδι ότι στον ελεύθερο χρόνο του είναι ψυχοπαθής δολοφόνος. Είναι απλά ένας φυσιολογικός άνθρωπος, κι έχει αρχίσει να σου αρέσει πολύ. Πριν πεις στον εαυτό σου ότι αυτό που νιώθεις είναι έρωτας, καλύτερα να τσεκάρεις την κατάσταση άλλη μια φορά, γιατί ο online έρωτας κρύβει μερικές άσχημες παγίδες.
Πόσα γνωρίζεις πραγματικά γι’ αυτό το άτομο;
Λένε ότι στο internet μπορείς να είσαι όποιος είσαι, κι αυτό ισχύει για όσους θα γνωρίσεις. Όλοι μπορούμε να “πουλήσουμε” τον εαυτό μας με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Όταν δεν ζεις έναν άνθρωπο από κοντά, μαθαίνεις μόνο όσα είναι διατεθειμένος να σου αποκαλύψει για τον εαυτό του, και δεν έχεις τον τρόπο να ελέγξεις αν αληθεύουν. Συνεπώς, μήπως ερωτεύεσαι την εικόνα που θέλει να έχεις για αυτόν;
Είναι πολύ εύκολο να ανοιχτείς σε έναν άγνωστο
Το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια μικρογραφία της καθημερινότητας, όπου όλα τρέχουν εξίσου γρήγορα με την αληθινή ζωή, και θα ανακαλύψεις πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία σχέση. Η οικειότητα που θα αναπτύξεις μ’ αυτό το άτομο μπορεί να σου φανεί άκρως αληθινή, και θα αρχίσετε να ανοίγεστε ο ένας στον άλλο, να μιλάτε για τις ζωές σας, για τα όνειρά σας και για όλα αυτά που δυο άνθρωποι συζητούν όταν γνωρίζονται—με την διαφορά ότι το μόνο που κάνετε στην πράξη είναι να ανταλλάζετε megabyte. Και πριν το καταλάβεις, θα μιλάτε και θα συμπεριφέρεστε σαν να έχετε κανονική σχέση – με όσα αυτό συνεπάγεται – χωρίς να έχετε γνωριστεί ποτέ από κοντά.
Είναι ακόμα πιο εύκολο να δίνουμε άδειες υποσχέσεις
Αυτή η… απόμακρη οικειότητα που δημιουργείται μέσα σε μια online σχέση δίνει αίσθηση ασφάλειας. Μπορείς πιο εύκολα να πεις λόγια τα οποία θα ξανασκεφτόσουν πριν ξεστομίσεις από κοντά. Για να παραφράσουμε την παροιμία, όπου ακούς πολλά κεράσια, μην δένεσαι συναισθηματικά, επειδή μερικά κεράσια δεν έχουν σκοπό να σε αφήσουν να τα φας.
Κλειδώνεσαι στο σπίτι (χωρίς λόγο)
Προσπαθώντας να διατηρήσεις την ιντερνετική σου σχέση, ένας θεός ξέρει πόσες αληθινές, χειροπιαστές ευκαιρίες για έρωτα χάνεις. Με τον φόβο ότι θα ακουστούμε σαν την γιαγιά σου, μάλλον πρέπει να κλείσεις τον υπολογιστή και να βγεις έξω. Γνώρισε άτομα που μπορούν να σου προσφέρουν τα ίδια και (πολλά) περισσότερα, και που θα μπορείτε να κάνετε κανονικές γκριμάτσες, όχι emoticon.
Στο τέλος, είναι κανονική σχέση;
Σίγουρα, μπορεί ένα μέρος των δεδομένων που στέλνετε να αποτελεί σέξι μηνύματα και προκλητικές φωτογραφίες, και ένα άλλο μέρος γλυκές κουβέντες και μηνύματα αγάπης. Αποτελούν, όμως, όλα αυτά αληθινή σχέση; Ή μήπως είναι άλλη μια πλατωνική γνωριμία, με μερικά επιπλέον προνόμια; Είναι οι online σχέσεις το μέλλον μας, ή μήπως σκοτώνουν αργά την ιδέα του ραντεβού;