Αν δεν εμπιστεύεσαι συχνά το ένστικτό σου, ή αν το ένστικτό σου σε έχει απογοητεύσει, έχουμε μερικές συμβουλές για εσένα…
Παλαιότερο των 360 ημερών
Λένε πως το ένστικτό μας έχει πάντα δίκιο. Και, εντάξει, εμείς δεν είμαστε απόλυτοι, θα παραδεχτούμε ότι κάποιες φορές το ένστικτό μας μπορεί να υπερβάλει. Να επηρεάζεται από την διάθεσή μας ή από το παρελθόν μας. Δεν πρέπει, όμως, να μην του δίνουμε και καμία σημασία.
Η διαίσθησή μας μπορεί να μας πει πολλά πράγματα – από μια κακή πρώτη εντύπωση που θα επιβεβαιωθεί αρκετό καιρό μετά, μέχρι εκείνο το υπέροχο συναίσθημα που γνωρίζεις κάποιον και για κάποιον ανεξήγητο λόγο νομίζεις ότι θα μπορούσες να του εμπιστευθείς και την ζωή σου.
Για όποιον λόγο κι αν θες λοιπόν να… «γυμνάσεις» το ένστικτό σου, εμείς έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές. Δεν θέλει πολλή προσπάθεια, σύντομα θα ανακαλύψεις ότι ο εγκέφαλός σου έχει αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του.
Δώσε περισσότερη προσοχή σε αυτά που νιώθεις Και ειδικά στα αρνητικά συναισθήματα. Αναγνώρισέ τα, κατάλαβε γιατί τα βιώνεις και από πού προέρχονται. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαμβάνεις και να αναλύεις μέσα στο μυαλό σου και τα θετικά συναισθήματα· πόσο μάλλον, κάνε μια παύση όταν νιώθεις ευτυχισμένος, για να το πεις και φωναχτά στον εαυτό σου.
Άκου την φωνή στο κεφάλι σου Εκτός κι αν η φωνή στο κεφάλι σου λέει να διαπράξεις εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να την αγνοείς. Ο εσωτερικός σου μονόλογος – που καλό θα ήταν να γίνει εσωτερικός διάλογος – σού παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πάρεις αποφάσεις. Επίσης, η φωνή στο κεφάλι σου δεν ντρέπεται να πει αυτά που δεν μπορείς να πεις φωναχτά, και όλοι το έχουμε ανάγκη αυτό στη ζωή μας.
Δημιούργησε περισσότερο Γράψε κάτι. Από ένα κειμενάκι με αυτά που ένιωσες, μέχρι βραδινό ημερολόγιο, μέχρι ένα ποίημα σε μια χαρτοπετσέτα. Κάνε σκίτσα, παίξε μουσική, κάνε μια εικαστική παρέμβαση σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου. Όσο κρατάς τον εγκέφαλό σου δραστηριοποιημένο, άλλο τόσο θα σε επιβραβεύει με το να κάνει την εσωτερική φωνή που λέγαμε όλο και πιο οξυδερκή.
Ξεκίνα να παρατηρείς Τους κοντινούς σου. Τους γύρω σου. Τους πάντες. Γίνε ένα τσικ πιο «κουτσομπόλης», όχι για να είσαι κακεντρεχής ή για να μεταδίδεις fake news στην παρέα. Κάνε το για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από κινούμενες συλλογές μοτίβων, και όσο περισσότερο αναγνωρίζεις αυτά τα καθολικά μοτίβα, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί το ένστικτό σου όταν γνωρίζεις κόσμο. Συν ότι αν το ένστικτό σου κάνει λάθος, θα εκπλαγείς πολύ ευχάριστα.
Πρόσεξε πώς αντιδρά το σώμα σου Επειδή ξέρουμε πολύ καλά ότι μυαλό και σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Σε πάρα πολλούς ανθρώπους, το άγχος που προκαλείται όταν η διαίσθηση βαράει καμπανάκια προκαλεί σωματικά συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στομάχι ή πονοκεφάλους. Μάθε να αναγνωρίζεις πότε αυτά τα συμπτώματα είναι δικαιολογημένα και πότε πρέπει να πεις στο στρες σου «Σκάσε λίγο, όμως, γιατί έχω δουλειά».