Κάποιες φράσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάθε ποιες είναι αυτές για να είσαι σε επιφυλακή όποτε τις ακούς.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι οι άνθρωποι διαφέρουν και πως κάποιοι μπορεί να αποτελούν εξαίρεση. Δε θα ήταν ρεαλιστικό αν όλοι οι κανόνες ίσχυαν για τους πάντες. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σε αποπροσανατολίζει από την αλήθεια και να μη σκέφτεσαι ότι η δική σου περίπτωση ανήκει στις εξαιρέσεις.
Ορισμένες φορές για να εντοπίσεις την αλήθεια θα πρέπει να σκάψεις πίσω από διπλωματικές κουβέντες – αυτές τις κουβέντες που αν τις σκεφτείς μετέπειτα, νιώθεις ότι δεν ξέρεις αν πρέπει να τις λογίσεις ως καλές ή ως κακές. Κρύβουν μία ειλικρίνεια την οποία ο συνομιλητής σου δεν μπορεί να σου πει κατάμουτρα. Ίσως γιατί η αλήθεια κάποιες φορές πονάει και εκείνος/η δεν θέλει να σε δει στεναχωρημένο/η.
«Αυτή δεν είναι ωραία συμπεριφορά για έναν άντρα/γυναίκα»: Κοίταξε να δεις, η ανθρωπότητα δεν πέρασε από λιμούς, πολέμους και πανδημίες για να έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος και να σου λέει ότι η γυναίκα δεν βρίζει και ο άντρας δεν κλαίει. Τα «οι άντρες δεν κλαίνε» και «οι γυναίκες δεν βρίζουν» είναι φράσεις που πιέζουν και δημιουργούν ενοχές στον κόσμο, χωρίς λόγο και καλό είναι να τα αφήσουμε πίσω.
«Δεν το έχω με το τηλέφωνο/μηνύματα»: Μερικοί άνθρωποι, όντως δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας, δεκτό. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο αφηρημένος κι αν είναι κανείς με το κινητό του, αν ενδιαφέρεται, θα επιδιώξει την επικοινωνία.
Αν ακούσεις αυτήν την κουβέντα, προετοιμάσου. Πιθανόν να θέλει εμμέσως να σε προειδοποιήσει ότι δε θα μιλάτε συνέχεια.
«Ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις»: Εδώ το «ακριβώς» είναι η λέξη κλειδί. Δεν είναι απίθανο αυτός που σου το λέει να έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο, δεν εμπεριέχει κάποια έπαρση; Πώς γίνεται να ξέρει ακριβώς πώς νιώθεις. Ειδικά, αν σε διακόπτει την ώρα που εκφράζεις τον προβληματισμό σου, τότε έχε λίγο το νου σου.
«Πνίγομαι στη δουλειά»: Όταν το λέει αυτό, αλλά βρίσκει λίγο χρόνο να τα λέτε ή να βρίσκεστε, όλα καλά. Όταν όμως εμφανίζεται ανά δύο και τρεις μέρες, η φράση υποδηλώνει ότι δε σε βλέπει και πολύ σοβαρά.
«Θέλω να περνάω καλά»: Εσύ μπορεί να πλέεις σε πελάγη ευτυχίας και μόλις ακούσεις αυτήν τη φράση και να νομίζεις ότι σημαίνει κάτι τέτοιο: ο άνθρωπος μπορεί να έχει πιεστεί πολύ στη ζωή του και τώρα να είναι της άποψης ότι πρέπει να περνάμε καλά και να μη δίνουμε υπερβολική σημασία σε ό,τι συμβαίνει. Ωστόσο, έχε κατά νου ότι αρκετές φορές η φράση αυτή σημαίνει ότι το άτομο που την λέει δεν ψάχνει για σχέση αυτήν την εποχή.
«Είμαι πολύ δεμένος/η με την οικογένειά μου»: Εκ πρώτης όψεως, μία τέτοια φράση δεν είναι τόσο ανησυχητική, έτσι δεν είναι; Αφού όμως γνωρίσεις λίγο καλύτερα αυτόν/ή που έχεις απέναντι σου, θα αντιληφθείς ότι για να νιώθει την ανάγκη να δηλώσει την αγάπη του προς τους δικούς του, τότε ίσως και να είναι αρκετά προσκολλημένος/η πάνω τους. «Δεν θέλεις κάποιον/α σαν εμένα»: Είναι κομπλιμέντο; Δεν είναι; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιος θεούλης το σκέφτηκε αυτό και εξαιτίας του βασανίζονται όλοι οι καψουρεμένοι; Δεν σου τέλειο για κομπλιμέντο, εν μέρει σε θεωρεί «τέλειο», αλλά όχι γι’ αυτόν/ή.