Προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή η οποία επιτάσσει το φλερτ να γίνεται μέσω του διαδικτύου, και λάθη θα κάνουμε και τα μούτρα μας θα φάμε. Το σίγουρο είναι ότι το διαδικτυακό φλερτ απαιτεί ταλέντο στο γράψιμο, θέλει πρωτοτυπία, θέλει και περιποιημένο προφίλ.
Δυστυχώς, ακόμη κι αν διαθέτεις όλα αυτά τα προσόντα, δεν υπάρχει κανόνας –ούτε οι τηγανητές πατάτες δεν έχουν καθολική αποδοχή. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν τι θέλουν, αλλά ξέρουν πολύ τι δεν τους προκαλεί ενδιαφέρον, σε τι αδιαφορούν δηλαδή. Και ίσως αυτό να είναι λίγο χειρότερο από το να γίνονται αντιπαθείς.
"Γεια σου κούκλα"
Το γνωστό «Ιάσω κόκλα» που μάθαμε μέσα από τα βίντεο του Κοντοπίδη δεν είναι μία τυχαία αναφορά σε μήνυμα πεσίματος. Ορθογραφημένο ή μη, είναι μία από τις πιο κλισέ ατάκες που λέει κάποιος για να ριχτεί σε μία αθώα χρήστη του Facebook. Αυτή η ατάκα δεν είναι ψαρωτική ούτε στο Facebook ούτε μέσα από αυτοκίνητο με πάτημα κόρνας.
"Ωραίο προφίλ"
Τι εννοείς ωραίο προφίλ; Ωραίο προφίλ μπορούσες να πεις επί εποχών MySpace, πλατφόρμα όπου προσάρμοζες την εμφάνιση του προφίλ ανάλογα με τα γούστα σου. Εκτός κι αν εννοείς το προφίλ του προσώπου του/ης, κομπλιμέντο το οποίο σου εγγυόμαστε ότι δεν θα καταλάβει.
Ένα σκέτο αυτοκόλλητο
Αυτοκόλλητα στο Messenger, αυτή η μάστιγα. Κοίτα, όταν στέλνεις ένα αυτοκόλλητο σε μία άγνωστη/ο, παίζεις με την τύχη σου. Δεν ξέρεις ποια τα γούστα αυτού του ανθρώπου. Είναι πολύ πιθανό αυτός ο άνθρωπος α) Να σιχαίνεται τέτοιου είδους επικοινωνία και β) Να θεωρήσει σαχλό το αυτοκόλλητο που έστειλες. Επιπλέον δε λες απολύτως τίποτα. Τι μπορεί να απαντήσει; Ίσως με ένα αυτοκόλλητο –κι εκεί τελειώνει η συνομιλία σας.
"Hello, τι λέει;"
Είναι τόσο κλισέ ατάκα. Πρακτικά δεν κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς, ωστόσο είναι πολύ βαρετό μήνυμα και είναι σχετικά απίθανο να σου απαντήσει –εκτός κι αν βαριέται πολύ. Αν είσαι άνω των 30, το «Hellο, τι λέει;» προδίδει το γεγονός ότι μένεις ακόμη με τους γονείς σου.
[Πρόσθεσε όνομα εδώ];
Λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Όταν δε γνωρίζουμε κάποιον προσωπικά ή τουλάχιστον όταν δεν έχουμε μιλήσει αρκετές φορές με κάποιον, δεν υποκρινόμαστε ότι είμαστε φιλαράκια. Είναι τρομακτικό. Όταν λοιπόν εσύ θέλεις να μιλήσεις για πρώτη φορά στον υποθετικό Πέτρο, ας πούμε, δε μπορείς να στείλεις «Πέτρο;».
"Τι πόδια είναι αυτά, ενδιαφέρομαι να τα φωτογραφίσω"
Αυτό το μήνυμα είναι πολύ πιθανό να το έχουν λάβει –χωρίς υπερβολή- όλες οι γυναίκες με λογαριασμό στο Facebook. Ή έστω ένα μήνυμα ποδολαγνίας. Δεν έχουμε τίποτα με την ποδολαγνία, ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στο κρεβάτι του. Φίλε ποδολάγνε, επειδή το βίτσιο σου δεν αφορά στήθος ή οπίσθια ή μπούτι;, αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένει σεξουαλικό βίτσιο. Κάτσε να πιούμε ένα ποτάκι πρώτα.
"Τι ωραίο κορίτσι/αγόρι είσαι εσύ"
Τα κομπλιμέντα είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρέπει να υπάρχει και μία ισορροπία. Κράτα τα προσχήματα, περίμενε λίγο να ανταλλάξετε δύο κουβέντες πρώτα. Το επιθετικό μάρκετινγκ δεν είναι πάντα προσοδοφόρο.
Χρόνια πολλά, καλό Πάσχα
Το παρόν μήνυμα αφορά κυρίως τις ευχές που λέγονται στις εθνικές αργίες. Μπορούμε να δεχτούμε ότι βρήκες αφορμή, λόγω γενεθλίων ή ονομαστικής γιορτής, να στείλεις μία ευχή. Είναι ευγενικό κι αν πεις και κάτι πρωτότυπο, ίσως την επόμενη ημέρα να λάβεις απάντηση. Αλλά την Πρωτοχρονιά να πεις σε έναν άγνωστο Καλή χρονιά; Ή Καλή ανάσταση τη Μεγάλη Εβδομάδα; Είναι γραφικό και πασέ. Ήμαρτον δηλαδή.
"Νομίζω ότι σε είδα… [πρόσθεσε τοποθεσία]"
Λοιπόν, εσύ μπορεί να θέλεις να πιάσεις κουβέντα, και να σκέφτηκες «Ωπ, αν του/ης στείλω ότι τον/ην είδα κάπου; Σίγουρα θα το πιστέψει». Σκέψου όμως λίγο καλύτερα, δεν ανακάλυψες τον τροχό με αυτό το μήνυμα. Το αντίθετο πέτυχες. Αν στείλεις σε έναν άγνωστο ένα τέτοιο μήνυμα, δύο πράγματα μπορεί να συμπεράνει: α) ότι έχεις παρακολουθήσει εκτενώς το προφίλ του/ης, οπότε έχεις αποτυπώσει στη μνήμη σου ολοκάθαρα το πρόσωπό του/ης και ταυτόχρονα θυμάσαι και πώς την/ον λένε, ώστε να την/ον βρεις και να στείλεις μήνυμα και β) ότι τον/ην είδες σε ένα μπαρ, για παράδειγμα, και έπειτα έψαξες ολόκληρο το ελληνικό Facebook για να τον/ην βρεις και να του/ης μιλήσεις. Σοκ;