Κάνουμε διάλειμμα: Τι πρέπει να σκεφτείς πριν το κάνεις
Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν “κάνετε ένα διάλειμμα”—αν έχετε ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτό για εσάς.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Διάλειμμα, το: Εξοργιστική περίοδος μη-σχέσης, αλλά όχι ακριβώς χωρισμού. Επίσης ένα από τα πιο ενοχλητικά σημεία της σχέσης Ρος και Ρέιτσελ.
Κοντεύουν δύο δεκαετίες από τότε που ο ορισμός “διάλειμμα” μπήκε στις ζωές μας, με τον Ρος και την Ρέιτσελ να ουρλιάζουν ο ένας στον άλλο, να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απιστία – ή μήπως δεν ήταν απιστία; – και να μπερδεύουν όλο τον κόσμο. Τι είναι ένα διάλειμμα; Τι συμβαίνει κατά την διάρκειά του, και τι δεν πρέπει να συμβαίνει;
Η απάντηση θα σας απογοητεύσει: Συμβαίνει ό,τι πείτε εσείς. Είναι από εκείνα τα πράγματα που αποκτούν διαφορετική σημασία σε κάθε περίπτωση. Και αν έχετε σκεφτεί ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα από την σχέση σας, αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πρώτα στον εαυτό σας.
Συμφωνούμε και οι δύο; Θέλετε και οι δύο να κάνετε διάλειμμα; Και, αν συμβεί αυτό, πώς ορίζει ο καθένας το διάλειμμα; Αν ένας από τους δυο συντρόφους πιστεύει πως είναι μια ωραία, μοναχική περίοδος για σκέψη, και ο άλλος ότι είναι free pass για σεξ με άλλους, τότε δεν πρόκειται να καταλήξει καλά.
Ποιος το θέλει; Για να γίνει σωστά, πρέπει να το θέλετε και οι δύο. Αν ο ένας σύντροφος απλά δεχτεί, για να μην στεναχωρήσει το άλλο άτομο, τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ άσχημη τροπή. Επιπλέον, αν εσείς είστε το άτομο που το προτείνατε, ρωτήστε ξανά τον εαυτό σας και απαντήστε με ειλικρίνεια: Είναι όντως δική σας ιδέα;
Μήπως απλά θέλω να κάνω σεξ με άλλους; Δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε. Πολλά άτομα που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση (ειδικά αν έχετε φτάσει στο σημείο που το “για πάντα” σας φαίνεται αρκετά μεγάλη πιθανότητα) νιώθουν ότι έχουν χάσει αρκετές σεξουαλικές εμπειρίες. Αυτό δεν είναι αρνητικό, ούτε σημαίνει ότι δεν σας ικανοποιεί ο/η σύντροφός σας, ή ότι δεν τον αγαπάτε πια. Απλά σημαίνει ότι δεν νιώθετε πως έχετε τσεκάρει όλα τα σεξουαλικά κουτάκια στην λίστα σας. Σκεφτείτε κατά πόσο μπορείτε να βάλετε περισσότερη φαντασία στο σεξ μέσα στην σχέση σας, εναλλακτικά μιλήστε με απόλυτη ειλικρίνεια με τον/ην σύντροφό σας για το ενδεχόμενο να κάνετε ελεύθερη σχέση για λίγο καιρό.
Μήπως το κάνω για να τον/την χειριστώ; Απλή (αλλά λάθος) λογική: Θέλω να τον/την κάνω να με θέλει κι άλλο, και να καταλάβει πόσο σημαντικός άνθρωπος είμαι. Άρα, κάνουμε διάλειμμα, εξαφανίζομαι, κινώ ίσως και μερικές υποψίες ότι περνάω καλά για να ζηλέψει, και έρχεται στα γόνατα να μου ζητήσει δεύτερη ευκαιρία. Όχι, αυτό ονομάζεται συναισθηματικός εκβιασμός, και είναι συναισθηματικό ποινικό αδίκημα.
Μήπως κατά βάθος θέλω να χωρίσω; Οι άνθρωποι είμαστε αισιόδοξοι, κι ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε. Πολλές φορές, το διάλειμμα έρχεται σαν ιδέα όταν μια σχέση φαίνεται να πεθαίνει, και πιστεύουμε ότι λίγος καιρός χώρια είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, και πως αυτό από μόνο του θα λύσει τα προβλήματα που έχουμε. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το διάλειμμα είναι η πιο τεμπέλικη (μη) λύση. Ο χωρισμός είναι αυτό που χρειάζεστε—και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Οι περισσότερες σχέσεις τελειώνουν κάποια στιγμή, εμείς κρατάμε τα θετικά, και συνεχίζουμε…