Όχι, δεν μιλάμε για άτομο που του αρέσει να ζει στα άκρα. Μιλάμε για κανονικότατη ψυχασθένεια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσουμε ιστορίες για “ψυχοπαθείς” πρώην, άντρες και γυναίκες, μα πόσο ειλικρινείς είναι; Και, ναι, όλοι μας μπορεί να ξεφεύγουμε κάποιες φορές από τα όρια, και να φωνάξουμε παραπάνω. Είναι αυτό όμως πραγματικά ο ορισμός της ψυχασθένειας;
Όχι. Η απάντηση είναι όχι. Και παρακάτω έχουμε μια λίστα με τα πιο κοινά γνωρίσματα ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς—για να είμαστε ενήμεροι, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και για να φροντίσουμε να μάθουμε τα μοτίβα που τους χαρακτηρίζουν.
Είναι γοητευτικοί, αλλά… …παντού υπάρχει ένα αλλά. Οι ψυχοπαθείς άνθρωποι μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα γοητευτικοί, αν το θελήσουν, αλλά κάτι στην γοητεία τους θα σε ενοχλεί. Δεν θα μπορείς πάντα να προσδιορίσεις τι είναι, αλλά το ένστικτό σου θα έχει χτυπήσει κάθε κόκκινο συναγερμό στο κεφάλι σου. Ίσως νιώθεις ότι τα περισσότερα πράγματα που λένε, είναι ψέματα. Ίσως προσπαθεί υπερβολικά να σου πουλήσει την εικόνα του “καλού παιδιού”. Όσοι έχουν δει το American Psycho, μπορούν να τον κάνουν και εικόνα. Άκουσε το ένστικτό σου.
Είναι ναρκισσιστές Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς παρουσιάζουν ναρκισσιστική συμπεριφορά. Αυτό, πάλι, δεν σημαίνει πως κάθε νάρκισσος είναι και ψυχοπαθής. Η διαφορά τους βρίσκεται στο πώς ακριβώς βλέπουν τον εαυτό τους. Ένας νάρκισσος έχει απλά (όχι πως τον δικαιολογούμε) την ανάγκη να νιώθει ανώτερος από τους υπόλοιπους. Ο ψυχοπαθής, από την άλλη, θα στοχεύσει στο να νιώσει πως έχει εξουσία πάνω στους άλλους ανθρώπους, και θα τους χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους στόχους του. Και επειδή (για αυτούς) ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…
…είναι παθολογικοί ψεύτες Το να δημιουργήσουν ένα περίτεχνο ψέμα είναι στην φύση τους, και μπορούν να το κάνουν με τόση άνεση, που εύκολα θα πέσεις στην παγίδα τους. Επιπλέον, για να μην προδοθούν, είναι ικανοί να χτίσουν τεράστιες, λεπτομερείς ιστορίες που στηρίζουν τα ψέματά τους. Αν ανακαλύψεις ότι σου λέει ψέματα, πρόσεχε: δεν πρόκειται να χαρεί ιδιαίτερα, και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει.
Δεν αισθάνονται ενοχές Κακή, χειριστική συμπεριφορά, ακατάπαυστα ψέματα, και καμία απολύτως αίσθηση ενοχών. Στις πιο άσχημες περιπτώσεις ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς, το άτομο απλά δεν έχει συνείδηση των πράξεών του, και το μοναδικό του κίνητρο είναι να πετύχει τους δικούς του στόχους. Χωρίς να στέκεται τίποτα εμπόδιο στον δρόμο του.
Δεν μπορούν να καταλάβουν τι νιώθουν οι άλλοι Άσχετα από το πού ακριβώς βρίσκεται ένα άτομο στο φάσμα της ψυχοπάθειας, είναι αδύνατο να μπορέσει να ταυτιστεί, ή ακόμα και να καταλάβει τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, αν μιλήσεις με έναν ψυχοπαθή για κάτι που σε πλήγωσε, δεν πρόκειται να αντιδράσει. Ίσως προσπαθήσει να σου πει κάτι καθησυχαστικό, μα θα ακούγεται εντελώς προσποιητό. Δεν είναι σπάνιο για τους ψυχοπαθείς να μελετούν εξονυχιστικά τους ανθρώπους γύρω τους, για να καταφέρουν να μάθουν να υποκρίνονται καλύτερα τα συναισθήματά τους.