Υπάρχουν δυσκολίες όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να συγκατοικήσει, κι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κυλήσουν όλα ομαλά!
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όταν δυο άνθρωποι παίρνουν την μεγάλη απόφαση να μείνουν μαζί, πολλά περίεργα πράγματα μπορεί να συμβούν. Άλλωστε, μέχρι να ζήσεις πραγματικά στον ίδιο χώρο με έναν άνθρωπο, λένε πως δεν τον έχεις μάθει ακόμα εντελώς. Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε λοιπόν την μετάβαση αυτή, από τον ολόδικό μας προσωπικό χώρο στην συμβίωση να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται; Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.
Βάζουμε από την αρχή κανόνες Αυτό το σπίτι θα ανήκει σε δύο, άρα όλοι πρέπει να… κόψουν κάτι από τις προσωπικές τους συνήθειες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά τα αναμενόμενα είναι και τα πιο κοινά: πεταμένα ρούχα, πιάτα στον νεροχύτη και το αιώνια σηκωμένο καπάκι της τουαλέτας. Πράγματα σαν αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε “βλέποντας και κάνοντας”.
Χωρίζουμε τις δουλειές Σκούπισμα, ξεσκόνισμα, πλυντήριο, τα καταραμένα βρώμικα πιάτα… οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να μοιραστούν ισόποσα, και είναι σημαντικό να τηρούμε αυτόν τον κανόνα. Έχει να κάνει με τον σεβασμό, και χωρίς σεβασμό, σπιτικό δεν ανοίγει.
Διακοσμούμε το σπίτι μαζί Ίσως ο πιο εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να νιώσουν και οι δύο σύντροφοι το σπίτι δικό τους. Πολλές φορές δεν μπαίνουμε στο σπίτι ενός ζευγαριού και βλέπουμε ότι η διακόσμηση ταιριάζει εντελώς με την αισθητική του ενός, μα δεν υπάρχει τίποτα που να αντιπροσωπεύει το άλλο άτομο; Όλοι πρέπει να βάλουμε την προσωπική μας πινελιά.
Έχουμε μιλήσει ήδη για τα οικονομικά Αν βάζουμε μπρος μια συγκατοίκηση χωρίς να έχουμε μιλήσει λεπτομερώς για το πώς θα διαχειριζόμαστε τα λεφτά μας, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Οι καυγάδες για τα χρήματα αποτελούν μία απ’ τις μεγαλύτερες αιτίες διαζυγίου, γι’ αυτό σιγουρευόμαστε από νωρίς πως συμφωνούμε. Πρέπει να ξέρουμε πού ξοδεύουμε, πόσα έχουμε σκοπό να αποταμιεύσουμε και γενικότερα είναι από τους παράγοντες σε μία σχέση που δεν χωρά ούτε μισό ψεματάκι.
Μικρές, γλυκές κινήσεις αγάπης Όπως και να το κάνουμε, η συμβίωση είναι άλλο ένα (σχετικά μεγάλο) βήμα προς την ρουτίνα. Κι εμείς αποφεύγουμε την ρουτίνα – ή, έστω, τις κακές της πλευρές – με το να θυμίζουμε στον/ην σύντροφό μας ότι βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό μας. Από ένα πρωινό στο κρεβάτι, μέχρι να μαγειρέψουμε το αγαπημένο του/της φαγητό, μέχρι και ένα ωραίο, χαλαρωτικό μασάζ μετά την δουλειά, η σχέση μας δεν θα χάσει τις μικρές αγαπησιάρικες λεπτομέρειες.
Δεν περνάμε κι όλη την μέρα μαζί Το ότι μένουμε πλέον μαζί δεν σημαίνει πως ξαφνικά είμαστε σιαμαίοι. Σ’ αυτό το κομμάτι της σχέσης, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Και οι δύο σύντροφοι εξακολουθούν να χρειάζονται τον προσωπικό τους χρόνο, τις παρέες τους και τα χόμπι τους. Με την μόνη διαφορά ότι, πλέον, το βράδυ γυρίζουμε σπίτι και βλέπουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο…