Ο γάμος, όπως κάθε άλλη σχέση, απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί, όλα τα παρακάτω μπορούν να διαλύσουν τον γάμο μας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πιστεύουμε ότι ο γάμος είναι το happy end μιας σχέσης, όπως στα παραμύθια. Αυτό που τα παραμύθια παρέλειπαν συνέχεια να μας δείξουν είναι τι συμβαίνει μετά. Δεν μας έδειξαν τις μικρές και μεγάλες μάχες που αναγκάζονται να δίνουν τα παντρεμένα ζευγάρια, και τους – συνήθως ανεπαίσθητους – τρόπους με τους οποίους ένας γάμος μπορεί να διαλυθεί. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για έναν ευτυχισμένο γάμο;
1. Δεν σεβόμαστε τα όρια Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε τον έναν από τους δύο συντρόφους να προσπαθεί να αλλάξει τον άλλο. Είτε σε κάτι μηδαμινό, όπως ο τρόπος που ντύνεται, είτε στις πεποιθήσεις του. Αυτή η έλλειψη σεβασμού κάνει τα άτομα να απομακρύνονται, και καταστρέφει την επικοινωνία. Είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε σχέση να γνωρίζουμε τα όρια του άλλου.
2. Το σεξ ελαττώνεται Από την μία, είναι λογικό. Μετά από αρκετό καιρό, χάνουμε τον ενθουσιασμό μας για το σεξ. Είναι, όμως, σημαντικό για ένα παντρεμένο ζευγάρι να προσπαθεί να κρατήσει την ερωτική του ζωή ζωντανή. Μπορεί το σεξ να είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ, αλλά έχει μεγάλη σημασία.
3. Χάνουμε την προσοχή μας Ένα πολύ κοινό πρόβλημα στους γάμους είναι πως οι σύντροφοι αρχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι διαφορετικό – δουλειά, παιδιά, οτιδήποτε. Και ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρεί ο καθένας μια αίσθηση ανεξαρτησίας, για να μην χάσει τον εαυτό του μέσα στην σχέση, η ισορροπία είναι το κλειδί εδώ. Πρέπει να προσπαθούμε να περνούμε χρόνο με τον/την σύντροφό μας, αλλιώς ο γάμος μας σύντομα θα μοιάζει με φυλακή.
4. Συναισθηματική απιστία Σε κάποιες περιπτώσεις, η συναισθηματική απιστία μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη. Επειδή δεν έχει να κάνει απλά με το σεξ, αλλά με την συναισθηματική ανάγκη του ατόμου να νιώσει κάτι. Υποστήριξη, ενθουσιασμό—ακόμα και αγάπη. Είναι αναγκαίο να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, και να είμαστε σίγουροι πως οι ανάγκες και των δυο μας είναι καλυμμένες.
5. Καυγάδες για τα οικονομικά Όταν δυο άνθρωποι ενώνονται, το ίδιο συμβαίνει αργά ή γρήγορα και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι κουβέντες για τα οικονομικά του σπιτιού προκαλούν άγχος, και μπορούν να γίνουν έντονες, ειδικά αν οι δύο σύντροφοι έχουν διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, δεν μιλάμε πλέον για λεφτά, αλλά κατηγορούμε άμεσα τις αξίες του άλλου ατόμου. Ξανά, η σωστή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι το κλειδί εδώ.
6. Εγωισμός Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βάζουμε απλά τις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες πάνω απ’ όλα. Όταν δυο άνθρωποι παντρεύονται, υπόσχονται να βρίσκονται πάντα δίπλα ο ένας στον άλλο, κι αυτό σημαίνει πως ο υπέρμετρος εγωισμός δεν χωράει. Στην χειρότερη περίπτωση, ένας εγωιστής σύντροφος μπορεί να καταλήξει να είναι χειριστικός, να ζηλεύει και να γίνει ακόμα και βίαιος.