Κάποιοι άνδρες δεν ξεπερνούν ποτέ την μητρική αγκαλιά, την αναζητούν μάταια σε κάθε τους σχέση. Και έτσι θα τους αναγνωρίσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ίσως το "μαμάκιας" να είναι υπερβολικά χαριτωμένο ή κοροϊδευτικό. Από την άλλη, το "οιδιπόδειο" είναι πολύ σκληρό. Και ελλείψει καλύτερου, ελληνικού όρου για τα mommy issues, θα γίνουμε πιο περιφραστικοί.
Είναι ο τύπος που είπε το κλισέ για το παστίτσιο της μαμάς του, αλλά κάπως εσύ το ένιωσες σαν απειλή. Είναι ο τύπος που θα συνειδητοποιήσεις κάποια στιγμή με τρόμο ότι δεν έχει δεξιότητες επιβίωσης σαν ενήλικος και χρειάζεται νταντά. Και είναι επίσης ο τύπος που θα κάνει αυτά:
Λέει ότι η σχέση με την μαμά του είναι περίπλοκη Και αν κάτσει να σου εξηγήσει τι εννοεί, μπορεί να βγάζουν και νόημα αυτά που λέει. Αυτό τουλάχιστον μπορεί να εξηγεί γιατί η σχέση τους είναι περίπλοκη, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια προβληματική κατάσταση. Ειδικά αν έχει φτάσει στο σημείο να νιώθει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι, ακόμα κι αν επηρεάζονται οι σχέσεις του. Επίσης, πολύ ειλικρινά: Πότε ήταν η τελευταία φορά που περίγραψες μια υγιή σχέση ως "περίπλοκη";
Την βάζει πάνω από όλα Αυτό είναι και δεν είναι κακό. Κακό δεν είναι αν σημαίνει "Λατρεύει την μαμά του και είναι δίπλα της". Κακό είναι αν σημαίνει ότι χρειάζεται να της δίνει αναφορά και να παίρνει την έγκρισή της για τα πάντα. Προσοχή: Αυτό το λέμε εμείς, δεν πρόκειται ποτέ να το πει ο ίδιος. Ούτε εσύ θα το έλεγες στην θέση του, ούτε οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος.
Έχεις μάθει ότι οι σχέσεις του τείνουν να είναι βραχύβιες... ...και ειδικά αν παίξουν οι φράσεις "η μάνα μου τις τρέλαινε" ή "της μαμάς της ξίνιζαν", αυτό μπορεί να σου χτυπήσει λίγο συναγερμό. Είτε επειδή θα έχεις να κάνεις με μια κακιά πεθερά, είτε με μια μαμά που δεν κατάλαβε ποτέ ότι ο γιος της δεν είναι ο Σούπερμαν, είτε με έναν κανακάρη που διαλέγει σκόπιμα γυναίκες που δεν θα ενέκρινε η μαμά του, λόγω παρατεταμένης εφηβείας. Αλήθεια, οι πιθανότητες είναι αμέτρητες, οπότε αν ακούσεις στην ίδια κουβέντα "πρώην" και "μαμά", πρόσεχε.
Είναι άλλος άνθρωπος μπροστά στην μαμά του Γλυκούλης; Ψεύτικος; Σοβαροφανής σε σημείο ετεροντροπής; Θα γίνουμε σκληροί, αλλά θα πούμε ότι από μια ηλικία και μετά, το να αλλάζεις εντελώς προσωπικότητα όποτε μιλάς με τους γονείς σου είναι ανησυχητικό. Τι τους κρύβεις τόσα χρόνια;
Ζητάει φροντίδα, δεν δίνει φροντίδα Συναισθηματικά είναι απόμακρος - σκέψου ζοχαδιασμένο έφηβο που κλειδώνεται στο δωμάτιό του. Και όπως η μαμά τού έφερνε στο δωμάτιο ένα πιάτο κομμένα φρούτα ως ένδειξη μετάνοιας (κλασικό βαλκανικό γιατροσόφι για τους σπιτικούς καυγάδες), κάτι ανάλογο θα επιθυμούσε από εσένα. Αν συχνά βρίσκεται σε συναισθηματικό αδιέξοδο και σε κοιτά με το μείγμα απόγνωσης και εκνευρισμού ενός ανθρώπου που δεν έχει αναπτύξει ακόμα φουλ τις επικοινωνιακές του δεξιότητες (επειδή είναι 15), μάλλον περιμένει να βγάλεις εσύ το φίδι από την τρύπα.