Πώς να μιλήσω στην σχέση μου για τα οικονομικά μου
Αν τα οικονομικά σου είναι ένα θέμα που δύσκολα συζητάς με τους κοντινούς σου ανθρώπους, έχουμε μερικές ιδέες για να βοηθήσουμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην θες να μιλήσεις στους κοντινούς σου ανθρώπους για τα οικονομικά σου. Μπορεί να είναι θλιβερά και να μην θες να τα σκέφτεσαι. Μπορεί να έχεις κάνει κακές επιλογές και να ντρέπεσαι να τα αναλύεις. Μπορεί να χρωστάς ή μπορεί να βγάζεις περισσότερα από τον μέσο γνωστό σου και να μην θες να ακουστείς σαν να κομπάζεις.
Σε μια ερωτική σχέση που προχωρά, όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει η κουβέντα για τα λεφτά. Επειδή σε μια καλή σχέση δεν χωρούν ούτε μυστικά, ούτε “δικά μου-δικά σου”. Ειδικά για θέματα όπως τα οικονομικά: Από τέτοια “πεζά”, μη συναισθηματικά, θέματα μια σχέση που πληγώνεται δύσκολα ανακάμπτει.
Πάμε, λοιπόν, να αναλύσουμε μία-μία τις πιθανότητες και να προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε. Με την επικοινωνία, όχι με τα οικονομικά σου. Με τα οικονομικά σου μπορεί να σε βοηθήσει η σχέση σου, μόλις την εμπιστευτείς.
Αν με το ζόρι τα βγάζεις πέρα... ...δεν υπάρχει καμία ντροπή. Εσύ και ο περισσότερος κόσμος αυτή τη στιγμή. Μην ντρέπεσαι, μην προσπαθείς να πουλήσεις καμία εικόνα που δεν ισχύει. Η φτώχεια θέλει (εκτός από καλοπέραση) αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπεια ξεκινά με το να λες “Τόσα έχω, δέξου το”.
Αν ξοδεύεις αλόγιστα... ...το πρώτο βήμα είναι να έχεις καταλάβει ότι το κάνεις και να μην έχεις ακόμα αυταπάτες ότι “το ελέγχεις”. Δεν λέμε να είσαι στα όρια κάθε μήνα, λέμε ότι με το που έρθουν χρήματα στα χέρια σου νιώθεις την παθολογική ανάγκη να τα ξοδέψεις. Αυτό είναι καλό να το μοιραστείς με την σχέση σου, επειδή αργά ή γρήγορα θα το μάθει. Καλύτερα να μην το μάθει με τον άσχημο τρόπο. Αν πάλι η κατάσταση είναι σε τόσο ανεξέλεγκτο σημείο, σε σημείο που να χρειάζεσαι κηδεμόνα στα οικονομικά σου, θα σου πούμε ότι αυτή είναι αρκετά μεγάλη ευθύνη για να ρίξεις στην σχέση σου, ειδικά αν είναι ακόμα νωρίς. Σκέψου το καλά, και δες πρώτα αν υπάρχει κάποιο άτομο στην οικογένεια ή στον φιλικό σου κύκλο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει με αυτό.
Αν χρωστάς... ...τότε η φάση είναι πιο περίπλοκη. Και φυσικά έχει να κάνει με το πόσα χρωστάς και πού χρωστάς. Χρωστάς κάτι που απλά σου βαραίνει την συνείδηση; Χρωστάς στο δημόσιο; Χρωστάς κάπου που μπορεί να καταλήξεις με σπασμένα πόδια; Εντάξει, πλάκα κάνουμε. Αλλά σοβαρά, μην μπλέξεις την σχέση σου αν στο μέλλον σου υπάρχουν σπασμένα πόδια. Επίσης είναι άλλη συζήτηση να μιλήσεις με την σχέση σου για το γεγονός ότι έχεις οφειλές, και εντελώς άλλη συζήτηση το “χρωστάω και θέλω βοήθεια”. Μην τις μπλέξεις αν δεν είσαι σίγουρος.
Αν είσαι τσιγκούναρος... ...μάλλον έχεις προσβληθεί και μόνο που διάβασες την λέξη, και για να έχεις προσβληθεί μάλλον είσαι και δεν το έχεις καταλάβει. Συνεπώς, αν είσαι τσιγκούναρος, θα φανεί σύντομα. Μην το αφήνεις να λερώνει τις σχέσεις σου.
Αν έχεις πολλά και νιώθεις άσχημα... ...αρχικά θα πούμε ότι μάλλον δεν θα το νιώσουμε ποτέ, αλλά επίσης θα πούμε ότι δεν σε κρίνουμε. Επειδή η γραμμή ανάμεσα στο “είμαι άνετος” και το “κάνω επίδειξη” δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη. Και επίσης είναι υποκειμενική, άρα ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να είσαι ειλικρινής με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Συμπαθούν εσένα και όχι τα λεφτά σου. Βασικά, μιας και το αναφέραμε...
...Μην μπλέκεις με ανθρώπους που τους νοιάζουν πολύ τα λεφτά Τα λεφτά είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε, να διαχειριζόμαστε σωστά, να ξοδεύουμε για να περνάμε καλά, τα λεφτά είναι υπερβολικά πολλά πράγματα αλλά δεν πρέπει να είναι ποτέ κριτήριο για το αν γουστάρουμε να έχουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που δεν μπορούν να σταματήσουν να υπολογίζουν και να κρατάνε μπλοκάκια και χρωστούμενα. Κάποιος σοφός είπε πως όταν οι συναλλαγές σε συναισθήματα είναι καλές, τα λεφτά δεν παίζουν ρόλο. Βασικά εμείς το είπαμε μόλις, και μπράβο μας.