Δεν χρειάζεται κάθε χωρισμός να περιλαμβάνει σπασμένα πιάτα και κλάματα. Η σωστή κουβέντα και ο σωστός τόνος είναι το παν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι χωρισμοί δεν χρειάζεται να είναι πάντα δραματικοί. Δηλαδή, αν μπορούσαμε, θα θέλαμε κάθε μας χωρισμός να είναι όσο πιο ήσυχος και ειρηνικός γίνεται. Και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί. Αρκεί να το χειριστούμε σωστά, και να πούμε τα σωστά πράγματα.
Τώρα, σε ακούμε να ρωτάς, "Ποιο είναι το σωστό πράγμα που μπορείς να πεις για να χωρίσεις;" Και θα σου απαντήσουμε πως σίγουρα οι κλισεδιές τύπου "δεν φταις εσύ, φταίω εγώ" δεν πρόκειται να κάνουν δουλειά. Μόνο νεύρα και παρεξηγήσεις θα φέρουν. Συνέχισε να διαβάζεις, λοιπόν, για να γνωρίζεις κι εσύ πλέον.
Αρχικά, κάνε μια κουβέντα με τον εαυτό σου Ναι, δεν αμφιβάλλουμε ότι θες να χωρίσεις. Το θέμα είναι να ξέρεις γιατί θες να χωρίσεις, επειδή κατά 99% θα σου ζητηθεί να δικαιολογήσεις αυτή σου την απόφαση. Κι αν εκείνη τη στιγμή αρχίσεις να πετάς γενικούρες, το 'χασες το παιχνίδι. Όχι μόνο θα βγεις ο κακός της υπόθεσης, μα θα κινήσεις και υποψίες ότι υπάρχουν πιο σκοτεινοί λόγοι από πίσω. Άσε που ο/η σύντροφός σου μπορεί να μην καταλαβαίνει καν τι συμβαίνει και δεν νιώθεις καλά, και μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση να σου αποδείξει ότι θέλει να αλλάξει τα δεδομένα της σχέσης σας.
Αφού το κάνεις αυτό, μην περιμένεις πολύ Ναι, θα ήταν τέλειο να υπήρχε πάντα μια "κατάλληλη στιγμή", αλλά η κατάλληλη στιγμή είναι μύθος σε τέτοιες περιπτώσεις. Ξενέρα θα είναι και για τους δυο σας, και ειδικά για το άτομο που δεν ήταν δική του επιλογή ο χωρισμός. Συνεπώς, αντί να κρατάς μέσα σου αυτή την σκέψη, περιμένοντας να ευθυγραμμιστούν τα αστέρια, δες το σαν χανζαπλάστ και απλώς τράβα το.
Μην εκραγείς Ακόμα κι αν ο χωρισμός συμβαίνει επειδή έχεις πολλά άσχημα συναισθήματα μέσα σου να σε τρώνε. Δεν είναι η σωστή στιγμή για να τα εκφράσεις, και ειδικά όχι με ένταση. Το "χωρίζουμε" είναι ήδη μεγάλη μπουνιά στο στομάχι για να διαχειριστεί κάποιος, και μια θυμωμένη λίστα με όλα τα στραβά του χαρακτήρα του και όλες τις φορές που σε πλήγωσε είναι απλώς αλάτι στην πληγή.
Συγκεντρώσου στα δικά σου συναισθήματα Ο χωρισμός, άλλωστε, ήταν δική σου απόφαση, και θα πρέπει να τον δικαιολογήσεις με τα δικά σου βιώματα. Που μπορεί να σου ακούγεται σαν πολύ μικρή τεχνική λεπτομέρεια, το να πεις δηλαδή "Νιώθω πληγωμένος" αντί για "Με πληγώνεις". Αλλά κάνει διαφορά. Το ένα ακούγεται σαν πρόβλημα που πραγματικά σε βαραίνει, και το άλλο ακούγεται ευθέως σαν κατηγορία. Δεν σημαίνει ότι το άλλο άτομο δεν μπορεί να το πάρει προσωπικά, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι τα δικά σου συναισθήματα, και ο χωρισμός ήταν η λύση που είχες ανάγκη για να τα νικήσεις.
Μην υπόσχεσαι πράγματα Ναι, υπάρχουν μερικά διαδικαστικά στον χωρισμό που δεν μπορείς να αποφύγεις, συνεπώς καλό θα ήταν να τα οργανώσετε όσο πιο άμεσα γίνεται. Το να πάρετε προσωπικά αντικείμενα ο ένας από το σπίτι του άλλου, ας πούμε. Μην τα χρησιμοποιήσει κανείς από τους δυο σας τα απολεσθέντα ως μισάνοιχτη πόρτα για να ξαναμπείτε σε σχέση. Δεν είναι τίμιο, και θα καταλήξετε να πληγώνεστε περισσότερο.