Πώς να διαχειριστείς έναν σύντροφο που κάθε φορά που μαλώνετε σταματάει να σε ακούει και να βγάζει νόημα;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι καυγάδες δεν διαρκούν πολύ και στο τέλος το ηθικό τους δίδαγμα είναι ξεκάθαρο για να το δουν και να το καταλάβουν και οι δυο πλευρές. Στον αληθινό κόσμο, οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι σημαντικά μικρότερες, αλλά δεν θα πούμε και μηδέν. Επειδή είμαστε αισιόδοξες ψυχές, κατά βάθος.
Τι να κάνεις, όμως, όταν κάθε φορά που μαλώνετε για κάτι, ο σύντροφός σου κατεβάζει ρολά, σε αφήνει να κάνεις όλη την δουλειά; Τι γίνεται όταν οι επικοινωνιακές του δεξιότητες είναι στο ναδίρ;
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να επικοινωνείς εσύ ξεκάθαρα, με τρόπο που θα τον κάνει να θέλει να πάρει παράδειγμα και να νιώσει ασφαλής να μιλήσει για αυτά που νιώθει. Και μπορούμε τουλάχιστον να σε βοηθήσουμε να κάνεις αυτό. Αν, έπειτα, εκείνος σου δείχνει ότι δεν έχει όρεξη να βελτιωθεί... λυπούμαστε, αλλά δεν βλέπουμε φως στο τούνελ.
Κριτική ή γκρίνια; Σε οποιοδήποτε ερωτικό καυγά, αυτά τα δύο δεν θα τα διαχωρίσει άμεσα ο εγκέφαλός μας: και τα δύο σαν επίθεση θα τα πάρουμε. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά, και αυτό βρίσκεται στον τόνο και στο τι υπονοούμε. Η κριτική μπορεί να γίνει με τρόπο που να ξεκινήσει έναν διάλογο, χωρίς να ρίχνουμε κατηγορίες αλλά ρίχνοντας τον προβολέα στο πώς νιώθουμε εμείς με την δεδομένη κατάσταση. Η γκρίνια είναι... γκρίνια, είναι η αίσθηση ότι ένα άτομο έχει φτάσει στο αμήν, σε έχει βάλει στον τοίχο και σου αναλύει όλα τα στραβά σου. Δεν γίνεται να προκύψει παραγωγική συζήτηση από αυτό.
Μόνο στον εαυτό σου μπορείς να πεις να χαλαρώσει Προφανώς και ξέρεις ότι η λέξη "Ηρέμησε" θα κάνει τον οποιονδήποτε τούρμπο. Μπορείς να το πεις, όμως, στον εαυτό σου. Να πάρεις μια ανάσα εκεί που νιώθεις ότι θα χάσεις την υπομονή σου, και να μην επιτρέψεις στην κουβέντα να ξεφύγει σε τρικούβερτο καυγά. Προσοχή, όμως: Η ψυχραιμία δεν σημαίνει και ειρωνεία. Το λέμε επειδή, όταν σε τρώει το δίκιο, έστω και λίγο να αφήσεις στον εκνευρισμό σου μια χαραμάδα, αυτά τα δύο μπλέκονται πολύ εύκολα...
Πάρτε και οι δύο τον χρόνο σας μετά από έναν καυγά Παλιότερα έλεγαν ότι ένας απ' τους σημαντικότερους κανόνες για μια πετυχημένη σχέση είναι να μην πηγαίνετε ποτέ στο κρεβάτι μαλωμένοι. Συγγνώμη, αλλά θα αγνοήσουμε επιδεικτικά την λαϊκή σοφία σε αυτό το ζήτημα: Καλύτερα να κοιμηθείτε χωριστά απόψε. Οι καυγάδες δεν λύνονται μέσα σε δέκα λεπτά, ακόμα κι αν είναι για κάτι ασήμαντο. Περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό του ο καθένας για να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε τι ειπώθηκε, και - κυρίως - να κάνετε την αυτοκριτική σας. Η μόνη περίπτωση που θα λέγαμε ναι στο να πέσετε μαζί στο κρεβάτι μαλωμένοι είναι αν σας έρθει να κάνετε σεξ. Πάντα βοηθά στο ξεφούσκωμα καυγάδων.
Μην ντρέπεσαι για αυτά που νιώθεις Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στις σχέσεις που ο ένας σύντροφος δεν επικοινωνεί ικανοποιητικά τα συναισθήματά του, ο άλλος σύντροφος σταδιακά να αρχίσει να περιορίζει την δική του έκφραση και να αισθάνεται ντροπή για αυτά που νιώθει, ότι οι αντιδράσεις του είναι υπερβολικές. Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε την υπερβολή του καθενός, αλλά μπορούμε να σου πούμε δύο πράγματα. Πρώτον, τα αισθήματά σου δεν θα τα καταλάβεις ποτέ αν πρώτα δεν τα αποδεχτείς, και δεύτερον, μόλις τα καταλάβεις, θα μπορείς να τα εκφράζεις και με τρόπους που δεν θα σου αφήνουν καμία αμφιβολία περί υπερβολικού συναισθηματισμού.
Άκου για να καταλάβεις, όχι για να απαντήσεις Ακόμα και η κακή επικοινωνία είναι επικοινωνία. Μπορεί ο άνθρωπός σου να μην νιώθει άνετα να εκφραστεί, να μην έχει πλούσιο συναισθηματικό λεξιλόγιο ή και να μην είναι απλά άνθρωπος που λέει πολλά. Το ζήτημα είναι ότι εφόσον σου μιλάει, κάτι θέλει να σου πει. Και η δική σου δουλειά - ως σύντροφος, αλλά και ως το άτομο που διαβάζει αυτό το κείμενο, άρα μάλλον θέλει να φτιάξει αυτά τα προβλήματα - δεν είναι να πιάνεσαι από τις λέξεις για να απαντήσεις, να κερδίσεις τον καυγά και να επιβεβαιωθείς. Η δουλειά σου είναι να καταλάβεις τι θέλει να σου πει, ακόμα κι αν δυσκολεύεται. Και, ναι, αυτό ακούγεται δύσκολο και είναι. Μερικές σχέσεις θέλουν παραπάνω δουλειά από τις άλλες.