Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου σε έναν καυγά με τον σύντροφό σου, αλλά υπάρχουν τρόποι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν πρέπει να μαλώνουν τα ζευγάρια. Οι καυγάδες και οι διαφωνίες και οι εντάσεις είναι κομμάτι της ζωής, αναπόσπαστο μάλιστα. Πόσο πιο λογικό είναι να συμβαίνουν με το άτομο που περνάς την περισσότερη ώρα της ημέρας μαζί του, λοιπόν; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια δεν είναι ότι καυγαδίζουν, αλλά ότι δεν ξέρουν να καυγαδίζουν.
Αφήνονται στα νεύρα της στιγμής, και ο καυγάς μπορεί να εξελιχθεί από το 0 στο 100 μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Φωνές, απειλές, παράνοιες, και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απόλυτη κίνηση ματ, να ξεθάβεις παλιότερους καυγάδες για να εμπλουτίσεις τον τωρινό. Ναι, αυτά είναι όλα πράγματα που καλό θα ήταν να μην κάνουμε όταν μαλώνουμε με το ταίρι μας, και γι' αυτό σου έχουμε μερικές συμβουλές. Για το καλό και των δυο σας.
Βαθιές ανάσες Κλισέ; Κλισέ. Τα κλισέ όλα σε κάποια αλήθεια βασίζονται, και το να εστιάσεις για λίγα δευτερόλεπτα στις ανάσες σου θα σε βοηθήσει να μην εκραγείς. Έξτρα συμβουλή, επειδή αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο: Μην παίρνεις βαθιές ανάσες επιδεικτικά, σε φάση "Δεν το ΠΙΣΤΕΥΩ ότι μου τα λες τώρα αυτά, Μαρούσκα το Εβιάν". Αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν, απλά φρόντισε να παίρνεις σωστές και όχι κοφτές αναπνοές, οι οποίες κυριολεκτικά θα σου βάλουν τον εγκέφαλο να δουλεύει στο 200%.
Μέτρα μέχρι το 10 Ακόμα μια κλισέ συμβουλή της μαμάς, που έχει όμως βάση. Αυτή η μικρή παύση ίσως να είναι ό,τι χρειάζεσαι για να μην καταλήξετε Πομπηία το 79 μ.Χ. Μπορούμε να το κάνουμε και καλύτερο: Αν ο καυγάς δεν είναι πρόσωπο-με-πρόσωπο, αλλά έχει ξεκινήσει μέσω μηνυμάτων (απαράδεκτο, όποιος κι αν το ξεκίνησε), πρότεινε να το συζητήσετε από κοντά. Και μετά πρότεινε ποια ώρα θα μπορείς, επειδή αν δεν το προτείνεις κι αυτό, θα είναι απλά σαν να θες να αποφύγεις την κουβέντα, που θα φανεί εξίσου κακό με το να φωνάζεις μέσω μηνυμάτων. Αυτές οι λίγες ώρες μέχρι να μιλήσετε από κοντά μπορεί να σε βοηθήσουν να δεις το θέμα από άλλη οπτική γωνία, να καταλάβεις την θέση του συντρόφου σου, ή και να αλλάξεις εντελώς γνώμη αφού καταφέρεις να ηρεμήσεις λιγάκι.
Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά Και σε ακούμε να ρωτάς: "Πρόσωπο είμαι, πώς να μην τα πάρω προσωπικά;", και θα σου πούμε ότι ναι, δίκιο έχεις, ειδικά αν αυτά που παίρνεις προσωπικά είναι άσχημες κουβέντες που εξαπολύει το ταίρι σου. Αλλά και πάλι. Είστε και οι δύο θυμωμένοι, διαφωνείτε για κάτι. Είναι πολύ ανθρώπινο να βγάλετε τον χειρότερό σας εαυτό. Το ότι σου γράφουμε και εσύ διαβάζεις αυτό το κείμενο δεν σημαίνει ότι αυτόματα έχεις το πάνω χέρι και έγινες ο ώριμος άνθρωπος στο δωμάτιο. Κι εσύ θα πεις μ*λ*κίες, όπως και ο σύντροφός σου. Το θέμα είναι όταν ειπώνονται οι μ*λ*κίες αυτές, να μην νιώθετε αμέσως πως θίγεται ολόκληρο το είναι σας.
Άσε το φτυάρι κάτω Οι παλιοί καυγάδες και οι παλιές γκρίνιες πρέπει να μείνουν εκεί που είναι: θαμμένες στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένα νόημα όταν καυγαδίζετε για ένα πρόβλημα που προέκυψε τώρα, είτε να το συνδέετε με κάτι παλιό, είτε να το βάζετε κάτω από την ομπρέλα ενός γενικότερου προβλήματος που έχετε στην σχέση. Ναι, ακόμα κι αν όντως συνδέονται. Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να διαχειριζόμαστε δεκαπέντε κρίσεις ταυτόχρονα. Στην χειρότερη, μπορείς να πεις ότι αυτό το τωρινό πρόβλημα είναι κομμάτι ενός άλλου, μεγαλύτερου, και ότι θες να το συζητήσετε κάποια στιγμή. Αλλά δεν πρέπει να χάνετε τον στόχο σας, που είναι η επίλυση του θέματος στο εδώ και τώρα.
Μην φωνάζεις Συγγνώμη, αλλά και όλο το δίκιο του κόσμο να έχεις, αν φωνάζεις και γίνεσαι αγενής, θα το χάσεις. Και θα φταις από πάνω, επειδή είναι τόσο ανώριμη και λάθος τακτική να προσπαθήσεις να επιβληθείς σε κάποιον με φωνές. Στην χειρότερη θα αρχίσει να φωνάζει κι αυτός για να αμυνθεί και ο καυγάς θα πάει εντελώς στον διάολο, στην καλύτερη το άλλο άτομο θα υποχωρήσει με την ουρά στα σκέλια, θα "κερδίσεις" τον καυγά και πλέον θα έχεις έναν σύντροφο που σε φοβάται λιγάκι. Ουάου, τι καλά.