Επειδή η κακοποιητική σχέση μπορεί να αφήσει σημάδια στην ψυχή μας για πολύ, πολύ χρόνο. Και πρέπει να τα ξεπεράσουμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μια κακοποιητική σχέση μπορεί να βλάψει το σώμα ή το μυαλό μας. Ή και τα δύο μαζί. Και τα σημάδια που αφήνει πάνω μας μπορεί να μείνουν πολύ καιρό μετά το τέλος αυτής της σχέσης. Φόβος και καχυποψία προς τους άλλους ανθρώπους. Αλλά και ντροπή. Ντροπή που κάτι απαίσιο έχει συμβεί σε εσένα, ντροπή που δεν το διαχειρίστηκες όπως θα έπρεπε... Και για όλη αυτή την ντροπή δεν φταις εσύ. Είναι ενοχές που σου έχει βάλει στο μυαλό η κοινωνία και τα ανόητα και απαρχαιωμένα ταμπού της.
Και ήρθε η ώρα να τα ξεπεράσεις.
Αναγνώρισε αυτά τα αισθήματα ντροπής Όταν τα συνειδητοποιείς, μην δοκιμάσεις να τα διώξεις. Πρέπει να τα αναγνωρίσεις και να καταλάβεις ότι υπάρχουν μέσα σου. Αν δεν τα αποδεχτείς πρώτα, δεν θα μπορέσεις να τα πετάξεις από πάνω σου. Δεν θα μπορέσεις καν να συνειδητοποιήσεις πόσο άχρηστα σου είναι. Δεν είπαμε πως θα είναι εύκολη διαδικασία, επειδή ίσως χρειαστεί να αναλύσεις αυτή την ντροπή περισσότερο από όσο νιώθεις άνετα, αλλά είναι το πρώτο, και το πιο απαραίτητο βήμα.
Προσπάθησε να δείχνεις συμπόνοια στον εαυτό σου Είμαστε ούτως ή άλλως ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για (σχεδόν) όλους τους ανθρώπους, αλλά για ορισμένους μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκληρό. Και είναι ανάγκη να ξεκινήσεις να μην κρίνεις τόσο σκληρά τον εαυτό σου για τα άσχημα πράγματα που σου έχουν συμβεί. Οι δικές σου ευθύνες - που υπάρχουν, και πρέπει να τις αποδεχτείς - δεν ταυτίζονται με την κακεντρέχεια των άλλων ανθρώπων. Δεν άξιζες να σου συμβεί τίποτα κακό, όπως δεν αξίζει σε κανέναν. Η δική σου πιθανή άγνοια (ή παράβλεψη) του κινδύνου δεν σημαίνει πως μία κακοποιητική πράξη σταματά να είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της εμπιστοσύνης σου.
Πρόσεξε τα δικά σου συναισθήματα Πώς αισθάνεσαι με τις σχέσεις που έχεις με τους άλλους ανθρώπους; Είτε ερωτικές, είτε φιλικές, ακόμα και με την οικογένειά σου. Πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι οι άλλοι, και τι θα ήθελες να αλλάξεις γύρω από αυτό; Ποιες συμπεριφορές αρνείσαι πλέον να ανεχτείς, και με τι τρόπο σκοπεύεις να το κάνεις ξεκάθαρο αυτό; Ναι, αυτές μπορεί να ακούγονται πολλές (και βαριές) ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά πίστεψέ μας όταν σου λέμε πως όταν αποφασίσεις να το κάνεις, οι απαντήσεις θα σου έρθουν πολύ εύκολα.
Μίλησε σε κάποιον ειδικό Αν η δουλειά ενός ψυχολόγου δεν είναι να σε ακούσει και να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις αυτές τις ντροπιαστικές σκέψεις και να τις ξεριζώσεις - μόνος σου, με τις δικές σου δυνάμεις που έχεις - τότε... αλήθεια, για ποιον άλλο λόγο υπάρχουν οι ψυχολόγοι; Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για πολύ κόσμο, και αν αποφασίσεις να το κάνεις, θα δεις μόνο καλό.
Ξεκίνα να συγχωρείς τον εαυτό σου Επειδή όταν αρχίσεις να το κάνεις, η ντροπή δεν θα έχει λόγο να υπάρχει πια. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για αυτά που πιστεύεις ότι έκανες λάθος, για τις στιγμές που ένιωσες αδυναμία. Είσαι άνθρωπος, και δεν γίνεται να αντέχεις τα πάντα. Αλλά γίνεται κάθε φορά να καταφέρνεις να τα ξεπερνάς και να βρίσκεις πάλι την δύναμή σου.