6 συμπεριφορές που, όχι, δεν είναι φυσιολογικές

Ας πετάξουμε στην άκρη κάθε απαρχαιωμένη νόρμα που θεωρεί αυτές τις συμπεριφορές εντάξει στις σχέσεις.
6 συμπεριφορές που, όχι, δεν είναι φυσιολογικές
Το πώς βλέπουμε τις σχέσεις αλλάζει μέσα στον χρόνο. Ακόμα και μέσα στην τελευταία πενταετία, έχουν αλλάξει πάρα πολλά όσον αφορά τους "ρόλους" που υποτίθεται εκπροσωπούν οι δύο σύντροφοι σε μία σχέση, κατά πόσο αυτοί σχετίζονται με έμφυλα στερεότυπα...

Έλα όμως που υπάρχουν μερικά πράγματα που επιμένουν να χαλάνε σχέσεις και να μην εξαφανίζονται από το συλλογικό μας υποσυνείδητο. Αυτές είναι έξι αδικαιολόγητες συμπεριφορές που πολύ συχνά θα σου δικαιολογήσει η κοινωνία.

Το να κάνεις λίστες με τα ελαττώματα του συντρόφου σου
Οι σχέσεις που φτιάχνουμε μεταξύ μας είναι σαν μια ιστορία. Πολλές φορές θα προκύψουν ταραχές, και θα πρέπει να τις παλεύουμε μαζί. Όταν ένας απ' τους δύο συντρόφους θεωρεί κάθε καινούρια ταραχή ευκαιρία να ξεθάψει όλα τα παλιότερα στραβά και όλες τις αδικίες που κρατάει στα ντοσιέ του εγκεφάλου του, τότε το "εγώ κι εσύ εναντίον όλων" των θρυλικών ρομάντζων χάνεται.

Το να περιμένεις να διαβάσει το μυαλό σου
Επειδή πάντα άκουγες την γιαγιά σου ή κάποια θεία σου, ή ακόμα και την μαμά σου να λέει πως αν είναι αληθινή αγάπη, τότε δεν θα χρειάζεται να του λες κάτι. Κάτι που κατά βάση απευθύνεται σε γυναίκες, αλλά επηρεάζει και τους άντρες. Γενικά, μέντιουμ δεν είναι κανείς. Και η επικοινωνία των αναγκών μας είναι πολύ ωραίο πράγμα.

Το να εκβιάζεις συναισθηματικά τον άλλο
Τα τελεσίγραφα, από την άλλη, δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Και είναι δίκοπο μαχαίρι, επειδή ακόμα κι αν πάρεις αυτό που ήθελες, ποτέ δεν είναι τόσο ικανοποιητικό. Σε γενικές γραμμές, θα πούμε πως ένα τελεσίγραφο είναι συνήθως μια βαριά γροθιά στο στομάχι της σχέσης.

Το να κατηγορείς τον σύντροφό σου για αυτά που νιώθεις
Άλλο είναι να κάνει κάτι ο σύντροφός σου, και άλλο το πώς αντέδρασες εσύ. Ακόμα και σε περιπτώσεις που όντως πιστεύεις ότι έχεις αδικηθεί, δεν υπάρχει νόημα να κατηγορείς τον σύντροφό σου για τα αρνητικά σου συναισθήματα. Προσπάθησε να ανοίξεις μια συζήτηση, με τις κατηγορίες δεν πήγε κανείς μπροστά.

Το να σκοτώνεσαι απ' την ζήλεια
Η ζήλεια, λέγανε παλιά, είναι σημάδι ότι αλήθεια σε θέλει. Ναι, επίσης παλιά, λόγω ζήλειας ξεκινούσαν εμφύλιοι μεταξύ χωριών και πέθαινε κόσμος. Ευτυχώς έχουμε ωριμάσει αρκετά ως κοινωνία για να ξέρουμε ότι η ζήλεια προέρχεται από μέσα μας, και ότι πρέπει να την δουλέψουμε μόνοι μας. Όχι πνίγοντας τον σύντροφό μας.

Το να προσπαθούμε να "κερδίσουμε" την σχέση με δώρα
Επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία - αν, τουλάχιστον, ο ορισμός της ευτυχίας σου είναι να έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν δίπλα σου. Μερικοί άνθρωποι έχουν αφήσει τόσο πολύ την ανασφάλειά τους να αναλάβει τα ηνία, που προσπαθούν να "εξαγοράσουν" την αγάπη ή την συγχώρεση των συντρόφων τους με υλικά αγαθά. Και τα ξοδεμένα λεφτά ποτέ δεν σημαίνουν "Είμαι έτοιμος να δουλέψω με τον εαυτό μου και να γίνω καλύτερος άνθρωπος".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v