Πότε να πάω σε ψυχολόγο για ζευγάρια;

Μήπως έφτασε η ώρα να ξεκινήσεις συμβουλευτική σχέσεων; Δες ποια σημάδια δείχνουν τον δρόμο.
Πότε να πάω σε ψυχολόγο για ζευγάρια;

γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc

Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ψυχολόγο σε θέματα που αφορούν τον γάμο ή τη σχέση γενικότερα, συχνά ταυτίζεται με τον χωρισμό. Ωστόσο, παρόλο που κατά τη διάρκεια της θεραπείας το ζευγάρι θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπο με κομμάτια της σχέσης που κάθε άλλο παρά «τέλεια» είναι, αυτό δεν σημαίνει πως μέσα από τη διαδικασία αυτή δεν θα μπορέσει να βγει πιο ενωμένο και αγαπημένο από ποτέ.

Ποια είναι τα σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσεις τις συμβουλές ενός ειδικού:

Δεν υπάρχει επικοινωνία

Νιώθεις πως ο σύντροφός σου δε σε καταλαβαίνει, παραμελεί τις ανάγκες σου και σε αγνοεί στην καθημερινότητά σας με αποτέλεσμα να οδηγείστε συχνά σε παρεξηγήσεις. Η έλλειψη επικοινωνίας απομακρύνει το ζευγάρι, καθότι εάν δεν είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σου – και το αντίστροφο – τότε πως θα λυθούν οι μεταξύ σας διαφορές; Άλλωστε, τα λόγια και η αδιαφορία μπορούν να πληγώσουν περισσότερο από τις πράξεις.

Κυριαρχούν η απαξίωση και η ανασφάλεια

Παρατηρείς πως η σχέση σου χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού, οι συζητήσεις σας αφορούν μόνο αρνητικά σχόλια και είναι γεμάτες επικρίσεις, ενώ αντί για επιχειρήματα στις μεταξύ σας συγκρούσεις κυριαρχούν πικρόχολα σχόλια για λάθη του παρελθόντος ή για πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει. Με τον τρόπο αυτό η κάθε διαφωνία αντιμετωπίζεται με τρόμο, γιατί συνδέεται με τη σύγκρουση, η οποία δεν εστιάζει στη λύση του προβλήματος, αλλά στην εξαπόλυση κατηγοριών και στην επίρριψη ευθυνών.

Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη

Τα μυστικά, τα ψέματα και η απιστία μπορεί να αποτελέσουν μερικούς από τους παράγοντες που είναι ικανοί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση. Από την απόκρυψη οικονομικών προβλημάτων, μέχρι συναισθηματική ή σεξουαλική απιστία, ο δρόμος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι μακρύς. Ο ψυχολόγος, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας, μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να εκφραστεί ελεύθερα, μιλώντας για καθετί που το κάνει να νιώθει ευάλωτο ή προδομένο.

Πνίγεσαι και βιώνεις θλίψη

Ίσως να μην είσαι σε θέση να καταλάβεις τι ακριβώς σου συμβαίνει, αλλά καταλαβαίνεις ότι χάνεται από μέσα σου η χαρά και η ανεμελιά της ζωής. Αποστρέφεσαι τον σύντροφό σου, δεν νιώθεις πλέον τόσο άνετα μαζί του και προτιμάς να μένεις μακριά του. Συχνά, τέτοια σημάδια μαρτυρούν πως η σχέση έχει αρχίσει να φθείρεται και να γίνεται δυσλειτουργική. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσεις να εντοπίσεις τους παράγοντες, τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους ενδοπροσωπικούς, που θα τονώσουν τη σχέση σας και θα σας φέρουν πιο κοντά.

Υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή

Το σεξ μπορεί να μην αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο σε μια σχέση, αλλά δεν παύει να κατέχει εξέχουσα σημασία για το ζευγάρι. Η απουσία του μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια, αισθήματα απόρριψης, συναισθηματική απομάκρυνση και αναζήτηση επιβεβαίωσης από τρίτα πρόσωπα. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί δημιουργήθηκε αυτή η απομάκρυνση, αλλά και να τονίσει τη σημασία που έχει για τη σχέση όχι μόνο η σεξουαλική επαφή, αλλά και το καθημερινό χάδι, η αγκαλιά και το φιλί.

Προκύπτουν προβλήματα λόγω εθισμού

Ο εθισμός μεταμορφώνει το πρόσωπο που κάποτε αγάπησες σε έναν άγνωστο. Εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες, τζόγο ή αλκοόλ, όπως και βίαιες συμπεριφορές μέσα στη σχέση, όχι μόνο την τραυματίζουν ανεπανόρθωτα, αλλά συνήθως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά και στα οικονομικά του νοικοκυριού. Σίγουρα, σε περιπτώσεις εθισμού απαιτείται εξειδικευμένη ατομική βοήθεια, αλλά η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να ανοίξει το δρόμο της επικοινωνίας και της αναζήτησης περαιτέρω θεραπείας

Συμβαίνουν στρεσογόνα γεγονότα

Η απώλεια εργασίας, κακοί οικονομικοί χειρισμοί και απροσδόκητα γεγονότα, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η πανδημία του Covid – 19 που διανύουμε, μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις στη σχέση. Το μέλος που βιώνει στρες λόγω κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες, μπορεί να νιώθει μειονεκτικά ή αμήχανα έναντι του συντρόφου του, με αποτέλεσμα η σχέση να διαταράσσεται. Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να μιλήσει ανοιχτά για θέματα που θεωρούνται ντροπιαστικά ή άβολα προς συζήτηση.

Ένας από τους δύο θέλει να χωρίσει

Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ψυχολόγος θα είναι εκείνος που θα ανακοινώσει την απόφαση που έχει πάρει το ένα μέλος της σχέσης για χωρισμό. Όταν νιώθεις πως έχει φτάσει η στιγμή να χωρίσεις, η συμβολή του ειδικού δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή του δικηγόρου. Ο ψυχολόγος ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών πίσω από κάθε πρόβλημα στη σχέση και υποστηρίζει το ζευγάρι ώστε να αποφασίσει ώριμα και υπεύθυνα για το μέλλον του.

Οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί στα εύκολα όλοι μπορούν, και οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Το θέμα είναι να είσαι δυνατός στο μαζί, αλλά και να μπορείς να καταλάβεις πότε αυτό δε θα είναι πια αρκετό…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v