Τα 5 πράγματα που θα σου πει κάποιος που κάνει gaslighting
Κάποιοι άνθρωποι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να σε τρελάνουν. Και αυτές είναι οι πιο συχνές ατάκες που θα ακούσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πολλές φορές, στις σχέσεις, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν τα πράγματα. Δεν ενδιαφέρονται να συμβιβαστούν. Θέλουν μόνο να νικήσουν. Να σε κάνουν να αισθανθείς ότι τους ανήκεις. Και για να το καταφέρουν αυτό, δεν θα διστάσουν να παίξουν με το μυαλό σου, να σε τρελάνουν.
Και αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ατάκες που θα ακούσεις να σου λένε αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και πας να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.
"Υπερβάλλεις" Ο χειριστικός άνθρωπος θα σου πει πράγματα που θα σε κάνουν να αμφισβητήσεις ακόμα και την ίδια σου την κρίση και τα συναισθήματα. Θα σου πει ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η, ότι παίρνεις τα πάντα πολύ προσωπικά ή ότι δεν μπορείς να δεχτείς κανένα αστείο. Και μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά και πάλι είναι μια ατάκα που δεν σημαίνει τίποτα. Μια τέτοια κατηγορία δεν αντικαθιστά τον διάλογο. Θέλει μόνο να νιώσεις ενοχές επειδή "δεν κατάλαβες" αυτό που ήθελε να σου πει.
"Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο" Ακόμα κι αν το είπε. Θα σε κάνει να αμφισβητήσεις ακόμα και την ίδια σου την μνήμη, ώστε να καταφέρει να βγει από πάνω. Θα σε κάνει να νιώσεις ότι χάνεις επαφή με την πραγματικότητα, για να μπορεί να συνεχίσει να σου φέρεται άσχημα. Όσο εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό, η αυτοπεποίθησή σου θα πέφτει.
"Με λες ψεύτη;" Που, πρακτικά, σημαίνει ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο, αλλά πολύ πιο επιθετικό. Είναι μια μέθοδος που θα τον βάλει αμέσως σε θέση πάνω από εσένα, για να νιώσεις ότι εσύ του φέρεσαι άσχημα. Έτσι, με αυτή την ερώτηση, θα στρέψει την προσοχή στον εαυτό του και στην "κακομεταχείριση" που του κάνεις εσύ, αντί να μιλήσετε για το δικό σου πρόβλημα.
"Το έκανα, αλλά εσύ φταις" Ακόμα κι αν φταις όντως εσύ για ένα κακό πράγμα που συνέβη, δεν είναι ποτέ σωστό να σε κατηγορεί έτσι. Το "εσύ φταις" μπορεί να ειπωθεί με τρόπο που δεν θα σε στήσει στον τοίχο για να γίνεις εσύ ο κακός/ή της υπόθεσης.
"Τι εννοείς με αυτό;" Απάντηση σε μορφή ερώτησης που θα σου κάνει αν του πετάξεις κάποια κατηγορία. Παράδειγμα: Εσύ κάνεις ένα αστείο για κάτι που είπε, και σε ρωτάει αμέσως "Τι εννοείς; Υποννοείς δηλαδή ότι είμαι...;". Αυτό που είναι θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε δεν έχεις πει, αλλά κάνει ο ίδιος προβολή, και θέλει να σε πείσει ότι τον πλήγωσες, για να αποκτήσει το συναισθηματικό πλεονέκτημα.