Αναρωτιέσαι να φουσκώνει λίγο αυτά που λέει; Μήπως ψυλλιάζεσαι ότι δεν τα φουσκώνει απλώς, αλλά ότι ουδεμία σχέση έχουνε με την πραγματικότητα; Υπάρχει τρόπος να το καταλάβεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε αν ο σύντροφος μας λέει αλήθεια για τον λόγο που άργησε να απαντήσει ή να επιστρέψει σπίτι; Πολλές. Φταίει ο έρωτας που μας κάνει λίγο παρανοϊκούς. Κάποιες φορές ωστόσο δε φταίει ο έρωτας. Κάποιες φορές ο σύντροφός μας λέει απλώς ψέματα.
Ρώτα κάτι για το οποίο γνωρίζεις ήδη την απάντηση
Ο καλύτερος τρόπος να «ξεσκεπάσεις» έναν ψεύτη είναι να μάθεις πώς «μιλάει» το σώμα του όταν λέει την αλήθεια. Λογικά, αν δεν έχεις να κάνεις με κάποιον κοινωνιοπαθή, θα έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς όταν λέει την αλήθεια. Ίσως σε κοιτάει στα μάτια και κάνει συγκεκριμένες κινήσεις με τα χέρια του-ης. Αν λέει ψέματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεφύγει από αυτό το μοτίβο και θα αλλάξει στάση.
Εστίασε στα μάτια
Αν δεν έχει ιδέα από γλώσσα σώματος ώστε να ελέγχει τις κινήσεις του-ης, θα παρατηρήσεις ότι αν σου λέει ψέματα τα μάτια του-ης θα το μαρτυρήσουν. Θα δεις τις κόρες να πηγαίνουν δεξιά-αριστερά και εκεί που σου μιλάει, θα ξεχνιέται και θα κοιτάει πίσω σου.
Μία έρευνα του UCLA ανακάλυψε πως όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα έχουν την τάση να γυρνούν τα χείλη τους προς τα μέσα, σαν να προσέχουν μην τους ξεφύγει η αλήθεια. Αυτή η κίνηση μπορεί να μην λέει τίποτα από μόνη της, αλλά αν και τα μάτια χορεύουν trance, τότε τα λέει τα ψεματάκια του-ης.
Νευρικές κινήσεις
Ένας απλός τρόπος να καταλάβεις αν λέει ψέματα είναι να παρατηρήσεις το πόσο νευρικός-ή είναι. Κουνάει νευρικά τα πόδια του-ης; Τρέμουν τα χέρια του-ης; Αυτή τη νευρικότητα θα την παρατηρήσεις και σε ανθρώπους που λένε αλήθεια αλλά νιώθουν άβολα. Οπότε, αν ο-η σύντροφός σου έχει την τάση να είναι νευρικός, το τρέμουλο δεν είναι καλός ανιχνευτής ψεύδους
Υψώνει τη φωνή του-ης
Αν φωνάζει για να σου αποδείξει ότι λέει αλήθεια, τότε στοιχηματίζουμε ότι λέει ψέματα. Η ένταση στις φωνητικές χορδές είναι η αντίδραση του ανθρώπινου σώματος στα υψηλά επίπεδα στρες.
Απαντάει σε ερωτήσεις με ερωτήσεις
Όχι, δεν προσπαθεί να καταλάβει τι τον-η ρωτάς. Κλασικές ερωταπαντήσεις ανθρώπων που λένε ψέματα είναι: «Πιστεύεις πραγματικά ότι θα το έκανα αυτό;», «Αυτό πιστεύεις για εμένα;» ή το άλλο «Σου έχω δώσει αυτήν την εντύπωση;». Με αυτόν τον τρόπο θα στρέψει τα φώτα σε εσένα και εσύ θα νιώσεις ότι τον-ην ανακρίνεις.
Αργεί να απαντήσει
Αν του-ης παίρνει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα να απαντήσει, δεν είναι ότι προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη. Κερδίζει χρόνο για να βρει μία πειστική ιστορία να σου πει. Και οι άνθρωποι γενικά δεν πολύ-επεξεργάζονται αυτά που θέλουν πουν όταν μιλούν με κάποιον που νιώθουν οικεία.
Εξηγεί υπερβολικά
Θα προσθέσει πολλές σάλτσες για να σου αποδείξει ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια. Τόσο απλά. Αν δηλαδή όσο διηγείται τι συνέβη σε ένα μπαρ σου περιγράφει πόσο κόσμο είχε στην τουαλέτα ή σχολιάζει το γεγονός ότι δεν κρατούσαν οι θαμώνες τις αποστάσεις, ίσως και να λέει ψέματα.