Έχεις το κλασικό στερεότυπο στο μυαλό σου ότι οι ανασφαλείς άνθρωποι χωρίς αυτοπεποίθηση είναι ντροπαλοί και μαζεμένοι; Χμμμ…
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θα εκπλαγείς αν διαπιστώσεις πόσοι άνθρωποι οι οποίοι επιφανειακά φαίνεται να έχουν σιγουριά, στην πραγματικότητα είναι ανασφαλείς. Το κρύβουν αριστοτεχνικά και τελικά καταφέρνουν να σε πείσουν ότι ξεχειλίζουν αυτοπεποίθηση. Τα φαινόμενα όμως απατούν.
Αναζήτησε τα εννιά σημάδια που εντοπίσαμε και χαλάρωσε -δεν έχεις μόνο εσύ άγχος όταν βρίσκεστε.
Είναι εσωστρεφής: Για να είμαστε δίκαιοι, η εσωστρέφεια δεν συνεπάγεται ανασφάλεια. Ωστόσο, αν δεν πρόκειται απλώς για έναν ήσυχο άνθρωπο, αλλά για κάποιον που επιμένει σθεναρά να έχει μόνο δύο-τρεις φίλους, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Συνήθως, είναι πιο εύκολο να βρεις έναν άνθρωπο με κοινά ενδιαφέροντα, χωρίς να τον βλέπεις ερωτικά, παρά έναν σύντροφο. Και ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται με τις φιλικές σχέσεις, στις ρομαντικές θα διστάζει να εκφραστεί ακόμα περισσότερο.
Λέει αθώα ψεματάκια: Δεν είναι και τόσο εύκολο να τσακώσεις ένα ψεύτη, αλλά τώρα που σου το λέμε θα είσαι πιο παρατηρητικός-ή και θα καταλάβεις.
Τέτοια ψεματάκια λένε οι άνθρωποι που δε νιώθουν και πολύ άνετα με αυτό που είναι. Αντ’ αυτού, υιοθετούν τη συμπεριφορά που πιστεύουν ότι σου αρέσει. Φοβούνται ότι δεν είναι αρκετοί για εσένα και η ανασφάλεια αυτή οδηγεί σε ψέματα, κι αν όχι σε ψέματα, σε υπερβολές - "βάζουν λίγες σάλτσες", δηλαδή.
Σπάνια λέει την άποψή του-ης: Σπάνια θα πει την άποψή του-ης όταν τη ρωτάς πού θα βγείτε ή, απλώς, σε μία συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος. Οι ανασφαλείς άνθρωποι νιώθουν ότι για να τους αποδεχτείς, πρέπει να συμφωνούν μαζί σου σε όλα. Δε θα εκφράσουν την άποψή τους, ειδικά αν αυτή είναι κάπως αμφιλεγόμενη.
Προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αρρενωπός/φεμ φατάλ: Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να αποδείξει κάτι τέτοιο, είναι ο ορισμός του ανθρώπου χωρίς αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι που νιώθουν σιγουριά γελούν με τις αδυναμίες τους και τα χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά δεν τους κάνουν ιδανικούς συντρόφους και δεν έχουν την ανάγκη να προβάλουν τον εαυτό τους.
Συγκρίνει: Είναι λογικοί οι άνθρωποι να δυσανασχετούν όταν ο σύντροφός τους, τους συγκρίνει με πρώην. Αντιθέτως, ο ανασφαλής άνθρωπος θα αδράξει την ευκαιρία να δείξει τη δυσαρέσκειά του και, εφόσον του δοθεί η ευκαιρία θα συγκρίνει τον εαυτό του με τον-ην πρώην σου που ίσως να θεωρεί πως είναι κατώτερός του-ης, θα σπεύσει να την αρπάξει. Είναι κι αυτή μία αφορμή να τονώσει την αυτοπεποίθησή του-ης.
Είναι επικριτικός-ή: Δε θα σε κατακρίνει σκληρά, αλλά θα σου τονίσει τα λάθη σου. Αυτό το κάνει επειδή θέλει να εστιάσει στα δικά σου λάθη, αντί στα δικά του-ης. Και ίσως το κάνει για να νιώσει ο-η ίδιος-α λίγο καλύτερα.
Διψά για επιβεβαίωση: Δε θα δυσκολευτείς να παρατηρήσεις αν ο-η σύντροφός σου ζητά την αποδοχή των άλλων.
Είναι από τους τύπους που ενδιαφέρονται τι θα πει η κοινωνία; Νιώθεις ότι ψαρεύει κομπλιμέντα; Τότε το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν αρκετά ανασφαλή άνθρωπο.
Zηλεύει (σχεδόν) με το παραμικρό: Υπάρχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με το γιατί ζηλεύει κάποιος. Η ανασφάλεια ωστόσο είναι ο νούμερο ένα. Ο άνθρωπος που δε νιώθει άνετα με τον εαυτό του, συχνά αμφιβάλλει για το κατά πόσο σε ικανοποιεί -γενικά. Σκέφτεται ότι ο άνθρωπος του θα τον αφήσει για κάποιον άλλο, ακόμα κι ο-η σύντροφός του του δείχνει καθημερινά πόσο τον θέλει.