Πανδημία και κέρατο: Όλες οι αλήθειες

Ο κόσμος, απ’ ό,τι φαίνεται, παραστράτησε αρκετά μέσα στην καραντίνα. Ναι, ακόμα και αν αυτό συνέβαινε στο ίντερνετ.
Πανδημία και κέρατο: Όλες οι αλήθειες
Η καραντίνα πέρασε, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν θα επανέλθει. Τις επιπτώσεις της όλοι τις έχουμε ζήσει, από κάθε πιθανή άποψη. Επαγγελματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά—και πολλοί από εμάς ερωτικά. Και τα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι σε σχέσεις μάλλον βίωσαν την καραντίνα λίγο πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους.

Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε όλη η ιστορία, τα διαζύγια αυξήθηκαν με το που άρχισαν τα ζευγάρια να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο μαζί. Σιγά-σιγά, οι ειδικοί άρχισαν να προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Τα νούμερα στις ΗΠΑ, ευτυχώς, ήταν πολύ εύκολο να μετρηθούν· χρειαζόταν μια ματιά μονάχα στα στοιχεία του site AshleyMadison, που λειτουργεί σαν χώρος γνωριμιών ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση και αναζητούν παράνομες σχέσεις. 17 χιλιάδες νέα προφίλ την ημέρα δημιουργούνταν από την στιγμή που η καραντίνα έφτασε και στις ΗΠΑ. Πέρσι τέτοια εποχή, ενδεικτικά, το νούμερο ήταν 15,5 χιλιάδες. Επιπλέον στοιχεία δείχνουν 30% των γυναικών που χρησιμοποιούν το site επιζητούν cyber sex από τα άτομα με τα οποία συνομιλούν. 

Όπως είναι λογικό, οι παράνομες σχέσεις ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να διατηρηθούν από κοντά μέσα στην πανδημία. Αυτό έκανε τους ανθρώπους να στραφούν στο ίντερνετ για να καλύψουν το κενό που θα γέμιζε η απιστία. Στο OkCupid παρατηρήθηκαν 10% περισσότερα «It’s a match!», ενώ στο Bumble οι υπηρεσίες τηλε- και βιντεοσυνομιλίας είδαν αύξηση κατά 84%. 

Εδώ θα πούμε ότι ορισμένες υποθέσεις μπορούσαν να προκαλέσουν μία αντίδραση δικαίωσης (στους ψύχραιμους) ή καγχασμού (στους χτυπημένους απ’ τη μοίρα), όπως αυτού του άντρα που κόλλησε κορωνοϊό την γυναίκα του, μετά από ταξίδι του στην Ιταλία για να συναντήσει την ερωμένη του. 

Σε άλλα, cyberpunk νέα, ένας έξυπνος τρόπος που σκέφτηκαν στην Νότιο Κορέα για να καταλάβουν από ποιον σε ποιον μεταδιδόταν ο ιός ήταν να ασχοληθούν περισσότερο με την επίλυση υποθέσεων που σχετίζονταν με παράνομες σχέσεις. Υπήρχε μία τεράστια βάση δεδομένων όπου καταγράφονταν όλες οι επαφές και μετακινήσεις, με τελικό αποτέλεσμα οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποίηση στο κινητό τους όταν βρίσκονταν σε ακτίνα ατόμου πιθανού να έχει κολλήσει κορωνοϊό.

Το σίγουρο είναι πως όλο αυτό δεν είναι παράλογο. Οι συνθήκες είναι τόσο πρωτόγνωρες και πολλά ζευγάρια βρέθηκαν ξαφνικά να περνούν όλη την ημέρα μαζί—πράγμα δύσκολο ακόμα και στις πιο αγαπημένες και λειτουργικές σχέσεις. Και, χωρίς να ξέρουμε ακόμα πώς αυτή η πανδημία μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις ζωές μας σε προσωπικό επίπεδο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – ναι, ακόμα και όσοι κάγχασαν πιο πριν – είναι να μην χάνουμε την ανθρωπιά μας και την πίστη μας σ’ αυτό το υπέροχο πράγμα που λέγεται διάλογος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v