Είχες την «κακή» τύχη να γίνεις δυναμική και αναρωτιέσαι αν είσαι εσύ ο λόγος που η σχέση σου κλυδωνίζεται; Ίσως εδώ να έχουμε κάποιες απαντήσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Έτσι μεγάλωσες. Ο μπαμπάς σου σε σκληραγώγησε και η μητέρα σου σε βοήθησε να γίνεις ανεξάρτητη. Έτσι διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας σου και δεν έχεις ανάγκη κανέναν να σε βοηθήσει. Αυτό που ζητάς από μία σχέση είναι έρωτας και στοργή.
Όπως θα έχεις διαπιστώσει όμως, οι σχέσεις δεν είναι τόσο απλές. Και ίσως να το βλέπεις στην παρούσα σχέση σου. Ο σύντροφός σου είναι λίγο οξύθυμος στη σχέση και αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, κι αν φταις εσύ. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μην αντέχει το γεγονός ότι είσαι δυναμική; Πώς θα το καταλάβεις;
Αντιδρά σαν παιδάκι όταν λες αυτό που σκέφτεσαι. Όποτε διαφωνείς με τα λεγόμενά του, αναστατώνεται και νευριάζει, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να το κρύψει. Αφού προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους για να δείξει ότι είναι ψύχραιμος, θα σου πει να χαλαρώσεις. Παράνοια.
Λέει ότι είσαι υπερβολική. Η πιο κλασική τεχνική για να προσπαθήσει κάποιος να βγει από πάνω είναι να υιοθετήσει τη συμπεριφορά του «χαλαρού» τύπου. Κι όποτε εσύ έχεις κάποιο παράπονο, είτε θα σε πει υπερβολική, είτε με το δικό του τρόπο θα προσπαθήσει να σου δείξει ότι έχεις εσύ το πρόβλημα. Μην τον αφήσεις να σε πείσει.
Δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Μόλις πιάσεις κουβέντα για το αγαπημένο σου θέμα ή για κάτι που έχεις ψάξει εκτενώς, στην καλύτερη να βαρεθεί. Αλλιώς, θα αποπειραθεί να σου εξηγήσει γιατί αυτό που λες δεν ισχύει και να ακούσεις εκείνον γιατί εκείνος ξέρει καλύτερα -το γνωστό mansplaining. Είναι απίστευτα εκνευριστικό να (σου) φέρονται παιδιάστικα, αλλά πρόσεξε, εδώ θέλουμε την προσοχή σου. Τα παιδάκια όταν δεν καταλαβαίνουν, βαριούνται και αρχίζουν να λένε τα δικά τους. Δεν είναι ότι ξέρει περισσότερα. Απλά έχει άγνοια και δεν έχει την αυτοπεποίθηση να το παραδεχτεί.
Σε υποτιμά. Υποτιμά τις επιτυχίες σου, όσες φορές έχει αναγνωριστεί η αξία σου. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι ίσως και να είσαι λίγο πιο ικανή από εκείνον σε κάποιους τομείς.
Σιχαίνεται το γεγονός ότι δεν τον χρειάζεσαι. Μπορείς να αλλάζεις μόνη σου το λάστιχο στο αυτοκίνητό σου; Ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις ένα τρυπάνι; Μπράβο σου. Ωστόσο, αυτός δεν το βλέπει έτσι. Θέλει να νιώθει απαραίτητος και το βλέπεις στην έκφρασή του όποτε κάνεις μία «αντρική» δουλειά.
«Άσ’ το θα το κάνω εγώ». Αφού ξινίσει με το γεγονός ότι ξέρεις να κάνεις format στο PC -γιατί ναι, ακόμη κι αυτό θεωρείται αντρική δουλειά- θα προτιμήσει, αντί να σε αφήσει να του φτιάξεις τον υπολογιστή, να παρακολουθήσει για δύο ώρες tutorial στο Youtube από το να του δείξεις εσύ. Εκτός από ανασφαλής, είναι και ηλίθιος.
Σε τσιγκλάει. Στην αρχή σε προσβάλλει, και μετά αν δει ότι δεν το ανέχεσαι, σου λέει ότι έκανε «πλάκα». Φυσικά και δεν έκανε πλάκα, το είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου, με τη ζυγαριά να κλίνει περισσότερο στο σοβαρό. Για εκείνον, είναι ένας ασφαλής τρόπος να φανεί ανώτερος, υποδεικνύοντας τις αδυναμίες σου στο πλαίσιο του «αστεϊσμού».
Δε σέβεται τα όριά σου. Δεν αφιερώνεις όλο τον ελεύθερο χρόνο σου στον σύντροφό σου -έχεις ζωή κι εκτός σχέσης και έχεις στόχους να πετύχεις. Παρ’ όλα αυτά, εκείνος δεν το σέβεται και νευριάζει που δεν βρίσκεστε όσο θα ήθελε. Θέλει να έχει τον έλεγχο, δεν το καταφέρνει και νιώθει ανεπαρκής.