(*) Οι αντωνυμίες είναι σε τυχαία γένη, για να αποφύγουμε τα εκνευριστικά τον/την και του/της. Προσάρμοσε ανάλογα με την περίπτωση.
Η σχέση με έναν γονιό είναι δύσκολη –κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Σε πολλές καταστάσεις πρέπει είσαι συγκαταβατική, να έχεις ενσυναίσθηση, να μη φέρεσαι εγωιστικά και να έχεις υπομονή.
Το να φροντίσεις να έχεις μία αξιοπρεπή σχέση με τη μητέρα του παιδιού είναι το πρώτο βήμα που σου έρχεται στο μυαλό, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες συνιστώσες που ίσως και να μην έχεις σκεφτεί. Ιδού:
Επικοινώνησε από την αρχή της σχέσης: Τι σημαίνει αυτό; Έχεις πολλά να πεις με έναν άνθρωπο που είναι γονιός. Για αρχή, πρέπει να ξεκαθαρίσεις και στο μυαλό σου και στον σύντροφό σου πώς βλέπεις αυτή τη σχέση. Είσαι τρελά ερωτευμένος; Θέλεις να είστε μαζί, αλλά θέλεις κάτι χαλαρό; Στις σχέσεις που εμπλέκονται παιδιά, κάποια πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα εξ αρχής.
Ωστόσο δεν είσαι μόνο εσύ που πρέπει να ξεκαθαρίσεις το πώς βλέπεις τη σχέση σας. Ρώτα τι περιμένει από εσένα. Ψάχνει έναν άνθρωπο που θα σταθεί σαν γονέας στο παιδί του; Ή μήπως ψάχνει κάποιον ο οποίος δε θέλει να εμπλακεί καθόλου στα οικογενειακά του; Παίζουν πολλά σενάρια και καλό είναι να αποσαφηνιστεί η φύση της σχέση σας από νωρίς.
Να είσαι ειλικρινής: Θέσε τα όριά σου. Στην αρχή ίσως να παρασυρθείς και να μη χαλάς χατίρι. Θα βρεθείς προ των ευθυνών σου χωρίς να το καταλάβεις. Πες ξεκάθαρα μέχρι που φτάνεις και πόσα διατίθεσαι να δώσεις.
Αποδέξου ότι θα έρχεσαι δεύτερος: Κάποιες φορές θα εκνευριστείς επειδή θα ακυρώσει ραντεβού σας. Αυτό μπορεί να συμβεί και με ταξίδια. Και με κάποια οικογενειακή συνάθροιση που τον έχεις καλέσει. Μπορεί να συμβεί πραγματικά με οτιδήποτε θεωρείς εσύ σημαντικό. Επομένως, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ώστε να απαντάς σε πικρόχολα σχόλια όπως «Ο σύντροφός σου πάλι δεν ήρθε;».
Συνειδητοποίησε ότι φάσεις που θέλεις να περάσεις, τις έχει περάσει ήδη: Δεν είναι απαραίτητο ότι επειδή παντρεύτηκε (αν παντρεύτηκε) δε θέλει να ξαναπαντρευτεί, αλλά είναι πιθανό. Ούτε είναι απαραίτητο ότι επειδή έχει κάνει παιδί, δε θέλει να κάνει και δεύτερο, αλλά κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Προετοιμάσου γι’ αυτό, κι αν είσαι απολύτως σίγουρη ότι δε θέλεις παιδί κι εκείνος όχι, ίσως να πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα.
Αν έρθει η ώρα να γνωρίσεις το παιδί
Μίλησε πρώτα με τον σύντροφό σου: Σε περίπτωση που δεν το έχεις κάνει από την αρχή, αν (και όταν) έρθει η ώρα να γνωρίσεις το παιδί του, σιγουρέψου ότι η σχέση σας είναι σοβαρή. Δεν πρέπει να επιτρέψεις ούτε εσύ, και κυρίως ούτε εκείνος, να ταράξετε την καθημερινότητα του παιδιού χωρίς λόγο.
Μην το κάνεις τεράστιο θέμα: Την πρώτη φορά που θα συναντηθείς με το παιδί, μην προσπαθήσεις να οργανώσεις λούνα παρκ, σινεμά και μπέργκερ. Πέρνα απλώς να πεις ένα «γεια», σαν φίλη του πατέρα του.
Φύγε πριν τελειώσει η βραδιά για παιδί και μπαμπά· σεβάσου δηλαδή τον ποιοτικό χρόνο που περνούν μαζί.
Αργά και σταδιακά: Σιγά-σιγά μπορείς να κάνεις όλο και περισσότερες εμφανίσεις και μεγαλύτερης διάρκειας. Το παιδί θα καταλάβει ότι πλέον είσαι κομμάτι της ζωής του γονιού του. Το σημαντικό είναι να μη δώσεις στο παιδί την εντύπωση ότι είσαι μπαίνεις ανάμεσά τους. Σεβάσου τη σχέση τους, και πάντα να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή.
Μπες στη θέση του παιδιού: Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδί του οποίου οι γονείς είναι πιθανότατα χωρισμένοι και η ζωή του έχει αλλάξει αρκετά, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να φιλτράρεις τη συμπεριφορά σου. Ορισμένες φορές ίσως δώσεις στο παιδί του την εντύπωση ότι ανταγωνίζεστε για την προσοχή του. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική. Εννοείται ότι ο πατέρας πρέπει να έχει σε προτεραιότητα το παιδί του, αλλά κι εσύ πρέπει να βάζεις σε προτεραιότητα τη σχέση γονιού-παιδιού.
Δείξε ποιος είναι ο ρόλος σου: Επίσης σημαντικό είναι το παιδι να καταλάβει ότι δεν είσαι εκεί για να αντικαταστήσεις κανέναν, αλλά ότι ο ρόλος σου είναι αυτός της φίλης, μιας αγαπημένης θείας ή ενός προσώπου που δείχνει το ειλικρινές του ενδιαφέρον, όπως ο/η δάσκαλος/α του.
Έχε υπομονή: Όσο καλή ανατροφή κι αν έχει το παιδί, είναι παιδί και κάποιες φορές θα ξεσπάσει. Φυσικά και θα ακούσεις το κλασικό «δεν είσαι μαμά μου». Πρέπει να έχεις υπομονή, να αποδεχτείς ότι πράγματι δεν είσαι η μαμά του και να δείξεις ότι είσαι σοβαρός ενήλικας τον οποίο καλό είναι να σέβεται. Ήρεμα και λογικά. Ζήτα και τη βοήθεια του πατέρα· καλύτερα το παιδί να μη σε βλέπει σαν κάποιον που το μαλώνει.