Τι είναι αυτό που διαχωρίζει μία υγιή σχέση από μία τοξική; Η τοξική σχέση σε επηρεάζει αρνητικά, σε «χαλάει» καθημερινά. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σου είναι απαίσιος άνθρωπος, σημαίνει όμως ότι ο συνδυασμός σας, είναι τοξικός για εσάς τους ίδιους.
Δεν είναι απαραίτητο με τον όρο τοξική σχέση να εννοείται μόνο η χειριστική συμπεριφορά και η παθολογικά ζήλια. Η τοξική σχέση από κάπου ξεκινά.
Ο σαρκαστικός του/ης τόνος έχει γίνει κάπως επιθετικός
Ειδικά στα ζευγάρια, υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ σαρκασμού και επιθετικής αγένειας. Ο σαρκαστικός τόνος μπορεί να είναι κάποιου είδους πείραγμα, αλλά με το κατάλληλο ύφος μπορεί να μετατραπεί σε μία τρομερά εκνευριστική συμπεριφορά.
Είναι σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίσεις πότε ο σαρκασμός μπορεί να γίνει επικριτικός και ο σύντροφός σου προσπαθεί να επιδείξει ανωτερότητα. Αν οι καυστικές παρατηρήσεις του/ης γίνονται συχνά και σε στήνουν στον τοίχο, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι, αν δεν επιλυθεί, είναι το πρώτο σκαλοπάτι προς μία τοξική σχέση.
Επικρατεί μία απάθεια
Ακόμη κι όταν η σχέση κάνει λίγο «κοιλιά», το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο θα πρέπει να μένει σταθερό. Κι όταν λέμε ενδιαφέρον, εννοούμε ένα τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μία απλή ερώτηση, όπως «Πώς ήταν η μέρα σου»;
Αν δεν υπάρχει έστω κι αυτό το ελάχιστο ενδιαφέρον στη σχέση από την μία πλευρά ενώ η άλλη ενδιαφέρεται, τότε μιλάμε για μία άνιση σχέση. Και μία τόσο ανιση σχέση οδηγεί στην τοξικότητα.
Δυσκολεύεται να σε προσέξει όταν μιλάς
Άμα δεν είναι καλός/ή με το τσατ, δεν πειράζει, άνθρωποι είμαστε. Όταν συζητάτε όμως, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, είτε μιλάτε για σοβαρά θέματα, είτε για θέματα λιγότερο σημαντικά. Καλό είναι ο σύντροφός σου να μην δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που του λες, γιατί αυτό είναι βασικό θεμέλιο μίας υγιούς σχέσης.
Έχει χάσει την υπομονή του/ης
Συνήθως η οργή σε μία σχέση, η οργή της ανυπομονησίας, όταν είναι συχνό φαινόμενο, ίσως και να ριζώνει πιο βαθιά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη σχέση σας, αλλά αυτά τα ξεσπάσματα συνήθως είναι μία ένδειξη πίεσης ή ένα σύμπτωμα ότι ο σύντροφός σας δεν θέλει να βρίσκεται σε αυτή τη σχέση.
Είναι πάντα το θύμα
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να προσέχεις. Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να θυματοποιούν τον εαυτό τους, έχουν και την τάση να μην παραδέχονται τα λάθη τους· κι αυτό μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε μία τοξική σχέση.
Παραείναι παρορμητικός/ή
Ο αυθορμητισμός είναι θεμιτός, ενίοτε είναι το αλατοπίπερο της σχέσης. Και η ισορροπία είναι απαραίτητη σε μία σχέση. Κι όταν κάποιος είναι διαρκώς παρορμητικός, σε σημείο που να σου δίνει συνεχώς διαφορετική εντύπωση για τις προθέσεις του, τότε η ισορροπία χάνεται. Φυσικά, αυτό το πρόβλημα μπορεί να συζητηθεί και να ξεπεραστεί, εφόσον ο σύντροφός σου αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που έχει στη σχέση και θέλει να βελτιωθεί.
Οι επιθυμίες σου έχουν προσαρμοστεί στου/ης συντρόφου σου
Κι αν προσπαθείς να κάνεις αυτή τη σχέση να δουλέψει για όλους τους λάθος λόγους και με τους λάθος τρόπο; Κάθε φορά που αντικαθιστάς μία επιθυμία σου, με μία επιθυμία του συντρόφου σου, εξαρτάσαι όλο και περισσότερο από τον/η σύντροφό σου.
Δεν υποννοούμε ότι οι σχέσεις δεν προϋποθέτουν συμβιβασμούς, λέμε όμως ότι πρέπει να γίνονται και από τις δύο πλευρές.
Παρ΄ όλα αυτά, εσύ μην είσαι διαρκώς στην «τσίτα», ψάχνοντας για σημάδια τοξικότητας. Όταν νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά συζήτησέ το. Κι αν δεν αλλάξει κάτι, τότε ψάξε για τα σημάδια.