Το παντελόνι δεν λέει να κλείσει στο τελευταίο κουμπί; Η κοιλιά σας παραμένει εκεί αγέρωχη; Δείτε τι μπορεί να φταίει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το κοιλιακό λίπος – όπως και το συσσωρευμένο λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος – είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών σε διατροφή και τρόπο ζωής. Είναι επίσης δείκτης ότι κάτι δεν κάνετε καλά.
Δείτε τι μπορεί να φταίει και δεν φεύγει με τίποτα το ρημάδι.
Δεν καταναλώνετε αρκετό μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 χημικές διεργασίες στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η απώλεια λίπους. Έρευνα του 2013 μάλιστα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη μαγνησίου τόσο μικρότερα ήταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης, δύο ουσιών που επηρεάζουν την συσσώρευση λίπους.
Τι να κάνετε: Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Ή μιλήστε με τον γιατρό σας για να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.
Κάνετε λάθος άσκηση
Νομίζετε ότι το αερόβιο από μόνο του θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε το λίπος στην κοιλιά; Λάθος. Ένα τρέξιμο 45 λεπτών σε σταθερό ρυθμό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια κιλά για αρχή, όμως με τον καιρό ο μεταβολισμός σας θα προσαρμοστεί σε αυτό και θα σταματήσετε να καίτε θερμίδες μετά το τέλος της άσκησης.
Τι να κάνετε; Προτιμήστε μια προπόνηση με βάρη, η οποία προκαλεί μικροεκδορές στους μύες που με την σειρά τους απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να «επουλωθούν» και άρα μεγαλύτερη δαπάνη θερμίδων. Και δοκιμάστε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας με 30-40’ ήπιας έντασης αερόβια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ή κάποιας μορφής διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης εφ’ όσον έχετε την κατάλληλη φυσική κατάσταση.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο ελλιπής ή κακός ύπνος συνδέεται με ένα σωρό προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του σωματικού λίπους. Μάλιστα μια έρευνα του New York Obesity Nutrition Research Center έδειξε ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ, έχουν την τάση να καταναλώνουν μέχρι και 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, κυρίως από τροφές με μπόλικες θερμίδες και λιπαρά εξαιτίας υψηλών επιπέδων γρελίνης (= ορμόνη που αυξάνει το αίσθημα της πείνας).
Τι να κάνετε; Οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου. Για να εξασφαλίσετε πως κοιμάστε καλά, αφαιρέστε ηλεκτρικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρα, κρατήστε το δωμάτιο δροσερό, αποφύγετε την καφεΐνη το βράδυ και προσπαθήστε να κρατήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου συγκεκριμένο.
Το παρακάνετε με τα αναψυκτικά
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι γεμάτα «κενές» θερμίδες και προφανώς αποτελούν το χειρότερο σαμποτάζ στη διατροφή. Μάλιστα συνδέονται άμεσα με αυξημένη περιφέρεια και λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ οι light εκδοχές τους έχουν επίσης αρνητική επίπτωση μιας και προκαλούν αυξημένη τάση για τσιμπολόγημα θερμίδων.
Τι να κάνετε: Προτιμήστε νερό ή σκέτο τσάι το οποίο θα καταναλώνετε μαζί με τα γεύματά σας. Αν βαριέστε το νερό, μπορείτε να του δώσετε γεύση με φλοίδες φρούτων. Ο καφές είναι επίσης καλή επιλογή και βοηθά κάπως στον έλεγχο της όρεξης.
Και με το αλκοόλ
Ακόμα περισσότερες μελέτες συνδέουν το αλκοόλ με την αυξημένη όρεξη και κατανάλωση τροφών, ενώ συγκεκριμένα είδη αλκοόλ φαίνεται να έχουν άμεση επίδραση στο κοιλιακό λίπος.
Τι να κάνετε: Δεν υπάρχει πρόβλημα να απολαύσετε μια στο τόσο μέσα στην εβδομάδα ένα ποτήρι κρασί ή «καθαρό» αλκοόλ. Αποφύγετε όμως τα ποτά με χυμούς, σιρόπια και λοιπά σακχαρούχα πρόσθετα.
Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη
Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης από τις τροφές είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας. Διατροφές με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης προκαλούν αίσθημα κορεσμού και οδηγούν στην μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Αντιθέτως, διατροφές φτωχές σε πρωτεΐνη προκαλούν μακροπρόθεσμη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.