Βήμα προς βήμα οδηγίες για να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να είναι το tablet σας ασφαλές για χρήση από τα παιδιά σας, χωρίς να χάσετε τον έλεγχο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Χρήστου Τζώρτζη
Η χρήση του tablet από τα παιδιά απαιτεί σύνεση και κυρίως έλεγχο, τόσο όσον αφορά τον χρόνο χρήσης, όσο και το περιεχόμενο στο οποίο αυτά θα έχουν πρόσβαση. Ευτυχώς, οι σύγχρονες φορητές συσκευές περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζεστε για να περιορίσετε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές-υπηρεσίες και να εξασφαλίσετε ταυτόχρονα την ορθή χρήση του tablet από τα παιδιά, για όσο αυτά θα το έχουν στα χέρια τους.
Τα παιδιά σήμερα καλώς ή κακώς, μεγαλώνουν με ένα tablet στα χέρια τους. Αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα πρέπει να υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα χρήσης αυτών των συσκευών από τους γονείς, ο έλεγχος είναι ακόμα πιο δύσκολος όταν οι μικροί χρήστες επιδίδονται στις αγαπημένες τους ασχολίες - κυρίως gaming.
Τα σημερινά παιδιά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανά όσον αφορά την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να μπορούν να χειριστούν άψογα φορητές – και όχι μόνο – ηλεκτρονικές συσκευές, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα καλύτερα και από τους ενήλικες. Έτσι, σίγουρα δε θα θέλατε να αγοράσει το παιδί σας κάποιο “πρόσθετο” (in-app purchase) για το αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο φυσικά θα χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό σας. Ούτε και θα ήταν φρόνιμο να καλέσει – έστω και κατά λάθος – κάποιο τηλεφωνικό νούμερο χρεώνοντας με υπέρογκα ποσά τον λογαριασμό σας.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, καλό θα είναι να ενεργοποιήσετε μια σειρά από επιλογές στο tablet που θα περιορίσουν αυτές τις ενέργειες, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχαγωγίας για τα παιδιά και εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη δική σας ησυχία. Αν και υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για συσκευές Apple και Android που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό, οι τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για τις παραπάνω πλατφόρμες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για γονικό έλεγχο στις φορητές συσκευές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, αυτές οι λειτουργίες θα αποδειχθούν αρκετές για να περιορίσετε την πρόσβαση και τη γενικότερη χρήση του tablet από του μικρούς χρήστες.
“Κλειδώστε” το Android Στην έκδοση 4.3 του Android (ή νεότερη) για τα tablets, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε προφίλ χρηστών στα οποία μπορείτε να περιορίσετε τις εφαρμογές στις οποίες θα έχουν αυτοί πρόσβαση (restricted profiles). Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ το σκεπτικό είναι να δημιουργήσετε ένα προφίλ για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα παιχνίδια και όχι – για παράδειγμα - στο λογαριασμό σας στο Facebook.
Μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, επιλέξτε Users> Add user or profile και στη συνέχεια δημιουργήστε προφίλ με περιορισμούς (restricted profile). Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, στη συνέχεια θα κληθείτε να δημιουργήσετε έναν κωδικό για την οθόνη κλειδώματος (lock screen) της συσκευής, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχεια.
Στην επόμενη οθόνη θα βρείτε μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες στο σύστημα εφαρμογές, η κάθε μια εκ των οποίων θα έχει δίπλα της έναν “διακόπτη” On/Off. Ως προεπιλογή, όλες οι εφαρμογές είναι απενεργοποιημένες για το καινούριο προφίλ που μόλις δημιουργήσατε, ενώ μπορείτε εσείς να επιλέξετε αυτές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά, μετακινώντας σε κάθε μία τον “διακόπτη” στο On.
Για να ολοκληρώσετε και να “τεστάρετε” την όλη διαδικασία, κλειδώστε και ξεκλειδώστε μια φορά το tablet για να βρεθείτε στην οθόνη κλειδώματος. Εκεί θα δείτε τώρα ότι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο προφίλ χρηστών, το δικό σας και των παιδιών. Η πρόσβαση στο πρώτο απαιτεί το password που ορίσατε προηγουμένως (για να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό τα παιδιά), ενώ το δεύτερο προφίλ (των παιδιών) είναι ξεκλείδωτο, αλλά προσφέρει περιορισμένη πρόσβαση, ανάλογα με τις παραπάνω επιλογές σας.
Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι να περιορίσετε την πρόσβαση στο Google Play Store, ώστε να μην μπορεί το παιδί να κατεβάσει κάποια εμπορική εφαρμογή, χρεώνοντας την κάρτα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε φυσικά να απαγορεύσετε την πρόσβαση εξ ολοκλήρου στο Google Play Store, όπως προαναφέρεται. Μέσα από την εφαρμογή, μεταβείτε στις ρυθμίσεις (settings) και επιλέξτε User Controls από το κάτω τμήμα της οθόνης. Ολοκληρώστε βάζοντας ένα τικ στο πεδίο Password, κάτι που θα ενεργοποιήσει την εισαγωγή του password για το Google account σας, κάθε φορά που θα προσπαθήσει κάποιος να αγοράσει κάτι από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Στο ίδιο μενού θα συναντήσετε και την επιλογή Content filtering με την ενεργοποίηση της οποίας μπορείτε να περιορίσετε το downloading εφαρμογών βάσει του περιεχομένου τους (π.χ. μόνο για ενήλικες – high maturity).
Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ορισμένες εφαρμογές γονικού ελέγχου από το Google Play, όπως είναι για παράδειγμα το AppLock που σας επιτρέπει να κλειδώσετε συγκεκριμένες εφαρμογές με password, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ για άλλους χρήστες. Στο ίδιο κλίμα μπορείτε να δείτε το Kid Mode - που θυμίζει το Kid’s Corner των Windows 8 Phone – το δημοφιλές Funamo, αλλά και τις αντίστοιχες εφαρμογές εταιριών ασφαλείας όπως είναι η Kaspersky και η Norton.
«Κλειδώστε» το Ios Η σχετική διαδικασία είναι παρόμοια, ίσως και πιο εύκολη, για το iPad. Μέσα από τις Ρυθμίσεις (Settings) του tablet, μεταβείτε στην επιλογή Restrictions (περιορισμοί) και πατήστε την για να την ενεργοποιήσετε. Θα χρειαστεί και πάλι να επιλέξετε έναν τετραψήφιο αριθμό (τον εισάγετε 2 φορές) που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τις ακόλουθες ρυθμίσεις, ή να απενεργοποιήσετε εντελώς τους περιορισμούς.
Στη συνέχεια μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε εγκατεστημένη στο tablet εφαρμογή, όπως είναι για παράδειγμα ο Internet browser, το Youtube ή το iTunes, για να απαγορεύσετε αντίστοιχα την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τη θέαση βίντεο ή το downloading εφαρμογών από το Διαδίκτυο.
Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών απευθείας από το iPad, την ίδια στιγμή που μπορείτε να εγκαθιστάτε κανονικά εφαρμογές από το iTunes στον υπολογιστή και να τις συγχρονίζετε με τη φορητή συσκευή. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά το τι ακριβώς θα είναι κάθε στιγμή εγκατεστημένο στο tablet. Εναλλακτικά, όπως συμβαίνει και στο Android, υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσετε την εγκατάσταση εφαρμογών με βάση το περιεχόμενό τους (rating). Ολοκληρώνοντας, από την ίδια οθόνη, μη λησμονήσετε να κλειδώσετε και τις αγορές που μπορεί να κάνει ο χρήστης μέσα από τις εφαρμογές (in-app purchases).
Αν χρειάζεστε ακόμα περισσότερες επιλογές, στο iTunes θα βρείτε μια σειρά προγραμμάτων γονικού ελέγχου όπως είναι για παράδειγμα τα ParentKit, Mobicip Safe Browser και Curbi. Μια σημαντική προσθήκη που θα συναντήσετε εδώ - σε σχέση πάντα με τις παραπάνω λειτουργίες - είναι και ο ακριβής έλεγχος της ώρας που θα επιτρέπεται στο νεαρό χρήστη να ασχοληθεί με τα αγαπημένα του παιχνίδια.
Windows Phone Kid’s Corner Αν και τα Windows Phone tablets δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα αντίστοιχα με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS, αυτό δε σημαίνει ότι υπολείπονται σε χαρακτηριστικά και επιλογές. Οι αντίστοιχες λειτουργίες γονικού ελέγχου για αυτή την κατηγορία συσκευών ονομάζονται Kid’s corner και η ενεργοποίησή αλλά και η ρύθμισή τους είναι πολύ εύκολη υπόθεση, πάντα στη λογική που είδαμε παραπάνω. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.