Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν την σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων όταν κοιτάζονται στα μάτια, και τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ανθρώπους και σκύλους όταν κοιτάζονται στα μάτια επιχειρούν να εξηγήσουν ιάπωνες επιστήμονες μέσα από έρευνα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά για αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος κοιτάζονται στα μάτια, πυροδοτείται και στους δύο η έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης, γεγονός που δημιουργεί έναν βιοχημικής φύσης συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ζωολόγο Τακεφούμι Κικουσούι, καθηγητή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Αζαμπού, μελέτησαν στο εργαστήριο 30 «ζευγάρια» σκύλων και ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) και μέτρησαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης πριν και μετά την τριαντάλεπτη επαφή μεταξύ τους.
Η ανάλυση των ούρων τόσο των ανθρώπων, όσο και των σκύλων, έδειξε ότι η ωκυτοκίνη τους ακολουθούσε παράλληλη πορεία. Όσο αυξανόταν η έκκρισή της στον ανθρώπινο οργανισμό, άλλο τόσο αυξανόταν και στους σκύλους, και το αντίστροφο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι, όσο αυξάνονταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης, τόσο αυξανόταν και ο χρόνος που (ιδιαίτερα οι θηλυκοί) σκύλοι κοιτούσαν τα αφεντικά τους.
Τα ποσοστά της αύξησης της συγκεκριμένης ορμόνης, βέβαια, διαφέρουν ανάμεσα στους ανθρώπους και τους σκύλους: Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δράση της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνης της στοργής και της αγάπης, μπορεί να υπερβεί τα σύνορα των βιολογικών ειδών, τουλάχιστον μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Αντίστοιχα πειράματα με ανθρώπους και λύκους, τους προγόνους των σκύλων, δεν έδειξαν ανάλογη αύξηση στα επίπεδα έκκρισης της ορμόνης, παρά το γεγονός ότι οι λύκοι που συμμετείχαν σε αυτά είχαν ανατραφεί από ανθρώπους, από τότε που γεννήθηκαν.
Η έρευνα του ιαπωνικού πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.