Είναι αξιαγάπητα, είναι «γούτσου γούτσου», είναι όμως και ζωάκια με απαιτήσεις. Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν και αφού πάρετε κατοικίδιο κουνέλι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Όπως και με τα περισσότερα κατοικίδια, αν όχι όλα, η λογική του «σκέψου πριν τα πάρεις» ισχύει και για τα συμπαθέστατα κατοικίδια κουνέλια. Μπορεί σε αντίθεση με τους σκύλους να ζουν άνετα και ευτυχισμένα σε ένα διαμέρισμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούν την προσοχή και κυρίως την στοργή σας. Έτσι καλό θα ήταν και για εκείνα και για εσάς, να έχετε υπ’ όψη σας τα παρακάτω.
Κανόνας 1: Πρώτος και απαράβατος όρος είναι να γνωρίζετε ότι τα κουνέλια συνήθως ζουν για πολύ καιρό –από οκτώ έως δώδεκα χρόνια, κατά μέσο όρο– και να είστε βέβαιοι ότι θα μπορείτε να του παρέχετε στέγη και φροντίδα για αρκετά χρόνια. Πολύ περισσότερο από έναν σκύλο, το κουνέλι σας θα δυσκολευτείτε να το χαρίσετε/ πουλήσετε/ «αφήσετε ελεύθερο» αν αποφασίσετε πως θέλετε να πάτε διακοπές και δε χωρά στις αποσκευές σας.
Κανόνας 2: Τα κουνέλια θα πρέπει να ζουν σε ειδικά κλούβια, με ικανοποιητικό χώρο (οι μικρόσωμες φυλές μέχρι δύο κιλά απαιτούν ελάχιστο χώρο 0.5 τετραγωνικά μετρά για κάθε ζώο), ενώ το υλικό του κλουβιού πρέπει να είναι από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό και όχι ξύλινο. Το δάπεδο του κλουβιού πρέπει να είναι ομοιογενές πλαστικό, καλύτερα χωρίς τρύπες και να υπάρχει υπόστρωμα από ειδικό ροκανίδι. Το κοινό πριονίδι δεν είναι κατάλληλο. Επίσης το υπόστρωμα θα πρέπει να αλλάζεται μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.
Κανόνας 3: Τα κουνέλια είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και παιχνιδιάρικα ζώα. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι θα σας διασκεδάζουν τις ώρες που περνάτε μαζί τους, από την άλλη όμως σημαίνει και ότι θα πρέπει να διαθέτετε αρκετό χρόνο για να παίζετε. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις γάτες, που περνούν πολύ χρόνο μόνες τους χωρίς κανένα… παράπονο, τα κουνέλια έχουν ανάγκη την συντροφιά, τη φροντίδα και παιχνίδι έξω από το κλουβί τους τουλάχιστον για μια-δυο ώρες κάθε μέρα. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε δύο κουνελάκια, για να έχουν παρέα το ένα το άλλο.
Κανόνας 4: Στα έξοδά τους πρέπει να συνυπολογιστεί η ειδική διατροφή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από φρέσκα λαχανικά –καρότα, μαρούλια και μαϊντανός είναι το αντίστοιχο της σοκολάτας γι’ αυτά– και ειδική «κουνελοτροφή», καθώς και τα λαστιχένια παιχνίδια, τα οποία είναι απαραίτητα για να μασούν και να ακονίζουν τα δόντια τους. Προσοχή, οι έτοιμες τροφές θα πρέπει να έχουν μεγάλο ποσοστό ακατέργαστων φυτικών ινών (περί το 24%) και πρωτεϊνών (περί το 15%) και μικρό ποσοστό λίπους και υδατανθράκων.
Κανόνας 5: Τα κουνέλια που ζουν μέσα στο σπίτι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μην… δραπετεύσουν, να μην πέσουν από το μπαλκόνι, να μην μασήσουν καλώδια, σκουπίδια, φυτά και άλλα πιθανώς επικίνδυνα υλικά. Επίσης, όταν στο ίδιο κλουβί ζουν κουνέλια διαφορετικού φύλου θα πρέπει να τα στειρώσετε για να αποφύγετε αφ’ ενός τον πολλαπλασιασμό τους αφ’ ετέρου την… τρέλα τους όταν βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.
Κανόνας 6: Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα, τα κουνέλια ίσως να μην είναι ιδανική επιλογή κατοικιδίου αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι: αν και αγαπούν να είναι κοντά και να αλληλεπιδρούν με την «οικογένειά» τους, τα κουνέλια συνήθως δεν αρέσκονται στα χάδια και τις αγκαλιές –πόσο μάλλον τις αδέξιες εκδηλώσεις αγάπης των παιδιών.
Κανόνας 7: Η ημερησία πρόσληψη τροφής για το κουνέλι σας υπολογίζεται ως εξής: 5 γραμμάρια τροφής ανά 100 γραμμάρια σωματικού βάρους. Ενδεικτικά, ένα κουνέλι βάρους δύο κιλών θα πρέπει να τρέφεται με 100 γραμμάρια τροφής.
Αφού λοιπόν εμπεδώσετε τους παραπάνω όρους, είστε έτοιμοι να αγοράσετε τον νέο σας συγκάτοικο ή συγκάτοικους. Κουνελάκια θα βρείτε σε όλα τα pet shop, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 30€.