Σκυλίσια... μπάνια

Το μπάνιο είναι απαραίτητο για την καθαριότητα του σκύλου μας. Πολλά σκυλιά το διασκεδάζουν, υπάρχουν όμως και μερικά που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με την μπανιέρα. Για να αποφύγουμε λοιπόν τα κυνηγητά με τις... σαπουνάδες, πρέπει να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα.
Σκυλίσια... μπάνια
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρώτο μπάνιο του σκύλου μας πρέπει να γίνεται αφού περάσει τους 6 μήνες. Μέχρι τότε μπορούμε να το καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί όποτε χρειάζεται. Αν πάλι χρειαστεί πάση θυσία να κάνει μπάνιο, τότε φροντίστε το νερό να είναι ζεστό και έχετε σε ... ετοιμότητα πετσέτα και σεσουάρ. Από την ώρα που θα κάνει μπάνιο και μετά, το κουτάβι δεν πρέπει να βγει από το σπίτι, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρρωστήσει.

Φροντίστε το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ειδικό για τον σκύλο σας. Αν δεν ξέρετε πιο να πάρετε συμβουλευτείτε το κοντινό σας  pet shop. Αυτή η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική μιας και δεν είναι όλα τα σαμπουάν κατάλληλα για όλες τις ράτσες σκύλων. Μόλις διαλέξετε το κατάλληλο σαμπουάν λοιπόν είστε έτοιμοι για το μπάνιο!

Βάλτε το σκυλί στο μπάνιο και κρατήστε το όσο πιο σταθερό μπορείτε. Ξεκινήστε από τον λαιμό του και στην συνέχεια σαπουνίστε όλο το σώμα του σκύλου, τρίβοντας καλά το δέρμα, προσοχή όμως: μην βρέξετε το κεφάλι! Τα αυτιά τους είναι πολύ ευαίσθητα και θα υποφέρει αν μπει μέσα τους νερό. Ο τρόπος για να καθαρίσετε το κεφάλι, είναι να το βρέξετε μετά με βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι. Ξεπλύντε  πολυ καλά τον σκύλο, φροντίζοντας ιδιαίτερα να μην μείνουν υπολείματα από το σαμπουάν στο τρίχωμά του. 

Στην συνέχεια, πάρτε τα πολλά νερά από πάνω του. Η πρώτη κίνηση του σκύλου μόλις πάρετε το χέρι σας από πάνω του,  είναι να τιναχτεί, με αποτέλεσμα να γεμίσει όλο το δωμάτιο νερά! Τοποθετήστε την πετσέτα πάνω του και αφήστε τον ελεύθερο καθώς θα τον τρίβετε σκουπίζοντάς το. Συνεχίστε το στέγνωμα με το σεσουάρ για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Στην αρχή μπορεί δυσανασχετίσει και δεν θα το θέλει. Μην ανησυχήσετε. Μόλις συνηθίσει τον θόρυβο θα αρχίσει να απολαμβάνει την ζέστη και θα περιμένει υπομονετικά να στεγνώσει. Έτοιμος λοιπόν! Η μάλλον, σχεδόν έτοιμος μιας και το τελευταίο στάδιο του μπάνιου είναι το χτένισμα.

Αγοράστε μια ειδική βούρτσα για τον σκύλο σας (κοντό τρίχωμα: τρίχινη, μακρύ τρίχωμα: μεταλλική). Επαναλαμβάνετε το χτένισμα κάθε βδομάδα κυρίως άμα ο σκύλος σας έχει μακρύ τρίχωμα. Οι νεκρές τρίχες που παραμένουν δημιουργούν "κόμπους", στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής μικρόβια και παράσιτα. Βουρτσίστε το σκυλί προς τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες προσέχοντας η βούρτσα να φτάνει μέχρι το δέρμα του. Στο τέλος, θα παρατηρήσετε οτι οι νεκρές τρίχες έχουν αφαιρεθεί και έχουν μείνει πάνω στην βούρτσα. Το χτένισμα του σκύλου σας έχει πλέον ολοκληρωθεί!

Η πρώτη επαφή του πιστού σας φίλου με το μπάνιο πρέπει να είναι σύντομη και ευχάριστη. Προσέξτε να μην τον τρομάξετε με τυχόν απότομες κινήσεις ή αντικείμενα. Το νερό θα πρέπει να φτάνει το πολύ μέχρι την μέση των ποδιών του και να έχει θερμοκρασία περίπου 35 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, θα κάνετε το μπάνιο του σκύλου σας μία διασκεδαστική εμπειρία, τόσο για αυτόν όσο και για εσάς.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v