Δύο δελφίνια εκθαλασσώθηκαν σε Κρήτη και Καμένα Βούρλα

Δύο δελφίνια που βρέθηκαν έξω από το νερό επέστρεψαν στην θάλασσα χάρη σε εθελοντές. Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Δύο δελφίνια εκθαλασσώθηκαν σε Κρήτη και Καμένα Βούρλα
Δύο δελφίνια που έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στην στεριά κατάφεραν να επιστρέψουν στην θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων».

Τα περιστατικά που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων ορών μεταξύ τους, ξεκίνησαν από τα Καμένα Βούρλα, όπου το λιμεναρχείο εντόπισε μικρόσωμο δελφίνι έξω από την θάλασσα και ενημέρωσε τον Αρίωνα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κέντρου διάσωσης, ο κόσμος απομακρύνθηκε από την παραλία και το δελφίνι επέστρεψε μόνο του στην θάλασσα.

Το απόγευμα, ο Αρίων ενημερώθηκε για μια δεύτερη εκθαλάσσωση, κοντά στο ενυδρείο Θαλασσόκοσμος στην Κρήτη. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το λιμεναρχείο και ο υπεύθυνος κτηνίατρος του δικτύου του Αρίωνα στο νησί, Μιχάλης Σπυριδάκης.

Όμως, προτού φτάσει στην παραλία η ομάδα που συγκροτήθηκε, «μια άτυπη ομάδα οδήγησε το δελφίνι στην ανοιχτή θάλασσα με φουσκωτό. Προς το παρόν, δεν έχει επιστρέψει», ανέφερε το ερευνητικό κέντρο σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook το βράδυ της Κυριακής.

«Είμαστε σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες μήπως και το δελφίνι επαναπροσαράξει στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη περίπτωση, παρακαλούμε να μην το οδηγήσετε στα βαθειά αλλά αμέσως να ενημερώσετε το πλησιέστερο λιμεναρχείο και τον “Αρίων”», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, σε άλλη παραλία της Κρήτης, και συγκεκριμένα στο Κοκκίνη Χάνι, ένα δελφίνι βρέθηκε επίσης στην ξηρά, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του, με τους ανθρώπους που βρίσκονταν αυτή την ώρα εκεί να προσπαθούν να το επαναφέρουν στην θάλασσα.

Μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φουσκωτών Σκαφών που βρισκόταν στην περιοχή έσπευσε να συνδράμει με το σκάφος του, για να βγει το δελφίνι στα ανοικτά, ωστόσο το άτυχο ζώο δεν τα κατάφερε. «Ξεψύχησε κυριολεκτικά στα χέρια μας», είπε μιλώντας στην ιστοσελίδα neakriti.

Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε δελφίνι στην στεριά

Με αφορμή τα δύο περιστατικά, το Ερευνητικό Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων» ανάρτησε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος, σε περίπτωση που δει τραυματισμένο ή άρρωστο κητώδες.

- Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ζωντανό. Αναπνέει κάθε 15-20 δευτερόλεπτα.
- Μην το οδηγήσετε ποτέ στα βαθιά. Μην το τραβάτε από τα πτερύγια ή την ουρά.
- Φροντίστε ώστε ο φυσητήρας (το ρουθούνι στο πάνω μέρος του κεφαλιού) να είναι καθαρός και πάντοτε έξω από το νερό.
- Διατηρείστε τα μέρη του σώματός του που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά και δροσερά, με θαλασσινό νερό. Μην βρέχετε το ρουθούνι του.
- Σκεπάστε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο ύφασμα, αφήνοντας ακάλυπτα τα πτερύγια, τα μάτια και το ρουθούνι.
- Καλύψτε με βαζελίνη (όχι αντηλιακά) τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Προσοχή, όχι στα μάτια, στο ρουθούνι και στα χείλη του στόματος.
- Μην ρίχνετε νερό ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι.
- Μην χορηγείτε τροφή ή υγρά.
- Απομακρύνετε τον κόσμο. Διορίστε έναν «υπεύθυνο ακτής», ο οποίος θα κατευθύνει και θα συντονίζει τη διαδικασία της διάσωσης. Τοποθετείστε περιοριστικά σχοινιά γύρω από την περιοχή διάσωσης στην ακτή, έτσι ώστε να απομακρύνεται το πλήθος.
- Ηρεμία και ησυχία κατά τους χειρισμούς. Το στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο.
- Μην χρησιμοποιείτε ισχυρό φωτισμό πάνω στο δελφίνι.
- Ειδοποιείστε αμέσως τον «Αρίων», που έχει μακρά εμπειρία σε διασώσεις κητωδών (τηλ. 6945 531 850 ή 6945 644 994) και το τοπικό λιμεναρχείο (τηλ. 108).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v