Γράφει η Ιωάννα Καλογέρου, Κτηνίατρος, DVM University of Bucharest, Department of Agronomical Sciences and Veterinary Medicine
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό δεν είναι άρθρο για να μην επιλέξεις ένα σκύλο ράτσας – αν και μεταξύ μας σαν τα αδεσποτάκια δεν έχει.
Είναι ένα άρθρο πληροφοριακού χαρακτήρα, έτσι ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα.
Αν παρ’ όλα αυτά θες να επιλέξεις ράτσα επιβάλλεται να απευθυνθείς σε έναν αδειοδοτημένο εκτροφέα, ο οποίος τηρεί τους κανόνες σωστής εκτροφής σκύλων σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία και τις ανάγκες/ιδιοτροπίες της καθεμιάς.
Όμως οφείλεις να ξέρεις ότι κάποιες ράτσες, είναι επιρρεπείς σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, τα οποία καλό είναι να γνωρίζεις.
Pug, Boxer, Bulldog αγγλικό και γαλλικό
Σε αυτές τις ράτσες, ο οποίες ονομάζονται βραχυκεφαλικές, εμφανίζεται συχνά το βραχυκεφαλικο συνδρομο που αποτελείται από στενά ρουθούνια, κοντότερη του κανονικού άνω γνάθο και μεγαλύτερη μαλακή υπερώα, η οποία μπαίνει πιο μπροστά από την τραχεία δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Κάθε σκύλος αυτής της ράτσας μπορεί να έχει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά ή και όλα μαζί, κάτι που σημαίνει ότι σε μια ζεστή μέρα σε έντονη άσκηση αυτά τα σκυλιά παλεύουν (κυριολεκτικά) να πάρουν ανάσα.
Οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων συχνά καταφεύγουν στην χειρουργική διόρθωση των εκ γενετής δυσπλασιών. Σκύλοι με τόσο έντονες δυσπλασίες δεν θα έπρεπε να αναπαράγονται, αλλά λόγω μεγάλης ζήτησης η εκτροφή τους συνεχίζεται.
Σαρ Πέι
Η συγκεκριμένη ράτσα προτιμάται για την ιδιαίτερη εμφάνισή της και της χαρακτηριστικές δίπλες/πτυχές του δέρματός της. Η εκτενής εκτροφή τους που έχει σκοπό την ενίσχυση αυτών των χαρακτηριστικών, έχει αποτέλεσμα την ύπαρξη παραπανίσιου δέρματος. Στο δέρμα αυτό συχνά προκαλούνται μολύνσεις ανάμεσα στις πτυχές, λόγω μη επαρκούς αερισμού και μεγάλης υγρασίας, γεγονός που απαιτεί εντατική φροντίδα από τον ιδιοκτήτη.
Η χειρότερη παρενέργεια του υπερβολικού δέρματος είναι τα τεράστια βλέφαρα αυτών των σκύλων, τα οποία γυρνάνε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τρίχες να τρίβονται στο μάτι. Αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να επιφέρει την τύφλωση του σκύλου. Η επίλυση είναι χειρουργική αφαίρεση του παραπανίσιου δέρματος, η οποία είναι μια αρκετά επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία.
Γερμανικά Ποιμενικά
Η συγκεκριμένη ράτσα έγινε πολύ διάσημη λόγω της τηλεοπτικής της προβολής, έτσι η εντατική εκτροφή τους δημιουργεί ζώα με πάρα πολλές ευαισθησίες, τα οποία όμως είναι πανέξυπνα και χρειάζονται διαρκώς εκτόνωση. Η βαρεμάρα μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς που είναι δύσκολα στην επίλυσή τους – π.χ. ζημιές στο σπίτι, μη ελεγχόμενη ούρηση στο σπίτι, ανυπακοή στον ιδιοκτήτη κ.α.
Όσον αφορά την υγεία τους, οι προδιαθέσεις είναι αρκετές, με πιο χαρακτηριστικές την ειστροφή στομάχου λόγω του βαθύ τους θώρακα, τη δυσπλασία ισχίων και αγκώνων, την επιληψία, την αιμοφιλία, τον διαβήτη, τον καταρράκτη και τις εκφυλιστικές νόσους της Σπονδυλικής Στήλης. Για πολλά από αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, και γι’ αυτό η σωστή επιλογή εκτροφέα είναι σημαντική.
Σιβηρικό Χάσκι
Είναι μια ράτσα η οποία η αρχική της εκτροφή είναι για λόγους εργασίας σε ψυχρά κλίματα. Φυσικά δεν είναι φτιαγμένα για ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη με 40 βαθμούς. Παρόλα αυτά πολύς κόσμος τα διαλέγει λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Στη συγκεκριμένη ράτσα τα προβλήματα υγείας δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο στις προαναφερθείσες ράτσες. Εδώ η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στην υπερβολική ενέργεια που έχουν, ή οποία αν δεν εκτονωθεί μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα σε περίπτωση που αφεθεί μόνη της. Τα χάσκι αυτά είναι πολύ ζημιογόνα, βαριούνται, πέφτουν σε κατάθλιψη αν τα αφήσεις σπίτι για πολλές ώρες, καταστρέφουν το σπίτι, τρώνε πόρτες, τοίχους κτλ.
Επίσης, η υπερέντασή τους μπορεί να εξελιχθεί σε προβλήματα συμπεριφοράς που είναι πολύ δύσκολα στην επίλυσή τους. Εν ολίγοις, μην τα πάρεις αν δεν έχεις τον χώρο να τα ασκήσεις και τον χρόνο να ασχοληθείς μαζί τους.
Τσιουάουα
Η συγκεκριμένη ράτσα ανήκει στην κατηγορία των toy σκύλων, δηλαδή κάτω των τριών κιλών. Έγινε διάσημη όταν η Πάρις Χίλτον κυκλοφορούσε με ένα διαφορετικό τσιουάουα σε μια διαφορετική τσάντα κάθε τόσο. Η αισθητική εμφάνισή τους είναι το σημείο αναφοράς, δηλαδή όσο μικρότερα τόσο καλύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φυσική γέννα να είναι σχεδόν αδύνατη και η καισαρική τομή μονόδρομος, καθώς η λεκάνη τους είναι πολύ μικρή.
Ταυτόχρονα, η γενετική ασθένεια που εμφανίζεται συχνά σε αυτή τη ράτσα και λέγεται υδροκεφαλία ήτοι συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο κρανίο, προκαλεί πολλά νευρολογικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και τον θάνατο. Εκτός αυτού, το πολύ μικρό τους μέγεθος, τα κάνει αυτομάτως ευπαθή σε ορθοπαιδικά τραύματα.
Εν κατακλείδι, οποία ράτσα και αν επιλέξεις επιβάλλεται να κάνεις την έρευνα σου για τα χαρακτηρίστηκα της και να αναρωτηθείς αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες της. Απευθύνσου στον κτηνίατρό σου και θα σε κατατοπίσει.