Δροσερό σπίτι: No budget; Στόρι!

Θα μπορούσατε να πατήσετε απλά το power του air condition και να λυθούν τα προβλήματά σας. Ή θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τις (retro και σύγχρονες) συμβουλές μας, και να κάνετε καλό στο περιβάλλον, την υγεία και το πορτοφόλι σας.
Δροσερό σπίτι: No budget; Στόρι!
Εκτός από ιδιαίτερα προφανείς, το air condition και ο ανεμιστήρας είναι επίσης λύσεις που απαιτούν ένα ποσοστό από το budget σας –αν όχι για να αγοράσετε νέα συσκευή, σίγουρα για να πληρώσετε για τη χρήση της τον λογαριασμό του ρεύματος. Κι αν το ταμείο είναι ήδη μείον; Κανένα πρόβλημα. Καταφεύγουμε στα μυστικά των παππούδων μας, που επιβίωσαν τους 40 βαθμούς υπό σκιάν χωρίς την συμβολή της τεχνολογίας… και έζησαν για να το διηγηθούν.

* Εξοπλίστε τα παράθυρα με στόρια και κουρτίνες, και τα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά με τέντες. Επίσης, κρατήστε τα παντζούρια κλειστά τις μεσημεριανές ώρες. Ναι, το σπίτι θα είναι σκοτεινό, αλλά ακόμη κι αυτό από μόνο του θα συμβάλλει στην αίσθηση δροσιάς. Μπορείτε, άλλωστε, πάντα να υιοθετήσετε την ευχάριστη, retro συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου –τον οποίο ούτως ή άλλως θα σας εμπνέει η σκιερή ατμόσφαιρα.

* Αν ο μεσημεριανός ύπνος αποκλείεται, και το σκοτάδι σας φοβίζει, αντί να κλείνετε τα παντζούρια μπορείτε να κρεμάσετε λευκές κουρτίνες, οι οποίες θα παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια της ημέρας.

* Αερίστε τα δωμάτια αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ. Διαφορετικά, μαζί με τον φρέσκο (;) αέρα εξασφαλίζετε έξτρα ζέστη και υγρασία σε όλο το σπίτι.

* Αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνετε το μεσημέρι, χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα της κουζίνας ή –αν διαθέτετε– τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε να κλείσετε μόλις τελειώσετε, ώστε να μην βγάλει και τον δροσερό αέρα από το σπίτι.

* Αν το σπίτι σας είναι διώροφο ή μεζονέτα, προσπαθήστε να περνάτε τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι μονωμένη. Το υπόγειο είναι πάντα το δροσερότερο μέρος του σπιτιού –αυτό, για την απίθανη περίπτωση που μπορείτε να μετακομίσετε έστω και για λίγες ώρες εκεί.

* Αν έχετε κήπο, φυτέψτε φυτά που ανεβαίνουν ψηλά, όπως οι κληματαριές, ο κισσός, ή δέντρα που ψηλώνουν γρήγορα, σε σημείο όπου θα κάνουν σκιά στα παράθυρά σας –ιδιαίτερα αυτά που βλέπουν δυτικά και ανατολικά– και ξεχάστε για πάντα τα κλειστά παντζούρια και τα στόρια.

Και μερικά (σύγχρονα) μυστικά ακόμη…

* Αντικαταστήστε τις παραδοσιακές λάμπες με οικονομικούς λαμπτήρες. Παράγουν το ίδιο φως, καταναλώνοντας το ένα πέμπτο της ενέργειας και παράγοντας το ένα πέμπτο της θερμότητας. Όχι, δεν θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε.

* Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε κάτι ελαφρύ –ή ακόμα καλύτερα κάτι που μαγειρέψατε το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί να μην είναι η πλέον υγιεινή επιλογή, εκλύει όμως πολύ λιγότερη θερμότητα από τον ηλεκτρικό φούρνο.

* Συνδέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας σε πολύμπριζα με διακόπτη on/off, τον οποίο θα κλείνετε όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Είναι σαφώς λιγότερο χρονοβόρο από το να κλείνετε μία-μία τις συσκευές –τις οποίες καταλήγετε να αφήνετε πάντα στο τόσο βολικό stand by του τηλεκοντρόλ.

* Μην αφήνετε ανοικτούς τους ανεμιστήρες οροφής όταν βγαίνετε από ένα (κλειστό) δωμάτιο. Ο ανεμιστήρας δεν είναι air condition, κι ως εκ τούτου δεν παγώνει τον αέρα. Για την ακρίβεια, τον ζεσταίνει, καθότι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί για να κινείται παράγει –κι αυτός– θερμότητα.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν…
…Αλλά εξακολουθείτε να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε το air condition, επενδύστε σε έναν ανεμιστήρα οροφής. Είναι πολύ οικονομικότεροι και πολύ λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και το περιβάλλον απ’ ό,τι το air condition. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 23 ευρώ, και ανεβαίνουν, ανάλογα με το σχέδιο, το μοντέλο, την αποδοτικότητα και τα extras –τηλεχειριστήριο, φώτα κλπ– που θα επιλέξετε. Μπορείτε να τους αγοράσετε ακόμη και online, από e-shops όπως τα Plus 4U, και e-moraitis.

Αν επιμένετε στη χρήση του air condition…
* Εξασφαλίστε σκιά για την εξωτερική μονάδα του –τοποθετώντας το, για παράδειγμα, σε μπαλκόνι με τέντα– και αυξήστε έτσι την απόδοσή του κατά 5 έως 10%.

* Μην τοποθετείτε ηλεκτρικές συσκευές ή φωτιστικά σώματα κοντά στο air condition. Η θερμότητα που εκλύουν θα κάνει τον θερμοστάτη να υπολογίζει την θερμοκρασία υψηλότερη απ’ ότι είναι, και άρα το air condition να δουλεύει περισσότερο.

* Καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα κατά 1% κάθε εβδομάδα.

* Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του air condition που θα τοποθετήσετε, ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου, τη θέση του –αν είναι ανατολικό, δυτικό κλπ– και τις ανάγκες σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των air condition είναι κατά 50% μεγαλύτερες από το μέγεθος που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των χώρων που εξυπηρετούν.

* Κλείστε το air condition όταν βγαίνετε για περισσότερο από μία ώρα, και μην «δροσίζετε» δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιείτε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v