Περισσότερος χρόνος στο σπίτι, περισσότεροι λόγοι για να ξεκινήσετε να τακτοποιείτε και να οργανώνετε τους χώρους. Δείτε πώς θα το κάνετε αποτελεσματικά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι δικαιολογίες τύπου «δεν έχω χρόνο», «δεν είμαι αρκετές ώρες στο σπίτι» πλέον δεν ευσταθούν. Ο χρόνος που περνάμε πλέον μέσα είναι μπόλικος και αποτελεί ιδανική αφορμή για να οργανώσετε καλύτερα τους χώρους του σπιτιού και να ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεται.
Πώς θα το κάνετε;
Ξεκινήστε από ένα μέρος
Αν έχετε αρκετά σημεία στο σπίτι σας που θέλετε να οργανώσετε/τακτοποιήσετε ξεκινήστε με ένα τη φορά. Αποφασίστε ποια περιοχή σας… ταλαιπωρεί περισσότερο ή ποια φαίνεται πιο πολύ σε έναν καλεσμένο που θα έρθει. Όταν με το καλό… Επιλέξτε μια περιοχή για να οργανώσετε και μείνετε σε αυτή. Οι προσπάθειες να τακτοποιήσουμε/οργανώσουμε το σπίτι συχνά αποτυγχάνουν επειδή το καθάρισμα ενός ολόκληρου σπιτιού φαίνεται τεράστια ταλαιπωρία και συνήθως τα παρατάμε. Όταν ξεμπερδέψετε με αυτό το σημείο, πείτε ένα «μπράβο μου», πιείτε ένα κρασάκι και προχωρήστε στο επόμενο.
Τακτοποιήστε αντικείμενα ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης τους
Τοποθετήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά σε μέρη που μπορείτε να τα δείτε, ή στο επίπεδο των ματιών. Βάλτε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά σε σημεία που είναι εύκολο να τα φτάσετε και βάλτε τα υπόλοιπα κάπου ψηλά, έχοντας και ένα σκαμνάκι διαθέσιμο για να τα φτάσετε. Πράγματα που χρησιμοποιείτε μία ή δύο φορές το χρόνο είναι ιδανικά για πατάρια ή ψηλά ράφια στην αποθήκη. Έτσι θα έχετε άμεσα διαθέσιμα τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνότερα και όσα δεν χρησιμοποιείτε τακτικά θα παραμείνουν τακτοποιημένα μέχρι να τα χρειαστείτε.
Οι σωστές αποφάσεις
Ακολουθεί ένας χρήσιμος κανόνας για το αν κάποιο αντικείμενο θα παραμείνει ή θα φύγει… νύχτα. Αν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω φράσεις ισχύει, τότε το κρατάτε. Εάν όχι, το στέλνετε.
Το έχω χρησιμοποιήσει εντός του έτους. Είναι αρκετό διάστημα και καλύπτει ειδικές περιστάσεις, αλλά και όλες τις εποχές. Αν ο ένας χρόνος σας φαίνεται υπερβολή, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των δύο ετών. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι μέσα σε δύο χρόνια, πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Πετάχτε το.
Το χρειάζομαι ή το αγαπώ. Εάν δεν χρειάζεστε ή έχετε συνδεθεί συναισθηματικά με κάτι, δεν υπάρχει λόγος να το κρατήσετε. Αποφασίστε να γεμίσετε το χώρο σας μόνο με πράγματα που χρησιμοποιείτε ή που σας δίνουν ευχαρίστηση. Κανείς δεν εκτιμά κάτι πεταμένο στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας. Αν αξίζει να μείνει, βάλτε το σε κάδρο ή κάπου που να φαίνεται τελοσπάντων.
Μην αγοράζετε αλόγιστα κουτιά αποθήκευσης
Τα κουτιά δεν είναι λύση. Πρώτα θα πρέπει να σκεφτείτε γιατί έχετε τόσα πολλά πράγματα που θέλετε να βάλετε σε κούτες, και μετά να τις αγοράσετε. Όχι απλά να βρίσκετε εναλλακτικές για να τα καταχωνιάσετε κάπου. Αποφασίζοντας τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε χρησιμοποιήστε τον κανόνα του 80/20. Βασίζεται στη θεωρία ότι οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μόνο το 20% όσων έχουμε. Είναι μια καλή αρχή λοιπόν για να συνειδητοποιήσετε πως μέσα στο σπίτι έχετε πολύ πράγμα που δεν χρειάζεστε.
Όταν θα είστε λοιπόν έτοιμοι να πάρετε κούτες, θυμηθείτε τους τρεις βασικούς κανόνες της οργάνωσης: ορατότητα, προσβασιμότητα και ευελιξία. Επιλέξτε κουτιά τα οποία είτε είναι διάφανα είτε μπορείτε εύκολα να τους βάλετε ταμπέλες για να ξέρετε τι έχουν μέσα.
Μειώστε τα… hot spots της σαβούρας
Οι επίπεδες επιφάνειες όπως το τραπέζι του σαλονιού και οι πάγκοι της κουζίνας τείνουν να μαζεύουν σωρούς από αντικείμενα πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού. Μόλις ξεδιαλύνετε τις στοίβες χαρτιών ή σαβούρας σε αυτές τις περιοχές, αντί να τις αφήσετε έτσι να περιμένουν την επόμενη στοίβα, «μπλοκάρετε» τες φυσικά. Για παράδειγμα, βάλτε μια σύνθεση λουλουδιών ή ένα ωραίο διακοσμητικό αντικείμενο στο τραπέζι του σαλονιού ή της κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο, στέλνετε ένα υποσυνείδητο και πρακτικό μήνυμα ότι ο χώρος δεν είναι για πάσης φύσεως «μπάζα».
Ο χώρος υπαγορεύει τι θα κρατήσετε – όχι το αντίστροφο
Αντί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε χώρο για αντικείμενα όπως αναμνηστικά και είδη χειροτεχνίας, δείτε το αλλιώς. Ορίστε ένα σημείο για αυτά, για παράδειγμα, δύο ράφια σε ένα ντουλάπι ή τρεις κούτες στο γκαράζ. Αφήστε δηλαδή το μέγεθος του σημείου να υπαγορεύσει πόσα από αυτά τα αντικείμενα θα κρατήσετε. Ό,τι δεν χωράει, πετάξτε το ή χαρίστε το κάπου.
Κάντε μια μίνι απογραφή
Ρίξτε μια ματιά στα αντικείμενα που θέλετε να οργανώσετε και πού αυτά βρίσκονται. Αναρωτηθείτε «είναι αυτό για εδώ;». Αν όχι, πού θα ήταν πιο λογικό να το βάλετε; Για παράδειγμα, το επαγγελματικό μίξερ που έχετε ξεχασμένο στο ντουλάπι, δεν θα ήταν πιο λογικό να βρίσκεται στην κουζίνα; Όταν έρθει η ώρα να τακτοποιήσετε την εκάστοτε περιοχή του σπιτιού, βάλτε αυτά τα αντικείμενα στο γενικότερο πλάνο αποθήκευσης. Θα έχετε περισσότερο χώρο για αντικείμενα σε ταιριαστά σημεία, αφού θα έχετε βγάλει όσα δεν ανήκουν εκεί.
Βάλτε χωρίσματα
Προσθέτοντας επιπλέον ράφια σε ένα μονό ράφι ή χρησιμοποιώντας μικρά δοχεία το ένα πάνω στο άλλο, μπορείτε να διαιρέσετε τον κατακόρυφο χώρο και να κάνετε αποτελεσματικότερη χρήση του σημείου που πρέπει να οργανώσετε/τακτοποιήσετε. Διαιρώντας το χώρο, μειώνετε επίσης την πιθανότητα να δημιουργηθούν στοίβες ρούχων, χαρτιών ή άλλων αντικειμένων που έχουν την τάση να ψηλώνουν.