Πόσες φορές μας έχει κρατήσει νόστιμη συντροφιά στο γραφείο ή στο δρόμο. Πόσα ταπεράκια έχει γεμίσει και πόσες τοστιέρες έχουν λαδωθεί ανεπανόρθωτα από το υπέροχο τυρί του που λιώνει στις πλάκες.
Το τοστ είναι το αγαπημένο μας σνακ, υπέροχο μέσα στην απλότητά του. Αρκεί να ξέρουμε πώς να το ετοιμάσουμε σωστά.
Το ψωμί
Το άλφα και το ωμέγα. Έχει ιδιαίτερη σημασία τι ψωμί θα διαλέξετε. Δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ αφράτο, ούτε πολύ στεγνό. Ιδανικά, το κανονικό ψωμί κάνει το τοστ πιο… αγροτικό και σπιτικό. Το «ετοιματζίδικο» ψωμί του τοστ έχει επίσης τις αρετές του, αρκεί να μην είναι πολύ λεπτό.
Το τυρί
Το… δεύτερο άλφα και ωμέγα. Θα πρέπει να λιώνει όταν ζεσταίνεται και η γεύση του να μην είναι ιδιαίτερα έντονη ώστε να υπερκαλύπτει τα υπόλοιπα υλικά. Ιδανικές επιλογές το ελληνικό και... ξεχασμένο κασέρι, το γκούντα και το έμμενταλ, αλλά και μια γραβιέρα. Σε κάθε περίπτωση το πάχος θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει ομοιόμορφο λιώσιμο, αλλά και να… ξεφεύγει εκτός ψωμιού για να φτιάξει αυτήν την λαχταριστή κρούστα πάνω στην τοστιέρα. Υπολογίστε περί τα 100γρ. τυρί.
Το αλλαντικό
Συνήθως είναι ζαμπόν, και θα πρέπει να είναι ποιοτική επιλογή. Ανάλογα το γούστο μας, επιλέγουμε βραστό, ψητό ή καπνιστό. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε γαλοπούλα στη θέση του. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, να είναι κομμένο σε φέτες με μέτριο πάχος και όχι λεπτό σαν χαρτί ούτε πολύ χοντρό.
Το βούτυρο
Το τελειωτικό γευστικό χτύπημα. Αλείφουμε 2-3 μικρές σπατουλιές με ένα μαχαίρι το τοστ μας από έξω ή και από μέσα αν το θέλουμε ακόμα πιο ζουμερό. Το βούτυρο πέρα από γεύση δίνει και αντικολλητικές ιδιότητες στο τοστ μας, ώστε να μην κολλάει στην τοστιέρα.
Η ντομάτα
Απαραίτητο συνοδευτικό του κλασσικού τοστ, θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι μεγάλη, αρωματική, ώριμη και σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά. Κόψτε την σε μικρές φέτες, αλατίστε τις ελαφρά και αφήστε τις για λίγο σε ένα σουρωτήρι αν βγάζουν πολύ ζουμί. Ύστερα βάλτε τις μέσα στην καρδιά του τοστ μετά το ψήσιμο.
Χρόνος ψησίματος
Έχει και αυτός τη σημασία του. Προθερμάνετε την τοστιέρα για λίγο και βάλτε μέσα το τοστ. Μην το γυρίσετε πάνω – κάτω, δε χρειάζεται, συν το ότι θα χαλάσετε τις γραμμώσεις του. Βγάλτε το τοστ από την τοστιέρα μόνο όταν το τυρί αρχίσει να τσιτσιρίζει, το ψωμάκι να ροδίζει και το κέντρο του να έχει πάψει να είναι νωπό.
Το σωστό σερβίρισμα
Όταν ψηθεί το τοστ μας, το κόβουμε διαγώνια σε δύο τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως. Απολαμβάνουμε και με μαχαιροπήρουνα, τα οποία υπερέχουν σε σχέση με το χαρτί, που έχει την τάση να κολλάει στο υπέροχα λιωμένο τυρί μας.
Ν.Γ.