Ωραία η μαρμελάδα σύκο κι οι τάρτες, αλλά θέλουμε να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό· κατά προτίμηση αλμυρό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Βρισκόμαστε στην καρδιά της εποχής του σύκου και εκτός της απίθανης γεύσης τους, τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις καθώς έχουν και υψηλή διατροφική αξία. Ωστόσο, για κάποιο λόγο το σύκο έχει συνυφαστεί με γλυκά πιάτα, ενώ σαν φρούτο μπορεί να σταθεί δίπλα σε αλμυρά όπως το κυδώνι ή το μήλο. Ιδού λοιπόν αλμυρές συνταγές που το αποδεικνύουν.
Εκτέλεση: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
Ενώ το νερό των ζυμαρικών ετοιμάζεται να πάρει βράση, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει και στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σύκα, το μπαλσάμικο, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε λίγο πριν τα σύκα αρχίζουν να λιώνουν, περίπου 3 λεπτά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι "al dente" ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα αδειάζοντας το μείγμα με τα σύκα στην κορυφή.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε ατομικά μπολ, και γαρνίρουμε κάθε πιάτο με προσούτο.
Βάλτε το τριμμένο τυρί στο τραπέζι σε περίπτωση που κάποιος το ζητήσει, παρόλο που πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο.
Εκτέλεση: Για την πράσινη σαλάτα µε σύκα ποσέ και αµύγδαλα, κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρασί, ίσα που να τα καλύπτει, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα στην κατσαρόλα για 10΄, να φουσκώσουν και το σιρόπι που θα βγει να είναι παχύ σαν μέλι.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 200οC στον αέρα για 7-8΄, να ροδίσουν. Κατόπιν τα χοντροκόβουμε.
Πλένουμε καλά τις σαλάτες και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια μέσα σε σαλατιέρα.
Σκορπίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα, το τυρί θρυμματισμένο και τα σύκα.
Σε βαζάκι ή στο μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το σιρόπι από τα βρασμένα σύκα και αλατοπίπερο.
Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τελευταία στιγμή περιχύνουμε τη σαλάτα με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Εκτέλεση: Πλένουμε τα μήλα τα καθαρίζουμε και βγάζουμε τον πυρήνα με το ειδικό εργαλείο.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μήλα να ροδίσουν. Σβήνουμε με τον μηλίτη και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το βαλσάμικο και το μέλι.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίχνουμε τα σύκα κομμένα στα δύο και τα σταφύλια ολόκληρα. Όταν έχουν καραμελώσει σβήνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε τη γαρνιτούρα στην ψητή μας γαλοπούλα.