Με αυτές της vegan συνταγές θα χορτάσεις και με το παραπάνω
Πεντανόστιμες συνταγές χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος που θα σε χορτάσουν και με το παραπάνω και σένα και όποιον έχεις σπίτι. Αν έχεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύεις, οι vegan συνταγές ούτε άνοστες είναι ούτε θα σε κάνουν να πεινάς μια ώρα αφού τις δοκιμάσεις.
Για του λόγου το αληθές, δες τις παρακάτω χορταστικές προτάσεις και θα καταλάβεις.
Burger, το απόλυτο
Υλικά: 350 γρ. φακές, βρασμένες, 350 γρ. πλιγούρι, βρασμένο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 πράσο, ψιλοκομμένο, 2 κλ. σέλερι, ψιλοκομμένα, 2 σκ. σκόρδο, πολτοποιημένες, 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το burger, 500 γρ. μανιτάρια champignon, σε φέτες, 160 γρ. ψωμί για τοστ, 140 γρ. κάσιους, 1 αβοκάντο, ώριμο, 15 γρ. θυμάρι, φρέσκο, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σως αβοκάντο: 1 αβοκάντο, 50 ml ελαιόλαδο, χυμό λάιμ, από 1 λάιμ, 1/4 σκ. Σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ψωμάκια για burger, φέτες ντομάτα, μαρούλι
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τις φακές και το πλιγούρι. Σε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερυ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι για 7-10 λεπτά. Τοποθετούμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το ψωμί του τόστ, τα κάσιους και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν. Ρίχνουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Προσθέτουμε τις φακές, το πλιγούρι, τη σάρκα από το αβοκάντο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Σε αυτό το σημείο αν το μπλέντερ μας είναι μικρό θα σπάσουμε το μείγμα σε δύο δόσεις ή και περισσότερες. Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το μείγμα καθώς δεν θέλουμε να γίνει πουρές. Συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια και φτιάχνουμε τα burgers (120-150 γρ. το καθένα). Ψήνουμε σε δόσεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι για 4 λεπτά απο κάθε πλευρά.
Για τη σως αβοκάντο, κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και προσθέτουμε τη σάρκα του σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από λάιμ, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο, ωραίο μείγμα. Σερβίρουμε τα veggie burger σε μαλακά ψωμάκια, με τη σως αβοκάντο, φέτες ντομάτας και μαρούλι.
Για τη "σάλτσα":, 800 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα, 1/4 της κούπας ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια , 1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, αλάτι – πιπέρι, 2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση: Κόβουμε φέτες χονδρές τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, αφήνουμε 2 ώρες και μετά ξεπλένουμε και στίβουμε. Τις τηγανίζουμε σε σπορέλαιο, τις απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε 1/4 κούπα λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για δυο - τρία λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον μαϊντανό, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να χυλώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ, και στρώνουμε τριμμένη φρυγανιά, από πάνω τις μισές φέτες μελιτζάνας και μετά ρίχνουμε τη "σάλτσα" που έχουμε ετοιμάσει. Από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, και τέλος αδειάζουμε τον πουρέ πατάτας ως μπεσαμέλ.
500 γρ. λινκουίνι ή σπαγγέτι, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά), 120 γρ. τριμμένο vegan τυρί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Βάζουμε σε μπολ τον κιμά σόγιας και τον περιχύνουμε με το καυτό νερό. Αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Στραγγίζουμε τον κιμά σόγιας και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το κύμινο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στο τέλος του μαγειρέματος αν θέλουμε προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Εντωμεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά με τον κιμά και αν θέλουμε τριμμένο vegan τυρί.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Τρυπάμε τη γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι σε όλες τις μεριές. Τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1-1 ½ ώρα, ανάλογα το μέγεθός της, μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Κόβουμε τη γλυκοπατάτα, όσο είναι ακόμα ζεστή, στη μέση και με ένα κουτάλι βγάζουμε όλη τη σάρκα της. Ρίχνουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια 250 γρ. από τη σάρκα της γλυκοπατάτας, το σιρόπι σφενδάμου, το φιστικοβούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το λάδι καρύδας, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι βρόμης, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 20x20 εκ. με λαδόκολλα και το απλώνουμε καλά με τη μαρίζ. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τα κάσιους, και πασπαλίζουμε το μείγμα του ταψιού.
Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένα κάσιους.