Πόσα BTU θα πρέπει να επιλέξετε; Σε τι διαφέρει το inverter και πόσο συμφέρει έναντι του απλού; Ένας σύντομος οδηγός αγοράς για κλιματιστικά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες «σφίγγουν», η επιλογή ενός καλού κλιματιστικού αποτελεί ιδανική λύση για ένα δωμάτιο (ή και σπίτι) δροσερό. Οι παράμετροι επιλογής του κατάλληλου κλιματιστικού είναι αρκετοί και αφορούν κατά κύριο λόγο την ισχύ του σε BTU, την ενεργειακή κλάση και την επιλογή inverter ή συμβατικού (on/off).
Πόσα BTU να πάρω; Τα BTU του κάθε κλιματιστικού αφορούν την ισχύ του, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που είτε απορροφά η μονάδα σε λειτουργία ψύξης είτε «δίνει» σε λειτουργία θέρμανσης. Η επιλογή των BTU είναι πολύ σημαντική στην αγορά σας, αφού ένα μικρής ισχύος κλιματιστικό σε μεγάλο χώρο θα είναι ανεπαρκές και θα «καίει» πολύ, ενώ αν είναι μεγάλης ισχύος σε μικρό χώρο τότε και πάλι η λειτουργία του θα είναι μη αποδοτική μιας και δε θα μπορεί να αφυγράνει αποτελεσματικά το δωμάτιο.
«Ένας χοντρικός υπολογισμός για να υπολογίσουμε πόσα BTU χρειαζόμαστε είναι 250 ανά κυβικό μέτρο δωματίου, δηλαδή περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο», αναφέρει ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, Ενεργειακός Επιθεωρητής. Έτσι αν, για παράδειγμα, έχετε χώρο 13-18 τετραγωνικών, τότε ένα κλιματιστικό 9000 BTU είναι ιδανικό, ενώ αν ο χώρος είναι 25-40 τετραγωνικά, τότε ιδανική είναι η επιλογή των 14000 BTU.
Tip: Πριν προχωρήσετε στην αγορά κλιματιστικού και για να έχετε σιγουρευτεί ότι θα αποδώσει τέλεια, καλό θα ήταν να κάνετε ένα έλεγχο στην ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων του σπιτιού, και να δείτε μήπως χρειάζονται τέντες ή κάποιας μορφής σκίαστρο στα παράθυρα. Επίσης, δώστε μεγάλη βάση στο πού θα το τοποθετήσετε. Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να είναι σε σημείο ώστε να μην σας «χτυπάει», ενώ η εξωτερική θα πρέπει να μπει σε σημείο όπου θα είναι εύκολη η συντήρησή της και καλός ο αερισμός της. Καλό θα ήταν να υπάρχει κενό από πίσω της για να μπορεί να περάσει ο αέρας και να είναι προστατευμένη από φυτά τα οποία θα φράξουν τα στοιχεία της κάνοντάς την να υπολειτουργεί.
Inverter ή κανονικό; Είναι γεγονός ότι τα συμβατικά κλιματιστικά είναι πολύ πιο οικονομική επιλογή συγκριτικά με τα inverter, όμως τα τελευταία είναι πολύ πιο οικονομικά κατά τη λειτουργία τους. Άλλωστε οι περισσότερες επώνυμες μάρκες έχουν καταργήσει τις συμβατικές συσκευές και ρίχνουν πλέον όλη τους την παραγωγή στα inverter.
Τα inverter λειτουργούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Όταν τα ανοίξετε λειτουργούν στο μάξιμουμ, έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει τις συνθήκες που έχετε ορίσει. Όταν φτάσουν στις συνθήκες αυτές, συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό με σκοπό τη διατήρησή τους. Τα συμβατικά κλιματιστικά αντίθετα, είτε λειτουργούν με σταθερό ρυθμό είτε παύουν τη λειτουργία τους, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση, τα inverter επιτυγχάνουν μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά και παρά το αυξημένο κόστος τους, η απόσβεση γίνεται γρήγορα.
Τι ενεργειακή κλάση; Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος, οτιδήποτε πάνω από ενεργειακή κλάση Βήτα είναι καλό. Τα ενεργειακής κλάσης Α κλιματιστικά είναι αρκετά ακριβότερα και μπορείτε να τα επιλέξετε αν θεωρείτε ότι η χρήση που θα κάνετε στο νέο σας κλιματιστικό θα είναι συνεχής. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του κλιματιστικού, τόσο πιο αποδοτική και οικονομική είναι η επιλογή μιας μεγαλύτερης κλάσης.
Tip: Είναι πολύ σημαντικό ανεξαρτήτως ενεργειακής κλάσης, το inverter κλιματιστικό να μην λειτουργεί στο δωμάτιο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή, μιας και έτσι δεν αποδίδει στο επιθυμητό επίπεδο. Τα inverter κλιματιστικά αποδίδουν ιδανικά σε μέση θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος 27-30 βαθμών Κελσίου.
Πόσο θα μου κοστίσει; Ένα συμβατικό κλιματιστικό ισχύος 9000BTU θα σας κοστίσει, ενδεικτικά, περί τα 200€ χωρίς το κόστος εγκατάστασης, ενώ ένα inverter αντίστοιχης ισχύος περί τα 400€. Δείτε μερικές επιλογές κλιματιστικών εδώ.