Διακόσμηση βεράντας: Ανοιξιάτικο... lifting

Τώρα που άνοιξε ο καιρός, οι βεράντες μας μετατρέπονται σε ανοιξιάτικα καταφύγια και «απαιτούν» να τους συμπεριφερθούμε αναλόγως. Tips και αγορές για να δώσετε νέο αέρα στο μπαλκόνι σας.
Διακόσμηση βεράντας: Ανοιξιάτικο... lifting
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για μερικούς η βεράντα ή το μπαλκόνι αποτελεί αποθηκευτικό χώρο για σκονισμένα έπιπλα, είδη καθαριότητας και οτιδήποτε δεν χωράει μέσα στο σπίτι, αλλά για τον περισσότερο κόσμο – και δη όσους μένουν σε πολυκατοικία – η ύπαρξη και μόνο του συγκεκριμένου χώρου είναι αφορμή για τη δημιουργία ενός ευχάριστου καταφυγίου δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Το μεράκι και η φαντασία έχουν και εδώ τον πρώτο λόγο.

Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε να «μπουκώσετε» την βεράντα με δεκάδες γλάστρες και γλαστράκια ή να φυτέψετε αναρριχώμενα φυτά που θα κάνουν τον τοίχο του σπιτιού σας να μοιάζει με... ζούγκλα. Αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος –και η διάθεση- μπορείτε κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες να ανανεώσετε το μπαλκόνι σας και να το μετατρέψετε σε έναν χώρο ξεκούρασης και –γιατί όχι - αναψυχής.

Έπιπλα – Ξύλινη διακόσμηση
Δεδομένου του ότι έχετε τον απαραίτητο χώρο για να τοποθετήσετε καρέκλες, τραπέζια ή ακόμα και ομπρέλες στον χώρο της βεράντας οι επιλογές επίπλων που έχετε είναι στην κυριολεξία δεκάδες και περιλαμβάνουν προτάσεις για κάθε γούστο και τσέπη. Δώστε έμφαση στην εξοικονόμηση χώρου, επιλέγοντας πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζια που αποθηκεύονται εύκολα, καθώς και όμορφες ντιζαϊνάτες γλάστρες που θα ξεφεύγουν από τα κεραμικά στερεότυπα.

Μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα για τον χώρο της βεράντας θα βρείτε στο Planet Home με ξύλινα σετ κήπου που ξεκινούν από 98€, τραπέζια από Rattan με 320€ και πτυσσόμενα παγκάκια που ξεκινούν από 79€. Όλα τα προϊόντα για την βεράντα θα τα βρείτε εδώ. Σε διαφορετικό εύρος τιμών κινείται το e-shop του Ανδρεάδης Homestores. Θα βρείτε τραπέζια αλουμινίου που ξεκινάνε από 330€, ξύλινα τραπέζια από 67€, καρέκλες σκηνοθέτη με 29€ και πολυθρόνες από 150€. Στα σετ επίπλων βρήκαμε ξύλινο τραπέζι με τέσσερεις καρέκλες σκηνοθέτη στα 299€ και ξεχωρίσαμε το σετ Cuba σε λευκό χρώμα με 389€. Αν έχετε χώρο για σαλόνι, τότε προτείνουμε αυτό από wicker με καναπέ, πολυθρόνα και τραπεζάκι (690€). Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα έπιπλα κήπου.
 
Στο κατάστημα L. B. B. Diagonios (Εθνικής Αντιστάσεως 65, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6753493) θα βρείτε εξίσου μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα για βεράντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πτυσσόμενο ξύλινο τραπέζι 90 εκατοστών στα 460€, τραπέζι με ενσωματωμένους πάγκους από ξύλο teak διαλογής στα 985€ και τραπέζι από βαμμένο αλουμίνιο και ξύλο teak στα 375€. Οι τιμές για τις απλές ξύλινες πολυθρόνες ξεκινούν από 260€ χωρίς τα μαξιλάρια τους (33€ επιπλέον) και φτάνουν μέχρι τα 535€ για τις πτυσσόμενες- ανακλινόμενες πολυθρόνες. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε όλον τον κατάλογο με τα έπιπλα βεράντας εδώ.
 
Φυτά – «πράσινη» διακόσμηση
Ένας μικρός κήπος στην βεράντα ή το μπαλκόνι σας ή μερικές ανθισμένες γλάστρες θα δώσουν αναμφισβήτητα άλλο «αέρα» και χαρακτήρα στους συγκεκριμένους χώρους, πολύ περισσότερο αν αυτοί βρίσκονται σε μια γκρίζα και άχαρη πολυκατοικία.

Ένας πλούσιος κήπος στο μπαλκόνι περιορίζει τον θόρυβο που περνάει μέσα από τα παράθυρα, σας παρέχει καλύτερη θέα και μπορεί να περιορίσει την ποσότητα της σκόνης που μπαίνει στο σπίτι. Αν μάλιστα φυτέψετε κάποιο αρωματικό φυτό (βασιλικό, δυόσμο, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, λουίζα κτλ.) τότε θα έχετε και τα απαραίτητα αρωματικά βότανα για τις συνταγές σας. Το κόστος τους κυμαίνεται από 3-4€ αναλόγως από το που θα τα προμηθευτείτε και δεν χρειάζονται πολύ νερό – μια φορά την εβδομάδα περίπου.

Αν προτιμάτε κάτι πιο... λουλουδάτο, τότε οι αζαλέες είναι μια καλή επιλογή (από 3€ στα Lidl και περίπου 4€ στο Leroy Merlin) αν και θέλουν διαρκή περιποίηση, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Περισσότερο ανθεκτικά λουλούδια για το μπαλκόνι σας είναι τα γεράνια: είναι αρκετά φθηνά, μεγαλώνουν γρήγορα και αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες και αρρώστιες. Μερικά ακόμα φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν στο μπαλκόνι σας, αλλά θέλουν περιποίηση, είναι το γιασεμί, το μπέντζαμιν, το ρυγχόσπερμα και οι βουκαμβίλιες. Οι τελευταίες θέλουν πέργκολα, μιας και είναι αναρριχόμενα φυτά, ενώ υπολογίστε ότι θα σας κάνουν και σκουπίδια.

Άλλη μια λύση για όσους ενδιαφέρονται να φράξουν το οπτικό πεδίο προς το εσωτερικό του σπιτιού τους ή από αυτό, είναι τα μπαμπού. Φυτεύοντας 4 ή 5 ρίζες θα καλυφθεί πλάτος περίπου ενός μέτρου. Είναι φθηνά μεγαλώνουν γρήγορα και ταιριάζουν στο ελληνικό κλίμα. 
 
Τα φυτά του μπαλκονιού σας μπορείτε να τα τοποθετήσετε είτε σε ζαρντινιέρες είτε σε γλαστράκια. Για τις ζαρντινιέρες το καλύτερο υλικό είναι το ξύλο, αλλά υπάρχουν και αντίστοιχες με μέταλλο. Οι τιμές για τις ζαρντινιέρες ποικίλουν ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθός τους. Ενδεικτικά βρήκαμε με 78€ στο bestgarden.gr  και με 88€ στο Gardenland.

Αν πάλι προτιμάτε να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε γλάστρες, αλλά οι πήλινες δεν σας εκφράζουν, τότε στο Planet Home θα βρείτε γλαστράκια κασπώ με 4€ σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, ενώ για μεγαλύτερα φυτά προτείνουμε γλάστρες από fiberstone (πάρτε μια γεύση εδώ και εδώ).
 
Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσετε να βάλετε από κάτω πιατάκια με ροδάκια ώστε αφενός να μην αφήνουν σημάδια και στίγματα στα πλακάκια, αφετέρου να μην σας ... φεύγει η μέση για να τις μετακινήσετε. Πάρτε μια γεύση από τις βάσεις αυτές εδώ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε και κρεμαστές γλάστρες, αρκεί πρώτα να σιγουρευτείτε ότι θα έχετε κάπου να τις κρεμάσετε και τα απαραίτητα υλικά για να τις στηρίξετε (ατσαλόβιδες, ούπα και βάσεις τύπου Γ). Οι τιμές τους ξεκινούν από 11€ για μια μια μικρή γλάστρα και ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής.

Τέλος, αν αποκτήσετε κάποιο αναρριχόμενο φυτό (αγιόκλημα, γιασεμί κτλ.), τότε θα χρειαστείτε απαραιτήτως και μια ξύλινη πέργκολα για να το στηρίξετε. Φθηνές επιλογές είναι αυτές από μπαμπού που ξεκινούν από 16€. Αν θέλετε κάτι πιο σύνθετο και έχετε τον απαραίτητο χώρο, τότε το budget ανεβαίνει αισθητά, φτάνοντας μέχρι και τα 300€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v