Οχτώ μικρά μυστικά, ιστορικά ή… φρέσκα, που κρύβουν οι δρόμοι και οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κάτω από το Σύνταγμα υπάρχουν στοές που παραλίγο να το τινάξουν στον αέρα Συγκεκριμένα, οι σήραγγες των υπονόμων οδήγησαν άντρες του ΕΑΜ κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία τον χειμώνα του 1944, με στόχο την τοποθέτησε εκρηκτικών για την ανατίναξη των βρετανικών δυνάμεων. Τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν αλλά λίγο πριν την ανατίναξη, έγινε γνωστό πως στο ξενοδοχείο βρισκόταν ο ίδιος ο βρετανός ηγέτης Ουίνστον Τσόρτσιλ, και η εντολή ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
Στην Αιόλου υπάρχει ένα γλυπτό του Φασιανού
Συνήθως περπατάμε βιαστικοί στους δρόμους του κέντρου και δεν δίνουμε προσοχή στις ομορφιές που κρύβονται τριγύρω. Όπως αυτό το υπέροχο γλυπτό του Φασιανού που βρίσκεται στη γωνία της Αιόλου με την οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, λίγο πριν την πιάτσα της Αγίας Ειρήνης. Την επόμενη φορά, προσέξτε το.
Σε μια υπόγεια ταβέρνα της Πλάκας υπάρχει μια «αρχαία» κολόνα Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στα τραπεζάκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41), μίας από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας στην γειτονιά της Πλάκας, εκτός από τον τραγανό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και τα άλλα ψαρικά ή κρεατικά που σερβίρει, δώστε σημασία και στον νοσταλγικό χώρο: Θα δείτε πως μια κολόνα… άκρως αρχαιοελληνικού στιλ είναι αυτή που κρατά ολόκληρο τον όροφο. Δεν είναι γνωστή η ιστορία της, αλλά σίγουρα κρατά αρκετούς αιώνες.
Σε ένα στενάκι του Ψυρρή υπάρχει μόνιμη έκθεση τέχνης Η οδός Αυλητών είναι το καλύτερα φυλαγμένο αρτιστίκ μυστικό του Ψυρρή, ένας στενός πεζόδρομος στους «βρόμικους» τοίχους του οποίου φιγουράρουν κάδρα με φωτογραφίες. Πρόκειται για μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση τέχνης, από αυτές που συναντάς αναπάντεχα και σου φτιάχνουν τη διάθεση, για την οποία σας είχαμε μιλήσει εδώ: Τέχνη στους δρόμους: Γκαλερί η Αθήνα.
Στο Βρυσάκι, μπορείτε να μάθετε πράγματα δωρεάν Παλαιότερα, στα πέριξ της Πλάκας υπήρχαν κι άλλες γειτονιές που δεν υπάρχουν πια. Μία από αυτές ήταν το Βρυσάκι, πάνω από τον σημερινό σταθμό στο Μοναστηράκι. Εδώ, σήμερα, βρίσκουμε τον ομώνυμο πολυχώρο στην οδό Βρυσακίου, όπου εκτός από ένα ωραίο υπαίθριο café, φιλοξενούνται και εκθέσεις και εκδηλώσεις. Κυρίως όμως, φιλοξενούνται τα μαθήματα της Αλληλεγγύης, πρωτοβουλία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας που συγκεντρώνει εθελοντές καθηγητές για δεκάδες διαφορετικές θεματικές. Κάθε χρόνο οργανώνονται δύο κύκλοι μαθημάτων, με συμβολική συνδρομή (15€ για ολόκληρο τον κύκλο ως και τριών μαθημάτων).
Στα Εξάρχεια κρύβεται το σπίτι του Τσίλερ Στο 6 της οδού Μαυρομιχάλη θα δείτε ένα υπέροχο νεοκλασικό, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας της Αθήνας, Ερνέστος Τσίλερ για τον εαυτό του στα τέλη του 19ου αιώνα. Διακοσμήθηκε ζωγραφικά από τον σλοβένο ζωγράφο Γιούρι Σούμπιτς και διατήρησε νεοκλασικό στιλ με αρχαιοπρεπή στοιχεία, αλλά και ένα κανονικό παρεκκλήσι εντός του οικήματος, με έναν εντυπωσιακότατο θόλο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης του κτιρίου για την λειτουργία του ως μουσείο.
Σε μια γωνιά του Φιλοπάππου, ίσως βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη Συγκεκριμένα, η παράδοση θέλει τον Κίμωνα και τον Θουκυδίδη να έχουν ενταφιαστεί στον λαξευμένο βράχο σε ένα ανεξερεύνητο κομμάτι του λόφου (περισσότερα εδώ). Το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι πρόκειται για μύθο, που προέκυψε από παρερμηνεία συγγραμμάτων του Ηρόδοτου και του Παυσανία, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις.
Το Θησείο δεν ήταν καθόλου όπως το ξέρουμε σήμερα Κατ’ αρχάς, δεν λεγόταν πάντα Θησείο. Τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια ονομαζόταν Αλώνια. Αργότερα χτίστηκαν κατοικίες και θερινοί κινηματογράφοι, που έπρεπε να κατεδαφιστούν στη συνέχεια για να έρθει στο φως η Αρχαία Αγορά. Στην πλατεία Θησείου μαζεύονταν οι Αθηναίοι τις Κυριακές για καφέ στο Καφενείο του Πετσάλη, ενώ στον Μεσοπόλεμο υπήρχε εδώ η Στέρνα του Θησείου, όπου μάθαιναν τα μικρά παιδιά της συνοικίας να κολυμπούν. Εδώ βρισκόταν και μία από τις πιο γνωστές βρύσες της πόλης, η Βρύση του Αχμέτ Αγά, μία από τις περίπου 15 που έφτιαξαν οι Οθωμανοί στην Αθήνα. Μάθετε περισσότερα μυστικά του Θησείου στο σχετικό μας αφιέρωμα – 10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Θησείο.