Είναι ίσως η πιο απεχθής σας υποχρέωση, ο γιατρός που αποφεύγετε συχνότερα, και ο άνθρωπος με το πιο κοντινό σε θρίλερ σκηνικό δουλειάς που θα συναντήσετε. Τι κρύβεται όμως πίσω από τους φρικιαστικούς τροχούς και τις ενέσεις που κρύβει ο οδοντίατρός σας στο συρτάρι;
Τρεις οδοντίατροι αποφάσισαν να αποκαλύψουν μικρά μυστικά του επαγγέλματός τους στην ιστοσελίδα του MentalFloss, και να μας αποδείξουν ότι υπάρχει λόγος για ό,τι κάνουν πάνω από τα ανοιχτά μας στόματα και τα χαλασμένα μας δόντια. Καθώς επίσης ότι… και οι οδοντίατροι έχουν ψυχή, και ζουν το δικό τους μικρό δράμα πίσω από τις «πόρτες του πόνου». Διαβάστε παρακάτω όσα εξομολογούνται… έξω από τα δόντια.
Υπάρχει λόγος που μας κάνουν ερωτήσεις ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε
Ενώ μας έχουν μπουκώσει με βαμβάκι και αναισθησία, αρχίζουν να μας κάνουν ερωτήσεις. Σας έχει τύχει κι εσάς; Κι όμως, δεν είναι κάποια σαδιστική συνωμοτική συνήθεια των οδοντογιατρών: Πρόκειται για μηχανισμό απόσπασης της προσοχής του ασθενή, ώστε να μην εστιάζει την προσοχή του σε πράγματα που τον αγχώνει, όπως οι απότομες κινήσεις του τροχού μέσα στο στόμα ή οι εκφράσεις στο πρόσωπο του γιατρού, για να διαπιστώσει αν εκείνος έχει βρει κάτι άσχημο.
Δεν μπορούν να σε δουν
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που συνήθως έχουν κοντά τους κάποιο βοηθό: Όχι μόνο για να τους δίνει στο χέρι το κατάλληλο εργαλείο ανά πάσα στιγμή, αλλά και για να παρατηρεί το πρόσωπο του ασθενή, αφού ο ίδιος ο οδοντίατρος φορά συνήθως μεγεθυντικά γυαλιά που τον βοηθούν να βλέπει μέσα στο στόμα – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει τα μάτια σας ή τις εκφράσεις σας σε περίπτωση που πονάτε.
Το αναισθητικό δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους
Το κατά πόσο «πιάνει» η αναισθητική ένεση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα στόμα με πολύ λίπος μπορεί να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την αναισθητική ουσία με αποτέλεσμα να μη φτάσει στην «καρδιά» του νεύρου. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, κάποιος έχει λιγότερες πιθανότητες να τον «πιάσει» η ένεση αν πάει στο γιατρό με άδειο στομάχι ή αν είναι κοκκινομάλλης.
Παρουσιάζουν συχνά μυοσκελετικά προβλήματα
Εσείς φυσικά νοιάζεστε για τον δικό σας πόνο που (περιμένετε πως) θα νιώσετε στο οδοντιατρείο. Αλλά όλα αυτά γίνονται όσο είστε αναπαυτικά ξαπλωμένοι σε μαλακές, εργονομικές πολυθρόνες, ενώ την ίδια στιγμή ο οδοντίατρος προσπαθεί να βρει την ιδανική πρόσβαση στα δόντια σας, παίρνοντας τις πιο άβολες στάσεις που μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι οδοντίατροι να παρουσιάζουν προβλήματα στη μέση και στον αυχένα.
Τα βγαλμένα δόντια… δεν τα παίρνει η νεράιδα
Κάποιος, ωστόσο, τα παίρνει. Και σε πολλές περιπτώσεις – εφόσον βέβαια δεν ζητάτε να… τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας – τα δόντια από εξαγωγές αποθηκεύονται σε συντηρητική ουσία και δίνονται σε φοιτητές οδοντιατρικής, οι οποίοι κάπου πρέπει να εξασκηθούν για να κάνουν καλά σφραγίσματα.
Αυτή η «μυρωδιά οδοντιατρείου» έχει συγκεκριμένη πηγή
Είναι πιθανότατα ο συνδυασμός της μυρωδιάς των λατέξ γαντιών και του φθοριούχο τζελ που χρησιμοποιούν για τους καθαρισμούς. Ωστόσο, οι ίδιοι οι οδοντίατροι, που βρίσκονται όλη την ημέρα σε αυτό το περιβάλλον, δυσκολεύονται πια να την διακρίνουν.
Μας κρύβουν τα εργαλεία τους
…Αλλά για το καλό μας. Οι περισσότεροι οδοντίατροι κρατούν εργαλεία όπως ο τροχός, οι ενέσεις κλπ σε μέρη λιγότερο εμφανή, όπως η τσέπη της άσπρης ρόμπας τους ή κάποιο συρτάρι κάτω από τον δίσκο της καρέκλας. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ασθενείς, και σχεδόν όλα τα παιδιά, αυτόματα ψάχνουν με το βλέμμα τους τα αντικείμενα του φόβου τους και μόλις τα εντοπίσουν τρέμουν για τη συνέχεια. Συχνά, επίσης, οι βοηθοί δίνουν στον γιατρό τα εργαλεία πίσω από το κεφάλι μας, έτσι ώστε να «ξεφύγουν» από την περιφερειακή μας όραση.
Υπάρχει η ιδανική ώρα για να κλείσουμε ραντεβού
Αυτή είναι νωρίς το πρωί, μετά το πρώτο ή το δεύτερο ραντεβού του οδοντίατρου ή αρκετά μετά το μεσημεριανό φαγητό. Όπως αναφέρουν οι οδοντίατροι στο MentalFloss, χρειάζονται έναν ή δύο ασθενείς μέχρι να… πάρουν φόρα και να «ξυπνήσουν» για τα καλά, καθώς και λίγη ώρα μετά το μεσημεριανό διάλειμμα και την ραστώνη που φέρνει το φαγητό.
Σχεδόν όλοι οι οδοντίατροι… διαφωνούν μεταξύ τους
Υπάρχει ένα ρητό στους κύκλους τους που λέει πως «αν δείξεις τις ίδιες ακτινογραφίες σε 10 οδοντιάτρους, θα πάρεις 11 διαφορετικές προτάσεις αντιμετώπισης». Δεν είναι όμως τόσο θέμα διαφωνίας σχετικά με το τι είναι σωστό να γίνει και τι όχι, αλλά περισσότερο ζήτημα προσέγγισης του καθενός: Υπάρχουν οι συντηρητικοί οδοντίατροι και οι πιο «επιθετικοί», που επιλέγουν πάντα τις πιο επεμβατικές και δραστικές λύσεις.
Με πληροφορίες από Mental Floss
Εννιά «άχρηστες» πληροφορίες που θα σας κάνουν να δείτε τον οδοντίατρό σας με άλλο μάτι.
×