Σπάνιες φωτογραφίες, συγκινητικά video και στιγμές από την Ελλάδα του ’40, από το «Όχι» του Μεταξά ως την απελευθέρωση από την γερμανική Κατοχή.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940. Ένα τελεσίγραφο καταφθάνει από την Ιταλία κατευθείαν στα χέρια του έλληνα δικτάτορα – που τότε έφερε τίτλο Πρωθυπουργού – Ιωάννη Μεταξά στις τρεις τα ξημερώματα. Το τηλεγράφημα ζητούσε από την Ελλάδα να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από τη μεθόριο για να καταλάβει στρατηγικά σημεία του τότε Βασιλείου της Ελλάδος.
Ο Μεταξάς στράφηκε στον ιταλό πρέσβη που του παρέδωσε το τελεσίγραφο και του είπε στα γαλλικά – την επίσημη δηλαδή γλώσσα της διπλωματίας – «Alors, c’ est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο). Όπως έγραψε ο ίδιος ο πρέσβης στα απομνημονεύματά του, εκείνος του απάντησε πως ο πόλεμος θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Μου απάντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι “αν ο στρατηγός Παπάγος…”, μα ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε “ΟΧΙ”. Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό», γράφει ο πρέσβης.
Από εκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα είχε γίνει ένας από τους «παίκτες» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησαν μάχες στην ελληνοαλβανική μεθόριο, νίκες και ήττες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τραγούδια της Βέμπο, η έλευση των Γερμανών, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, τα κρατητήρια της Γκεστάπο στην Αθήνα και η Αντίσταση.
Και όχι μόνο: Παρελάσεις και συνθήματα, εκτελέσεις και συσσίτια, ουρές για μία φρατζόλα, η τιμή της οποίας εκτοξεύθηκε από τις 10 δραχμές στις… 153.000.000, σβάστικες στην Ακρόπολη, γελοιογραφίες και επίκαιρα ήταν οι εικόνες που χαρακτήρισαν μια σκληρή περίοδο για την Ελλάδα, μια περίοδο που ξεκίνησε από εκείνο το «Όχι» και κράτησε ως την απελευθέρωση.
Το κλίμα αυτής της εποχής προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε, μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και video της δεκαετίας του ’40 στην Ελλάδα, που αφηγούνται έναν πόλεμο και μια Κατοχή με τον πιο «εύγλωττο» τρόπο.
Δείτε παρακάτω τα video/ντοκιμαντέρ που εντοπίσαμε και στο Photogallery κάτω από τον τίτλο του δημοσιεύματος το σπάνιο φωτογραφικό υλικό από εκείνη την περίοδο. (Πηγές φωτογραφιών: ΑΣΚΙ και Καθημερινή)