Μάθετε για το μεγαλοπρεπές μωσαϊκό που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον δεύτερο θάλαμο του Τάφου της Αμφίπολης, για το οποίο μιλούν όλα τα διεθνή Μέσα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Εντυπωσιασμένη η παγκόσμια αρχαιολογική και ειδησεογραφική κοινότητα από τις νέες «αποκαλύψεις» στον τάφο της Αμφίπολης, εκθειάζει το μωσαϊκό που κοσμεί τον τάφο της Αμφίπολης και κάνει λόγο για μεγαλοπρεπές εύρημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να κοσμεί έναν βασιλικό τάφο.
«Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πλάτους τριών μέτρων και μήκους τεσσεράμισι μέτρων που εικονίζει άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα ιππήλατο άρμα και να καθοδηγείται από τον θεό Ερμή», αναφέρει το BBC για το μεγάλο, πολύχρωμο μωσαϊκό που αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι του λόφου Καστά στο δάπεδο του θαλάμου πίσω από τις Καρυάτιδες.
Το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μνημείο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ με τη σειρά του ο Guardian αναφέρει πως το μωσαϊκό «μπορεί να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο».
«Φιλοτεχνημένο από μικρές άσπρες, μαύρες, μπλε, κόκκινες, γκρι και κίτρινες ψηφίδες το μωσαϊκό ήρθε στο φως όταν οι αρχαιολόγοι υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Περιστέρη αφαίρεσαν χώμα από τον δεύτερο θάλαμο του τύμβου πίσω από τις πελώριες Καρυάτιδες», γράφει το Discovery, φιλοξενώντας άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία πιστεύει πως ο γενειοφόρος άνδρας δεν είναι άλλος από τον Φίλιππο Β’. «Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναι ο Φίλιππος Β' και τα άλογά του. Εκείνος πέθανε και έτσι ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας», σημειώνει η Κινγκ, υποστηρίζοντας πως το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί είτε τάφο είτε ιερό αφιερωμένο στον Αλέξανδρο.
Τα διεθνή Μέσα αναφέρονται και στο κυκλικό κομμάτι που λείπει, και ίσως αποτελεί «κλειδί» για την εύρεση του «ενοίκου» του τάφου. Μάθετε περισσότερα για το μωσαϊκό του δεύτερου θαλάμου του τάφου, που οδηγεί στον ανεξερεύνητο ακόμα τρίτο θάλαμο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Τύμβου Καστά.