Από το Βιετνάμ και την Γουατεμάλα μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν θυμόμαστε την στρατιωτική συνεισφορά των ΗΠΑ στην… παγκόσμια ειρήνη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Τι τραγική ειρωνεία για τον Ομπάμα. Από εκεί που στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και σήμερα «αναγκάζεται» να τα στείλει στην… Συρία.
Δεν θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως που για «ανθρωπιστική βοήθεια» ή για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» θα στείλει στρατεύματα σε άλλη χώρα. Το έκαναν και άλλοι. Ιδού μερικές από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αποδεικνύουν το σοφό ρητό «Η ιστορία επαναλαμβάνεται».
Κορέα
Χαρακτηρίστηκε από τους δημοσιογράφους ως «ο πιο ακατάλληλος πόλεμος, στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή» καθώς είχε χιλιάδες θύματα και κανένα εμφανές όφελος για τις δύο πλευρές. Ο Πόλεμος της Κορέας διήρκεσε από το 1950 έως το 1953, ενώ αφορμή του ήταν η κίνηση της Σοβιετικής Ένωσης να αποκλείσει το σοβιετοκρατούμενο τμήμα του Βερολίνου. Γαλλία, ΗΠΑ και Αγγλία απάντησαν ανεφοδιάζοντας τους κατοίκους, ενώ η Σοβιετική Ένωση άλλαξε ρότα και στράφηκε προς την Ασία και συγκεκριμένα την Κορέα, η οποία είχε χωριστεί σε Βόρεια (ελεγχόταν από την ΕΣΣΔ) και Νότια (ελεγχόταν από τις ΗΠΑ). Το 1950 ο στρατός της Βόρειας Κορέας με στόχο την συνένωση των δύο τμημάτων πέρασε στην Νότια περιοχή εκτελώντας τον αντικουμμουνιστή πρόεδρο Σήνγκμαν Ρη.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ και φανατικός αντικουμμουνιστής Χάρι Τρούμαν έφερε το θέμα στον ΟΗΕ και κατάφερε να επιβάλλει μέσω αυτού τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία έστειλε 1.000 άτομα και 7 αεροσκάφη, σε μια «στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκάλεσε. Στο παιχνίδι μπήκε και η Κίνα με στόχο να προστατέψει την δική της περιοχή και έστειλε περίπου 500 χιλιάδες στρατεύματα εναντίων των ΗΠΑ. Εν τέλει, μετά από διαπραγματεύσεις ο πόλεμος τερματίστηκε τον Ιούνιο του 1953 και η Κορέα επέστρεψε στη διαίρεσή της σε Νότο και Βορρά.
Γουατεμάλα
Οι ΗΠΑ αν και αρχικά υποστήριζαν τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Τζάκομπο Άρμπενς, άλλαξαν γνώμη όταν εκείνος επιχείρησε να εθνικοποιήσει την αμερικάνικη εταιρεία American Fruit. Το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα του 1954 επί προεδρίας Άϊζενχαουερ, με την ονομασία PBSUCESS έριξε τον Άρμπενς και έφερε στην εξουσία μια σειρά από δικτατορίες που βασάνισαν, εξόρισαν, εκτέλεσαν και… εξαφάνισαν χιλιάδες αντιφρονούντες. Αναλυτικές λεπτομέρειες για την δράση της CIA στην ανατροπή του καθεστώτος, τον εξοπλισμό των αντάρτικων στρατευμάτων και τον αποκλεισμό των ακτών της Γουατεμάλας από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήρθαν στο φως το 1999.