Ζευγάρι από την Φιλάδέλφεια κατηγορείται για τον θάνατο δύο άρρωστων παιδιών τους, επειδή προτίμησαν την προσευχή αντί της επιστήμης.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι αμερικανοί Herbert και Katherine Schaible είχαν ήδη καταδικαστεί το 2009 για τον θάνατο του δίχρονου τότε παιδιού τους που έπασχε από πνευμονία, επειδή, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, προτίμησαν να προσευχηθούν για την υγεία του αντί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σήμερα, το ζευγάρι από την Φιλαδέλφεια αντιμετωπίζει εκ νέου το ενδεχόμενο καταδίκης, καθώς έχασαν και άλλο ένα από τα οκτώ παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο.
Το ζεύγος Schaible ανήκει σε ένα φονταμενταλιστικό παρακλάδι της χριστιανικής Εκκλησίας που πιστεύει στην ίαση μέσω της πίστης. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν στράφηκαν προς την επιστήμη όταν ο οκτάχρονος γιος τους, Brandon παρουσίασε συμπτώματα όπως διάρροια και διαταραχές στην αναπνοή του την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει να τρώει. Το ζευγάρι στράφηκε στην προσευχή και δεν αναζήτησε ιατρική θεραπεία, κάτι που στέρησε τη ζωή από το μικρό αγόρι.
Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη πως θα περιμένουν το αποτέλεσμα της αυτοψίας και στην συνέχεια θα προβούν σε απόφαση για κατηγορητήριο. Ο συνήγορος της Catherine Schaible, M. Jayaraman, πρότεινε αποχή από βιαστικά συμπεράσματα και δήλωσε πως το ζευγάρι είναι καλοί γονείς, βαθιά συντετριμμένοι για την απώλεια του δεύτερου παιδιού τους.
«Υπάρχουν πολύ περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια του θανάτου του παιδιού», δήλωσε ο δικηγόρος των Schaible στο Associated Press. Με βάση την απόφαση της προηγούμενης καταδίκης τους, το ζευγάρι είχε αφεθεί ελεύθερο με δεκαετή αναστολή. Ένας δικαστής στην ακρόαση της Δευτέρας τους κατηγόρησε πως «έσπασαν» την συγκεκριμένη αναστολή, όταν το αντρόγυνο δήλωσε πως προσευχήθηκαν στον θεό να γιατρέψει τον Brandon αντί να αναζητήσουν ιατρική στήριξη.
Η εισαγγελία επιδίωξε την φυλάκιση των Schaible, αλλά τελικά αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, αφού τα επτά εναπομείναντα παιδιά τους βρίσκονται πλέον υπό την φροντίδα κοινωνικών λειτουργών – προφανώς, θεωρούν τους συγκεκριμένους γονείς απειλή για την υγεία και των υπόλοιπων παιδιών τους.
Ποια είναι η δική σας γνώμη επί του θέματος; Πρόκειται για ποινικοποίηση της πίστης ή η άρνηση της επιστήμης αποτελεί «εγκληματική» αμέλεια; Αφήστε παρακάτω το σχόλιό σας.