Mensa: Ανήκεις στο 2%;

Διακριτικά αλλά ιδιαίτερα δραστήρια, η ελληνική Mensa μετρά τουλάχιστον 30 χρόνια ζωής και περισσότερα από 500 ενεργά μέλη που τακτικά «ενώνουν τις δυνάμεις τους» μέσα από εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις …υψηλής νοημοσύνης.
Mensa: Ανήκεις στο 2%;
Η Mensa είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, μία διεθνής κοινωνία ανθρώπων, των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης βρέθηκε, μέσα από αξιόπιστα τεστ την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι, ιδιαίτερα υψηλός.

Τι σημαίνει υψηλός;
Σημαίνει ότι τα άτομα που συμμετείχαν στα τεστ της Mensa πέτυχαν βαθμολογία από 98% και πάνω –κάτι τέτοιο μπορεί να επιτύχει μόνο το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με την βαθμολογία στα τεστ προκύπτει και ο Δείκτης Νοημοσύνης (I.Q.) των ατόμων. Για να γίνει, λοιπόν, κανείς μέλος στη Mensa πρέπει να έχει δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο ή ίσο του 148 (στην Κλίμακα Cattel, που ισοδυναμεί με το 132 της κλίμακας Stanford-Binet και το 131 της κλίμακας Wechshler). Ο μέσος άνθρωπος έχει IQ 90-110.

Τι είναι ο Δείκτης Νοημοσύνης;
Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό γίνεται μέσα από διάφορες μεθόδους, π.χ. τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Αυτά τα τεστ μετρούν γενικά την ίδια μορφή ευφυΐας, κυρίως την λογική και επαγωγική σκέψη. Δεν μετρούν, όμως, την φαντασία, την αποφασιστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη κ.λ.π., που θα έδιναν συνολικότερη εικόνα της ευφυΐας κάποιου.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως το IQ είναι στοιχειωδώς κληρονομήσιμο. Τα γονίδια δηλαδή, και δη το γονίδιο SNAP25, παίζουν σημαντικό ρόλο στο να «περάσει» η ευφυΐα του γονιού και στο παιδί. Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ελβετός φιλόσοφος, φυσικός επιστήμονας και ψυχολόγος, Ζαν Πιαζέ, «η νοημοσύνη ορίζεται από την κληρονομικότητα αλλά καθορίζεται από το περιβάλλον». Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό ρόλο ως προς την τελική ευφυΐα ενός ανθρώπου παίζει και το περιβάλλον μέσα στο σώμα της μητέρας, όπου αναπτύσσεται το έμβρυο. Για την ακρίβεια, καθαρά γενετικοί παράγοντες ευθύνονται για το 34% της συνολικής ευφυΐας. Κοινώς αποδεκτό είναι πάντως ότι η νοητική ανάπτυξη σταματά στα 16 χρόνια του ατόμου.

Η ιστορία της Mensa
Η Mensa, ως διεθνής οργανισμός, ιδρύθηκε το 1946 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, από τον δικηγόρο Roland Berrill και τον Lancelot Ware, επίσης δικηγόρο και επιστήμονα. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1979 από δύο Έλληνες, μέλη της Αγγλικής Μένσα, τον Μάρκο Δραγούμη και τον Ανδρέα Ριζόπουλο και απέκτησε νομική υπόσταση και το πρώτο της καταστατικό το 1986. Σημερινός της πρόεδρος είναι ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Αποστολίδης.

Η ελληνική Mensa δραστηριοποιείται στην οργάνωση Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Group, S.I.G.) περί Χαρισματικών Παιδιών, Μαθηματικών και Φυσικής, Ιατρικής/Γενετικής, Επικαιρότητας, Κοινωνικής Παρέμβασης, Φωτογραφίας, Σκακιού, Ποδηλάτου, Κλασικής Μουσικής, αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στην παγκόσμια ομοσπονδία γρίφων λογικής (puzzle-sudoku) την World Puzzle Federation, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, δίνει διαλέξεις, διεξάγει τεστ ευφυΐας σε όλη την Ελλάδα, εκδίδει το δικό της περιοδικό, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού και φυσικού κάλους, ενώ παίρνει μέρος σε διεθνείς δράσεις και συνέδρια. Τα μέλη της, λοιπόν, συναντιούνται για να γνωριστούν, να συζητήσουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους, να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν ελκυστικές προοπτικές για την ζωή τους.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουν να γίνουν μέλη –ότι η βαθμολογία τους στο τεστ FRT A θα είναι μεγαλύτερη ή ίση του 131 της κλίμακας Wechsler.

Το τεστ της ελληνικής Mensa
Για την εισαγωγή στην ελληνική Mensa το τεστ ευφυΐας που χρησιμοποιείται για την εύρεση του Δείκτη Νοημοσύνης αποτελείται μόνο από σχηματικές παραστάσεις –για να μπορεί να απαντηθεί από όλους, ακόμα και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Περιλαμβάνει 45 ερωτήσεις και η διάρκειά του είναι 20 λεπτά.

Οι απαντήσεις που θα δώσουν όσοι λάβουν το τεστ θα αξιολογηθούν από τον πιστοποιημένο ψυχολόγο στην MENSA International (MIL), τον National Supervisor Psychologist (NSP). Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία είναι εμπιστευτική και μόνο όποιος λαμβάνει το τεστ μαθαίνει το αποτέλεσμα.

Τα τεστ διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι ημερομηνίες διεξαγωγής ανακοινώνονται εκ των προτέρων στα μέσα ενημέρωσης. Για την προσέλευση στο τεστ δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής (συμπληρώνονται επί τόπου), αρκεί οι συμμετέχοντες να είναι άνω των 14 ετών και να επιδείξουν έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους. Το κόστος συμμετοχής στο τεστ είναι € 30 (για φοιτητές και μαθητές € 20). Ειδικά για παιδιά ηλικίας 10 ετών έως 14, διεξάγεται το τεστ FRT - J με 25 ερωτήσεις.

Το επόμενο ομαδικό IQ τεστ για την εισαγωγή στη Mensa θα γίνει στην Αθήνα, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012.

Θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σε ένα υποδειγματικό τεστ νοημοσύνης της Mensa; Κάντε κλικ εδώ.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v