Παγκόσμιες Ημέρες: Ζήτω ο ύπνος, κάτω η δίαιτα!

Ποια γιορτή θεσπίστηκε ως αντίδραση στον Άγιο Βαλεντίνο; Πότε γιορτάζουν οι μαθηματικοί; Ποια μέρα του χρόνου σπάνε όλες οι δίαιτες και ποιοι γάμοι είναι καταδικασμένοι λόγω... ημερομηνίας διεξαγωγής; Αυτές και άλλες απαντήσεις στον κατάλογο των πιο περίεργων παγκόσμιων ημερών.
Παγκόσμιες Ημέρες: Ζήτω ο ύπνος, κάτω η δίαιτα!
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

«Διεθνής ημέρα πειρατικής ομιλίας η σημερινή» έλεγε το δελτίο του Reuters που έφτασε στις οθόνες μας στις 19 του προηγούμενου Σεπτέμβρη. Διεθνής ημέρα τι; “Talk like a pirate day” απάντησε η οθόνη. Ημέρα που καθιερώθηκε από δυο παιδιά, τους Mark "Cap'n Slappy" Summers και John "Ol' Chumbucket" Baur στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, και πήρε τέτοια δημοσιότητα από τα τοπικά μέσα –προφανώς πετυχαίνοντάς τα σε ένα αυγουστιάτικο απόγευμα χωρίς ειδήσεις, την ώρα ακριβώς που το βλέμμα των δημοσιογράφων αρχίζει να φωνάζει απεγνωσμένα «δεν έχω τίποτα να γράψω»– που σύντομα έκανε το γύρο του κόσμου. Και καθιερώθηκε. Τόσο απλά.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι ποιος ακριβώς καθορίζει όλες αυτές τις παγκόσμιες ημέρες που «γιορτάζει» –λιγότερο ή περισσότερο– όλος ο πλανήτης. Η επίσημη απάντηση είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και λίγοι ακόμη επίσημοι φορείς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην περίπτωση της Διεθνούς Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Η ανεπίσημη απάντηση είναι… όποιος θέλει, αρκεί να επιλέξει μια ημέρα, να στήσει ένα σχετικό site και να έχει την τύχη να τον «ανακαλύψουν» οι δημοσιογράφοι ενός διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων. Κάπως έτσι, ο πλανήτης απέκτησε την Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας, την Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Γάμου. 

Συγκεντρώσαμε τις πλέον ενδιαφέρουσες από τις πιο περίεργες και αστείες Παγκόσμιες Ημέρες, για να ξέρετε τι ακριβώς θα γιορτάσετε την επόμενη φορά που θα θέλετε να... αντιδράσετε στα γλυκανάλατα δώρα του Αγίου Βαλεντίνου, να σπάσετε τη δίαιτα ή να δηλώσετε την κλίση σας στα μαθηματικά.
 
10 Φεβρουαρίου 2008: Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου

Η ιδέα για τον εορτασμό του γάμου (της συζυγικής πίστης, της αμοιβαίας αγάπης, μπλα, μπλα, μπλα), ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου. Η ιδέα άρεσε τόσο που από το 1983 απέκτησε και την αυτοτέλειά της και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, ενώ το 1993 η Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου ευλογήθηκε και από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

Στα πλαίσια του αστείου, αν όχι γελοίου, που κυμαίνεται αυτή η Ημέρα, αν αναλογιστεί κανείς πως γιορτάζει ιδέες που τείνουν προς εξαφάνιση και που μόνο χαρά δεν φέρνουν στην πράξη, όντας πολύ πιο ρεαλιστές και χωρίς να αποζητούν την «θεία» έγκριση, πήραν κάποιοι την πρωτοβουλία να καθιερώσουν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Γάμου. Γιατί ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, περιπλέκει περιουσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς και αποκλείει την προοπτική να γνωρίσουμε κάποτε το πραγματικό μας ταίρι. Έτσι τα άτομα αυτά όρισαν την 30η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Γάμου, γιατί… έτσι τους άρεσε!

14 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας

Τι σχέση μπορεί να έχουν η μπριζόλες με τις… σεξουαλικές περιπτύξεις; Φαίνεται πως έχουν αφού, σύμφωνα με τον ιδρυτή της ημέρας Τομ Μπέρτσι (ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού 103.7 FNX, στο Round Island των ΗΠΑ) αυτή είναι η ανδρική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, γι’αυτό και γιορτάζεται ένα μήνα μετά την επέτειο. Την πρωτοβουλία την ημέρα αυτή έχει η γυναίκα που πρέπει στην αρχή να ψήσει και να προσφέρει στην καλό της μία καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια την… υπέρτατη ηδονή.

Κυρίες μου, αν τολμάτε μετά από αυτό, απαιτήστε από τον καλό σας, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λουλούδια και ρομαντικό δείπνο.

14 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς ∏

Δεν μας αρέσει αυτή η μέρα, γιατί είναι ρατσιστική: Απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου -όχι, δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την προηγούμενη γιορτή- εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Συμπτώσεις που έχουν -φυσικά- να κάνουν με την Αμερική και το γεγονός ότι η 14η Μαρτίου γράφεται ως 3-14, η τιμή δηλαδή της σταθεράς (∏ = 3,14).

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στις 1:59 μετά το μεσημέρι, -έχει και αυτό τη μαθηματική του εξήγηση- αφού το 1 – 5 – 9 είναι οι τρεις αριθμού που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι: ∏ = 3,14159. Και επειδή στο πάρτι αυτής της ημέρας, εμείς οι «θεωρητικοί» δεν είμαστε καλεσμένοι, αποφασίσαμε να τους το χαλάσουμε (χιχιχι!).

Αγαπημένοι μας μαθηματικοί, τα 50 πρώτα δεκαδικά ψηφία του ∏ είναι τα (3,) 14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510… Μήπως θα έπρεπε από εδώ και πέρα στις 1:59 και 26 πρώτα δευτερόλεπτα και 53 nanoseconds και 5 microseconds να πίνετε και το πρώτο σας σφηνάκι; Αγχωθήκατε;

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Ο Ύπνος θρέφει τα παιδιά και οι αϋπνία ταλαιπωρεί τους ενήλικες. Γι’αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού (αλλά όχι, δυστυχώς, και των αφεντικών) για τη σημασία του ύπνου στην υγεία μας.

16 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Εκείνη την ημέρα φωνάξτε! Φωνάξτε με όλη σας τη δύναμη, γιατί είναι η μέρα κατά την οποία οι απανταχού Ωτορινολαρυγγολόγοι, Λογοπαθολόγοι και Λογοθεραπευτές -μετά από πρωτοβουλία Βραζιλιάνων Ωτορινολαρυγγολόγων- γιορτάζουν το γεγονός ότι… έχουν δουλειά! Ας τους φωνάξουμε, λοιπόν, για να γιορτάσουμε μαζί τους!
 
6 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας

Είμαστε ή δεν είμαστε από τους πιο παχύσαρκους λαούς του κόσμου; Δεν είναι και πολλά πράγματα στα οποία κατέχουμε την πρώτη θέση, ας μην τα καταργήσουμε και αυτά λοιπόν. Η έμπνευση προήλθε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Mary Evans Young η οποία ξεκίνησε αντιδιαιτητική καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 1995 έγραψε το βιβλίο «Diet Breaking: Having It All Without Having To Diet».

Με το σύνθημα “We come in all sizes… Understand it. Support it. Accept it.” o σύλλογος προώθησης αποδοχής παχύσαρκων μας καλεί να γιορτάσουμε εκείνη την ημέρα τα… πάχη και τα κάλλη μας! (Πάμε όλοι μαζί: Φονιάδες των χοντρών ΔΙ-ΑΙ-ΤΟ-ΛΟΓΟΙ!)
 
22 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για το δημοφιλέστερο μοντέλο της Volkswagen και τους αμέτρητους φανατικούς φίλους του, που κάθε χρόνο γιορτάζουν. Γιατί, όμως, στις 22 Ιουνίου; Γιατί εκείνη τη μέρα, το 1934, ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», ένα από τα best seller της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μοντέλο της Volkswagen (= αμάξι του λαού)…
 
25 Ιουλίου 2008: Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων

Ε, ναι, λοιπόν! Και ο διαχειριστής συστημάτων δικαιούται να έχει τη δική του μέρα! Η 25η Ιουλίου -για να είμαστε ακριβέστεροι η τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου- καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων Τεντ Κεκάτος, όταν θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει και να τιμήσει τους αφανείς ήρωες κάθε τεχνολογικά εξελιγμένης επιχείρησης που σέβεται τον εαυτό της. Αυτούς, δηλαδή, που μέρα-νύχτα διορθώνουν, επιλύουν και προλαμβάνουν τυχόν πληροφοριακά προβλήματα, ικανά να προκαλέσουν την κατάρρευση όλου του συστήματος.

Είθισται εκείνη τη μέρα οι υπεύθυνοι της εταιρίας να τους κάνουν ένα δωράκι, από γλυκά έως ηλεκτρονικά γκάτζετ. Θα προτείναμε, ωστόσο, το δώρο αυτό να γίνει λίγο πιο ουσιαστικό και χρήσιμο, όπως π.χ. μία μέρα άδεια.

8 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού

Ένας άλλος Αμερικάνος, εικαστικός στην προκειμένη περίπτωση, είχε την φαεινή ιδέα να γιορτάζεται το ανώτατο στάδιο της σεξουαλικότητας. Ο Άλεξ Χίρκα, αμφίφυλος και ακτιβιστής του σεξ, επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλά και μόνο επειδή είναι μία θερμή μέρα του καλοκαιριού που τυγχάνει να μην έχει «καπαρωθεί» από κάποια άλλη γιορτή. Απολαύστε την, λοιπόν, όπως μόνο εσείς ξέρετε…

17 Αυγούστου 2008: Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Φάρων; Φάρων! Η Διεθνής Ένωση Φαροφυλάκων είχε την ιδέα, κάθε τρίτη Κυριακή του Αυγούστου να γιορτάζεται -και έτσι να τονίζεται- η σημασία των φάρων στη ναυσιπλοΐα. Έτσι, την ημέρα εκείνη, η φάροι όλου του κόσμου οφείλουν να μένουν ανοιχτοί για το κοινό. Ένα ρομαντικό Κυριακάτικο πρωινό, λοιπόν, πάνω σε έναν φάρο…
 
20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Όσο αστεία και να ακούγεται αυτή η μέρα (προσωπικά θα προτιμούσα να περιλάμβανε και τις κατσαρίδες που μισώ θανάσιμα) είχε ωστόσο ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Καθιερώθηκε από την Αμερικανική Ένωση για τον Έλεγχο των Κουνουπιών και σκοπό έχει την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες (μολύνσεις και ασθένειες) που μπορούν να φέρουν τα κουνούπια στον άνθρωπο.

Η 20η Αυγούστου επιλέγει γιατί την ημέρα εκείνη, το 1897, ο άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος (της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ) ανακοίνωσε ότι για την μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια, και έσωσε έκτοτε εκατομμύρια ζωές.

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Επιτέλους, ιδού η απάντηση στον αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Γιατί αν ίσχυε το πρώτο, θα υπήρχε και Παγκόσμια Ημέρα Κότας. Αλλά δεν υπάρχει… Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του τροφίμου. Στην πραγματικότητα, σκοπός της ημέρας είναι να μειωθεί η «χοληστεροφοβία» ότι το αυγό επιβαρύνει την χοληστερίνη. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, έδειξαν ότι το αυγό περιέχει την «καλή» χοληστερίνη HDL.

19 Νοέμβριου: Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

Ανατριχιαστικό! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας (ναι υπάρχει τέτοιος οργανισμός, στον οποίο ανήκουν πανεπιστημιακοί, υγιεινολόγοι, σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγοι και άλλοι ειδικοί συναφών «μυρωδάτων» κλάδων) καθιέρωσε τη μέρα αυτή για να τονίσει το δικαίωμα του ανθρώπου σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες (να το απολαμβάνεις, βρε αδερφέ!) αλλά και στην υποχρέωση του ατόμου να διατηρεί τις τουαλέτες καθαρές. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο, περνά δηλαδή περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σπουδαιότητα της καθιέρωσης μίας τέτοιας μέρας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v