Χωρίς αυστηρό λοκντάουν, θα έχουμε 6 με 10 χιλιάδες κρούσματα
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του ΑΠΘ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στο GRTimes, ο καθηγητής επεσήμανε πως αν η κυβέρνηση δεν λάβει νέα αυστηρά μέτρα, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα «για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους»
«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να ''δαμάσουμε'' την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δεν θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του (από 6 έως 10 χιλιάδες κρούσματα), απάντησε πως το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.
«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό». Στο μαθηματικό μοντέλο εισάγεται μια σειρά τιμών, «από την οποία προκύπτει ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα» κατέληξε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα 6.000 κρούσματα τη μέρα είναι το πιθανότερο σενάριο.