Περισσότερη βία "γέννησε" ο εγκλεισμός στην Ελλάδα
Τουλάχιστον ανησυχητικά είναι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, εν καιρώ εγκλεισμού.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το lockdown συνεχίζεται, οι περιορισμοί μετακινήσεων το ίδιο κι οι επιπτώσεις του σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, είναι πρωτόγνωρες. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές δείχνουν ένα αβέβαιο παρόν κι ένα σκοτεινό μέλλον, για μεγάλο μέρος του πλανήτη, όπως αντίστοιχα και για τη χώρα μας. Ανησυχητικά στοιχεία και δεδομένα, προκύπτουν συνεχώς με τα περιστατικά βίας να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση εντός των ελληνικών τειχών και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πρόκειται για μια κοινωνική προέκταση της πανδημίας, που δεν είναι εύκολη η ανάγνωση της, μιας και οι ειδικοί θεωρούν πως τροφοδοτεί προϋπάρχουσες βίαιες συμπεριφορές, δίνοντας δυστυχώς «χώρο» σε κάποιους ώστε να κινηθούν απειλητικά ως προς τη σωματική ακεραιότητα άλλων , με τους οποίους πιθανόν μοιράζονται το σπίτι. Πιο συχνή είναι η βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων, ωστόσο πολλαπλασιάζονται σε ανησυχητικό βαθμό και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.
«Η βία, δεν έχει ηλικία. Υπάρχουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε ηλικίας, γι' αυτό όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και "σε επιφυλακή", θα λέγαμε, για να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις ενδείξεις βίας σε κάποιο δικό τους πρόσωπο. Σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται ή έχει δει "σημάδια", πρέπει να ενημερώσει για την ανησυχία του αυτή και να ζητήσουν μαζί βοήθεια από ειδικό. Η βία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα θύματα γιατί πολλές φορές ο θύτης δεν σταματά στο πρώτο επεισόδιο, αλλά συνεχίζει να έχει επικίνδυνη συμπεριφορά και θα ασκήσει βία ξανά. Σε περιπτώσεις, δε, που υποβόσκουν ψυχολογικά θέματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών, ακόμη και θανάτου. Γι' αυτό τα θύματα δεν πρέπει να σωπαίνουν και να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές. Πρέπει να λένε "ΟΧΙ στη βία", να παίρνουν το θάρρος να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από τους επιστήμονες της Γραμμής SOS 15900 ή από τα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα. Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, οι γυναίκες μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
Πέρα από το πολύ σοβαρό θέμα της σωματικής βίας, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε, πως η βία μπορεί να πάρει αντίστοιχα τη μορφή της ψυχολογικής η λεκτικής βίας, οι οποίες κι είναι εξίσου σκληρές μορφές της. Οι περιορισμοί των μετακινήσεων δεν αφήνουν περιθώριο σε θύματα να αναζητήσουν βοήθεια και να «αποδράσουν» από το επιβλαβές οικογενειακό περιβάλλον, με άμεση συνέπεια να έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με τους θύτες τους, χωρίς να υπάρχει κάποια διέξοδος.
Τα ανησυχητικά στοιχεία που ανέκυψαν δείχνουν ότι τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πριν μερικούς μήνες από τα κράτη μέλη να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την καταγγελία περιστατικών κακοποίησης καθώς και να αυξήσουν τις διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις και δομές για φιλοξενία ατόμων που έχουν δεχτεί ενδοοικογενειακή βία.
Στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας αντίστοιχα υπήρξε αύξηση των περιστατικών, ως συνέπεια του εγκλεισμού και του lockdown. Συγκεκριμένα, «Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπήρχαν πάντα αλλά τώρα τελευταία βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να καταγγείλουν όσα δυσάρεστα βιώνουν. Οι γυναίκες είναι πλέον πιο ενημερωμένες και γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθυνθούν στην Γραμμή SOS 15900 που δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Μέσω των ενημερωτικών δράσεων που οργανώνουμε, ολοένα και περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πλέον ότι οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και να μιλήσουν με ψυχολόγους. Μάλιστα όσες δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν, μπορούν να στείλουν απλά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Συρεγγέλα.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε όλα τα θύματα βίας, παρέχοντας τους υποστήριξη μέσα από εγκεκριμένους επιστήμονες, όπως είναι οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι της Γραμμής SOS 15900 ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση και να σπάσουν τη σιωπή τους. Είναι σημαίνον για το κοινωνικό σύνολο, να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τα νέα δεδομένα, που φέρνει η πανδημία και στο συγκεκριμένο θέμα, μειώνοντας τα περιστατικά βίας άμεσα.