Μπορούμε να κολλήσουμε τον κωρονοϊό μέσω του χρήματος; Η απάντηση είναι ναι, όμως κάποια είδη χρήματος είναι κάπως πιο ασφαλή.
Ο ΟΑΣΑ μάλιστα, προτείνει στο επιβατικό κοινό την αγορά εισιτηρίων με κάρτα και όχι με χαρτονομίσματα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού εντός των συγκοινωνιών.
Ο ιός ταξιδεύει μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, τα οποία παράγονται από το μολυσμένο άτομο όταν αυτό βήχει ή φτερνίζεται.
Κάποιες επιφάνειες, όπως η σκληρή επιφάνεια μιας πιστωτικής κάρτας ή ενός νομίσματος, αποτελούν καλύτερο «σπίτι» για αυτά τα σταγονίδια. Αντίθετα, η πορώδης επιφάνεια ενός χαρτονομίσματος δεν είναι τόσο αποτελεσματική για την μετάδοση αυτών των σταγονιδίων.
Σε κάποιες από τις συστάσεις του ΠΟΥ, αναφέρεται η αποφυγή επαφής με επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο όπως τα πόμολα και τα τραπέζια. Προφανώς λοιπόν και το χρήμα, το οποίο αλλάζει χέρια πολλές φορές μέσα στη μέρα αποτελεί μια τέτοια «επιφάνεια».
Είναι χαρακτηριστικό πως οι κινέζικες τράπεζες έχουν ήδη αρχίζει να αποστειρώνουν τα χρήματα που δίνουν στους πελάτες τους σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης. Μάλιστα τα μετρητά που προέρχονται από νοσοκομεία και άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου στέλνονται στην κεντρική τράπεζα αντί να κυκλοφορούν στο ευρύ κοινό. Τα ενδεχομένως «μολυσμένα» αυτά χρήματα μπορούν ακόμα και να καταστραφούν.
Οι λείες, μη πορώδεις επιφάνειες όπως τα τραπέζια και τα πόμολα μεταδίδουν περισσότερο τους ιούς σε σχέση με πορώδεις επιφάνειες όπως τα χαρτονομίσματα ή τα μαλλιά, τα οποία δεν επιτρέπουν στα μικρόβια να επιβιώσουν για μεγάλο διάστημα.
Η επιφάνειά τους συγκεκριμένα έχει μικρές τρύπες, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν το μικρόβιο και να αποτρέψουν την μεταφορά του σε άλλες επιφάνειες, αναφέρει στο Business Insider η επιδημιολόγος Rachel Graham, του Πανεπιστημίου της North Carolina.
«Τα κέρματα μεταδίδουν τον ιό περισσότερο σε σχέση με τα χαρτονομίσματα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα», αναφέρει. «Ο βασικός κανόνας είναι να θεωρούμε τα λεφτά βρώμικα ούτως η άλλως, γιατί είναι. Περνάνε από τόσα πολλά χέρια», τονίζει.
Αρκετές μελέτες άλλωστε, έχουν δείξει πώς τόσο τα χαρτονομίσματα όσο και τα κέρματα αποτελούν εστίες μετάδοσης βακτηρίων και ιών. (1, 2, 3, 4)
Πηγή: Business Insider