Η παρέλαση της σαπουνόπερας στην ελληνική τηλεόραση
Από το Ντάλλας μέχρι την Εσμεράλντα και από την Λάμψη ως την Φατμαγκιούλ, θυμόμαστε τις «σχολές» σαπουνόπερας που πέρασαν από την ελληνική τηλεόραση.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Έχουν περάσει ακριβώς 40 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Ατίθασα Νιάτα». Στα 10.263 επεισόδια της σειράς που… αβγαταίνουν την στιγμή που μιλάμε καθώς η σειρά συνεχίζεται για 41η σεζόν, ο κόσμος πρόλαβε να αλλάξει. Και φυσικά μαζί του και η τηλεόραση.
Τον περασμένο Μάιο μάλιστα, σαν υπενθύμιση αυτού του «αξιώματος», ήρθε ο θάνατος της Katherine Chancellor, κατά κόσμον Jeanne Cooper, της τελευταίας ως τότε εναπομένουσας ηθοποιού από το αρχικό καστ της σειράς. Και μας θύμισε όχι μόνο πως κάποτε το ελληνικό κοινό παθιαζόταν για τα «Ατίθασα Νιάτα» και τις πρωτοποριακές τότε αμερικανικές σαπουνόπερες, αλλά ότι το συγκεκριμένο τηλεοπτικό είδος δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και να διατηρεί μια θέση στα σπίτια μας.
Οι πρώτες made in USA σαπουνόπερες ονομάστηκαν έτσι αφενός επειδή οι εταιρίες απορρυπαντικών έσπευδαν να γίνουν χορηγοί και να κατακτήσουν τις απανταχού νοικοκυρές και αφετέρου επειδή οι κριτικοί έσπευσαν εκείνη την μακρινή εποχή να τις ειρωνευτούν με τον όρο «όπερα». Από εκείνες τις πρώτες σαπουνόπερες μέχρι την σημερινή επέλαση των τούρκικων σίριαλ στην μικρή μας οθόνη, παρέλασαν μπροστά από τα μάτια μας πολλές τραγικές, πάμπλουτες φαμίλιες.
Από την Ελλάδα μέχρι το Μεξικό και από το Λος Άντζελες μέχρι το… Ντολμά Μπαχτσέ, επιχειρούμε παρακάτω να «χαρτογραφήσουμε» την Ιστορία της σαπουνόπερας στην ελληνική τηλεόραση, μέσα από πέντε διαφορετικές σχολές και είκοσι σειρές που «έσπασαν τα μηχανάκια».
Η κλασική αμερικάνικη σχολή Καθημερινό ραντεβού, κόντρες πλούσιων οικογενειών, ατρόμητες γυναίκες-αράχνες, απιστίες και πολλά χαστούκια σύστησαν στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό την έννοια της σαπουνόπερας. Από αυτές τις «κλασικές αξίες», οι έλληνες τηλεθεατές επί χρόνια τίμησαν τις εξής: